Наесен с песен: Гимназии обучават за охранители, авиотехници...

Все по-малко деца избират да учат изобразително изкуство и музика
22 юли 2017 10:39, Мария Захариева
32
Наесен с песен: Гимназии обучават за охранители, авиотехници...
Снимка: Булфото, архив

В редица нови специалности, които досега не са се изучавали в гимназиите, ще се обучават учениците от тази есен. Това показва справка в утвърдения до момента план-прием за 2017/2018 учебна година, изготвена от Министерството на образоването и науката.

В три училища за първи път се разкрива професия "Авиационен техник", специалност "Ремонт на летателни апарати". Това са Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София и Професионалните гимназии по транспорт "Макгахан" – София и "В. Левски" – Горна Оряховица, пише "Труд".

Още две любопитни специалности – "Банкова охрана и инкасова дейност" и "Физическа охрана на обекти" от професия "Охранител" е утвърден за прием в 128 СУ "Алберт Айнщайн" – София.

В 93 СУ "Александър Теодоров – Балан" има утвърден прием в две паралелки с профил "Обществени науки с интензивно изучаване на английски език". Учениците ще имат възможност за изучаване на допълнителни предмети в часовете за избираема подготовка от областите "Криминология и криминалистика" и "Репортерство и медии".

В Професионалната гимназия в Мизия път се въвежда обучението по професия "Социален асистент" със специалност "Подпомагане на възрастни".

Най-масовата нова специалност е "Приложен програмист", за която има утвърден прием в училища на 23 области от страната. В София-град е утвърдена за три професионални училища – СПГЕ "Джон Атанасов", ПГАВТ "А. Попов", ПГ по телекомуникации.

"Спедиция, транспортна и складова логистика" ще има в две училища в София (ПГ по транспорт, ПГТ "Макгахан" в София).

"Сценичен костюм" е специалност в ПГО "Княгиня Мария Луиза" в София.

За област София-град е утвърден държавен план-прием в 239 профилирани паралелки за 6284 ученици и в 131 професионални паралелки за 3436 ученици, показват още данните на МОН.

За учебната 2017-2018 г. най-много паралелки са утвърдени в профил "Чужди езици" – 406 за страната, от тях 130 за София-град, профил "Софтуерни и хардуерни науки" – 141 паралелки за страната, от тях 20 паралелки в София-град, профил "Природни науки" – 137 паралелки за страната, от тях 7 за София-град. Все по-разширен става приемът в профил "Предприемачество" – 133 паралелки за страната, от тях 29 за София-град.

Предстои обявяване на свободните места след третото класиране. За тях ще се състезават ученици, които не са класирани до момента и такива, които не са доволни от класирането си.
Окончателният прием, след пренареждане на желанията, ще бъде утвърден в началото на септември.

За учебната 2017/2018 година във всички гимназии най-малко са утвърдените паралелки по профил "Изобразително изкуство" – 20 паралелки за страната, от тях 7 паралелки за София-град, профил "Физическо възпитание и спорт" – общо 22 паралелки за страната, от тях 5 за София-град и профил "Музика" – 17 паралелки за страната, от тях 2 за София-град.

Според последните данни на Министерството на образованието и науката през учебната 2016/2017 учебна година близо 2000 деца са изучавали японски и китайски език в училищата в страната.

Най-масово обучение по двата източни езика има в столичното 18-о СУ "Уилям Гладстон", но се преподават още в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" и 138-о СУ "Проф. Васил Златарски". От учебната 2013/2014 г. в 18-о СУ се изучава корейски още от първи клас като ранно чуждоезиково обучение.

През миналата учебна година общо 882 188 деца от 1-ви до 12-и клас изучават чужди езици във всички видове подготовка в училищата. Най-предпочитан е английският. Учат го 604 564 ученици. На второ място е руският, а трети е немският.

Следват романските езици – френски, испански и италиански. В профилираните гимназии, където първият чужд език се изучава интензивно, най-предпочитани са английски (64 074 ученици), немски (13 283 ученици) и френски (6218 ученици).

