Образованието ни – същото като през 80-те години

Основен проблем е, че е структурирано отгоре надолу
19 юли 2017 14:30, Екип на Bloomberg
59
Образованието ни – същото като през 80-те години
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият и основен проблем на образованието в България е начинът, по който е структурирано то - отгоре надолу. Това, което се изисква от студентите на пазара на труда, не съответства на реалните знания, които получат. Това коментира икономистът Стоян Панчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има разминаване в системата, което има няколко източника. От една страна стои структурата на заплащането за образованието, предоставяно от българските университети. С някои изключения, в по-голямата си част обучението се покрива от държавата. И голяма част от мисълта, която би вложил, когато купува продукта образование, е извадена от уравнението. Другото, разбира се, са натрупванията от миналото. Системата е изключително консервативна и тези натрупвания не могат лесно да бъдат премахнати или реформирани", посочи той.

Набюдаваме едно образование, което е почти същото като през 80-те години, през 2017, каза Панчев.

Какви са необходимите образователни промени в България? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
5
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
Отново се намесваме. Извинете ни, но това е! Германчета, полячета, италианчета, африканчета, испанчета,латиноамериканчета ,ирландчета...плюс нашата 12г. внучка се къпят в басейна на квартала покрай Мадрид. Всички живеят задружно, но не се интересуват кой от къде е.....и какво ОСВОБОЖДЕНИЕ им е нужно. Занимавате децата с политика, а не с романтика.Викат и крещят на английски, испански, колкото им глас държи..Вечер четат за Том , Хъкалбери Фин и др.
34
2
 
4
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
На 12 г. детенце.....е ,,отвеяно от вихъра", заради преходът му към юношество.То горкото не знае от кой свят е още, а те нашите *** от министерството го карат да чете А. Константинов. Че този наш любим писател ако беше жив щеше тези *** в М. на културата да ги опече живи.....и да ги даде на африканците да ги сварят....Аман, бе другари. От 1990г се гърчите, като африканци!
33
5
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Не само системата ни е като през '80-те, но и учебниците са от тогава. 2015 завърших технически университет, а половината учебници бяха издадени '80-те. В тях се говори за иновативни технологии които не се използват от средата на '90-те
32
3
 
4
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
Тях ги интересува интернет-отвореният свят, а не , като в С. Корея.Какви революционери, политици....*** искате да бъдат нашите деца на 12г.? Много си ги обичам Вазов, Алеко, Е.Пелин, Йовков, Д. Димов,Е. Багряна,Р. Босилек и десетки други, но вие от МИН. на Просветата ...или културата сте некадърници...Хайде , трийте коментарите ни.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда да се вниква в статията. Да ми каже кои са водещите производства и тези с традиции, които формитрат бизнеса. Хранителната промишленост стана разбъркване на консерванти и добавки и вечна трайност. Няма такава държава! Едно кисело мляко и розово масло и те вече не са същите. Единствено чат-пат програмисти, не и без помощта на засиленото обучение по математика, което започна през 70-те.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
образованието ни е същото както през 80 те години до тук добре всички знаят че тогава завършваха много добре подготвени специалисти а в гимназиите им даваха много добра основа за тези които искаха да продължат образованието си и всички тези младежи тогава сега са в чужбина и са благодарни на учителите си че са ги формирали добре възпитани и образовани а сега учителите са безгласна буква всеки ги бие и ругае как да възпиташ на мама детето което мама отмалко го еформирала като завърш. егоистче
29
4
 
3
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
Ще коментирам тази тема ..., а вие ме изтривайте.... Дете на 12 г. и го карате да чете ,,Немили,недраги" плюс ,,бай ***''..., плюс ,,До Чикаго и назад".....Добре. Разбирам ...патриотизъм,простотията на българина....и трудното за едно 12 г. дете да разбере ....любимият ми А. Константинов. именно сегашната ни просвета е *** и неграмотна за тези дечица на 12г. Те ги интересува Том Соер.., Хъкалбери Фин, индианците, марсианците,Ромео и Жулиета...
28
4
 
3
 
! Отговори
Каракочев преди 6 години
Какъв е тоя брадат, космат на снимката.Това ли е авторът?
27
2
 
