Образованието ни – същото като през 80-те години

Основен проблем е, че е структурирано отгоре надолу
19 юли 2017 14:30, Екип на Bloomberg
59
Образованието ни – същото като през 80-те години
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият и основен проблем на образованието в България е начинът, по който е структурирано то - отгоре надолу. Това, което се изисква от студентите на пазара на труда, не съответства на реалните знания, които получат. Това коментира икономистът Стоян Панчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има разминаване в системата, което има няколко източника. От една страна стои структурата на заплащането за образованието, предоставяно от българските университети. С някои изключения, в по-голямата си част обучението се покрива от държавата. И голяма част от мисълта, която би вложил, когато купува продукта образование, е извадена от уравнението. Другото, разбира се, са натрупванията от миналото. Системата е изключително консервативна и тези натрупвания не могат лесно да бъдат премахнати или реформирани", посочи той.

Набюдаваме едно образование, което е почти същото като през 80-те години, през 2017, каза Панчев.

Какви са необходимите образователни промени в България? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости. Точно тоя не знам какво наблюдава.Аз съм 40+ баща на две деца и смея да твърдя, че в момента образованието дори в елитните училища е под всякаква критика. Какво бихте казали за учителка, която казва "не давайте на децата да учат през ваканцията, че да си починат" или им дава списъци с "пожелателна", а не задължителна литература?Да не говорим, че ако искаш детето ти изобщо да научи нещо частните курсове са ти в кърпа вързани.
14
4
 
19
 
! Отговори
Аааа преди 6 години
Не е същото. Нищо общо няма. Тогава имаше много добро образование. Сега младите са полу грамотни,но възпитавани в евроатлантически ценности. Нищо и половина.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майка ми с 5.00 не е могла да влезне във ВТУ, а сега с 3.00 на матурата влизат в СУ - Българска филология, плачевно е.
12
1
 
24
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Образована. Много правилно! Постоянно апелирам хора, родени след 1975г да се въздържат да говорят за времето преди т.нар демокрация, защото говорят само глупости и се излагат. Чули недочули и недоразбрали отнякъде нещо и започват мнение да дават, и най-смешното е че го правят със самочувствие на много компетентни и нетърпящи възражение. ***!
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, да беше, както през 80-те!!! И здравеопазването да беше така! И сигурността да беше така! И армията да беше така! И заетостта да беше така! Ех, ех!А Пантев, преди да умнее, нека си обръсне брадата, не сме в каменната ера, нали. А и май в нея се заплитат неясни фрази, плод на брадато мислене: "И голяма част от мисълта, която би вложил, когато купува продукта образование, е извадена от уравнението." Ох, амбиции...
10
1
 
28
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Образованието ни изобщо не е като през 80те години. Тогава се учеше наистина, за да се научи и за да се получат знания. Сега дори в Африканските страни образованието е на по-високо ниво!!!!
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алявец му кажи и повече не го обиждай ... през 80-те години е имало отсяване и не всеки втори е бил висшист
8
1
 
36
 
! Отговори
родител преди 6 години
Завърших през 1982 год. , и всички учихме като за световно ,а сега образованието е гола вода!!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oще малко и швепс...
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Де да беше като през 80-те години на миналия век....ама не е. Още един млад умен и красив, дето комунизма му е виновен, че никой друг освен него не го мисли за нещо от трите изброени.
5
1
 
35
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Ако образованието ни беше както през 80-те години , сега държавата ни нямаше да е *** , а младите нямаше да избягат !
4
3
 
39
 
! Отговори
Образована преди 6 години
Млади момко,завършила съм през 1977 година Висшия институт по хранително-вкусова промишленост -Пловдив ,т.е.80-те години на миналия век.Смея да твърдя ,че образованието тогава точно беше на много високо ниво...Някъде след 90-те ,та и до ден днешен образованието се срива и днес има дефицит на специалисти във всички области на икономиката...Не си бил роден тогава,затова не изказвай мнение...
3
1
 
38
 
! Отговори
защо се залъгвате преди 6 години
Да , бе -същото. През 80те имахме добро образование,а сега имаме-едно голямо нищо..Специалистите,които завършваха по това време с лекота си намираха работа в чужбина,нашето образование беше на едно високо ниво.Сега полвината ученици пишат с недопустими грешки, общата им култура е под всякаква критика,а като студенти-едва завършват ,при това и университетите са със силно занижени критерии
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учил съм през 80-те, обучението беше на светлинни години в сравение със сега, а с новите технологии и интернета, които имат учениците сега би трябвало да е много по-дбре, ама не е.....сещайте се колко сме зле
1
0
 
40
 
! Отговори
hghh преди 6 години
Образование в България --НЯМА излизат някакви малограмотни имбицили с КЕТАП за нещо А после се оказва ,че освен кетапа в главите им е ПУСТО и празно .Никакво държане ,никакви основни знания и комуникация -ТИ -любима форма на обръщение към непознати Не знаят КАК да намерят инфо в интернет Не се сеща оФцата какви думи да напише в търсачка за да стигне до информацията УЖАС.