11
 
! Отговори
PD преди 6 години
Потвърждавам, образованието през 80 беше на много по добро ниво.Превъщането на образованието в продукт, и въвеждането на промишлено такова, свалиха качеството до невъобразими низини.Знание не се продава. Ако нямаш къде да го вместиш, няма пари, които да ти помогнат. За това такъв, който го има, избира на кого да го даде. Останалото е занаятчийство. Днес повечето висшисти са занаятчии, като този дето дрънка глупости.
26
1
 
6
 
! Отговори
феро преди 6 години
Не се гневете на Панчев , той е най-вероятно от новозавършилите............!!!!!!
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
май не сте вникнали особено в това, което се казва в статията. Не се твърди, че образованието днес е същото като през 80-те, а че е същата структурата и организацията му, която вече е безкрайно остаряла - и като модели и като принципи. Да не говорим, че когато държавата ти покрива огормната част от таксата в унверситета се появяват една маса хора, които не ги интересува какво учат, а са там само за диплома. Ако влагаш повече собсвтени пари ще си далеч по-старателен в това, което учиш.
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В клас си бил '81 ..примерно !?Само питам?!Образованието ,тогава ,беше на Светлинни години от ,това ,което е сега !
23
3
 
6
 
! Отговори
не бяхте ли вие? преди 6 години
До АнонименДобре де, а не бяхте ли ВИЕ хората които трябваше да съградят бъдещето? Не бяха ли продукт на ВАШАТА система, хората които окъкаха пейзажа? Сега сме били бягали.. не достатъчно далеч бягаме, защото още няма колонии на други планети.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо мислите $оро$ /разбирай ЦРУ/ плаща милиони за проекти в образованието в България, а децата стават все по-неграмотни, университетите никнат като гъби, а дипломи се раздават на килограм? И то все за "престижни" специалности като философия, политология, публична администрация, предприемачество и пр. велики специалности? Щото много му се иска българите да са образовани? Или е май точно обратното...съсипаха инженерните и научните специалности и произвеждат "висшисти" на килограм
21
2
 
6
 
! Отговори
колко точно преди 6 години
До АнонименПроблемът е, че както с много други неща в държавата - и в образованието се наблюдават огромни разлики между добрите и лошите. При гимназиите например сравнете природо-математическите гимназии, чиито ученици печелят олимпияди и титли постоянно, с останалите които нямат особени успехи.Колкото до висшето образование - има различни модели, които работят - в Германия социалистически (евтино и трудно), в Британия - капитализъм (скъпо, не толкова трудно). Ние нито едното ,нито другото...
20
1
 
11
 
! Отговори
Какво се чудят? преди 6 години
Тук се писа неведнъж, че в повечето от сегашните наши висши училища лекциите се четат не от хора, на които основната професия е преподавателската. Ако те бяха на щат в съответния университет или колеж, би следвало постоянно да актуализират знанията си и да преподават на съвременно световно равнище.Но не е така. Повечето от тях са на научни длъжности в БАН и като "хвърковати чети" обикалят страната, за да четат тук и там онези лекции, които самите те са слушали в студентските си години.
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от "умни и красиви" шоро шоиди.Съсипахте всичко,всичко най-важно за една държава - икономика, индустрия селско стопанство, здравеопазване, образование, армия, изгонихте българите и развъждате шведите,продадохте на безценица държавни активи за стотици милиарди и в наглостта си продължавате да усвоявате грантове да ни обяснявате колко лошо е било тогава.Безсрамници.Родена съм 1975 г. и помня и знам - тогава имахме българска държава, сега сме колония, от която само се граби.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво говори този? Медицина последните влизаха с 5.75 на изпита и пълно 6 от дипломата. В повечето ВУЗ-ове се влизаше с оценка над 5.00. До 12-и клас се учеше по 6 часа на ден, а известен период и в събота. И ако ходиш на кръжок или СИП, които бяха в извън учебно време, не ти оставяше почти никакво свободно време. Сегашните работодатели след 5 години, като се пенсионират и последните ентусиасти и ги чакат братята роми и отпадъка от мигрантите.
17
24
 
5
 
! Отговори
Бъз преди 6 години
80-те години при соца нямахме образование, имаше пионерчета ,чавдарчета и промиване на мозъциНе случайно соц образованието не се признаваше никъде по света
16
19
 
5
 
! Отговори
ааааа преди 6 години
Не е същото. Нищо общо няма. Тогава имаше много лошо образование. Сега младите са горе-долу грамотни, възпитавани в евроатлантически ценности. При соца учеха само за Ленин и Сталин и други соц простотии