Освен тях се изучават румънски в Румънската гимназия "Михай Еминеску" в София и португалски като втори чужд език в 164-а Испанска гимназия "Мигел де Сервантес". Иврит в България изучават близо 1000 деца, а латински – 305.

В училищата се преподават и по-редки езици като норвежки, датски и шведски. Първите два се изучават като втори чужд език в 19-то СУ "Елин Пелин" в столицата, а шведският – в 12-то СУ " Цар Иван Асен Втори". Общо трите езика изучават около 200 ученици. 


32
Още по темата: образованиегимназии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
стелю хармониката преди 1 година
охранител се става с едномесечен курс, повече учене не трябва, освен ако не го готвят
за мутра.Имаме и професия мутра.
27
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 1 година
До Анонимен - АБЕ ТЪЙ КАТ ГЛЕДАМ ХИЧ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТОЛКОВА УЧИЛИЩА, ЩОТО ВСЕ ПАК ОСВЕН ЧАЛГА И ФУТБОЛНИ ХУЛИГАНИ НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ. ААА И ТУК ТАМЕ СЕ ВАРИ РАКИЯ. И ОСВЕН ЧЕ НЯМА НУЖДА ОТ ТОЛКОВА УЧИЛИЩА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПРЕКРАТИ ПОРОЧНАТА ПРАКТИКА В КОЯТО ДАСКАЛЧЕТА БУТАТ УМСТВЕНО НЕДОРАЗВИТИ ХУМАНОИДИ НАГОРЕ СЪС 6-ци , ЩОТО НЯКОГА СА ГИ БУТАЛИ И ТЯХ ТАКА НА ПРИНЦИПА "ДОБРЕ Е ЧОВЕК ДА ИМА ДИПЛОМА"...
26
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 1 година
"Авиационен техник", ....."Ремонт на летателни апарати" - ВСИЧКИ ЗНАЕМ ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРЕ СТАТУСА НА ВОЕННАТА НИ АВИАЦИА, А КОЛКОТО ДО ГРАЖДАНСКАТА-ТАМ ОТДЕЛНИТЕ КОМПАНИИ СИ ПРОВЕЖДАТ МИНИМУМ 2г. ОБУЧЕНИЕ, С ИЗПИТИ СЛЕД ТОВА; ЯВНО МАЛКИТЕ ЧАЛГАРЧЕТА ЩЕ СЕ УЧАТ КАК ДА ПОПРАВЯТ МАКЕТИ НА САМОЛЕТИ В МАЩАБ 1:10000, ЗАДВИЖВАНИ ОТ ВЪЗДУШНО ТЕЧЕНИЕ.....ХАХАХАХАХАХА
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По 5 милиарда лева струват училищата на бюджета на бедна България всяка година и после напускат България и няма кой да плаща данъци.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТ - ай ти донеси това ай ти донеси онова
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е русофилските хейтъри да обяснят какво учат в гимназиите в Проссията.
Там сигурно нямат сервитьорки, криминалисти и фотографи.
При всички случаи стартова заплата 2000 за всички няма да има.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40 000 лева прощавайте но на месец започват по десетки такива курсчета в залички така че се трупат милиони.
21
0
 
4
 
! Отговори
Михаил преди 1 година
Цялата работа с ит сектора се върти около няколко центъра за частни курсове и един такъв претендиращ за университет които в момента обучават около 50 000 човека бъдещи безработни и печелят десетки милиони. Кво му влагаш една зала от 100 човека всички платили по 400 лева ети половин милионче изкарано с наем за една заличка и 1000 лева за някакъв мухал да преподава там Ама народ балъшки прост не се усеща.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Това пък е най-големия мит и лъжа ИТ сектора. Уж се търсели хора но влезни в един сайт за обяви да видиш колко хора се търсят за начални такива позиции а хиляди го учат. 2000 лева заплата ли? Ще се молиш за 700 а скоро и ще им плащаш за стаж като при правистите.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-доброто средно училище в България е ТУЕС - слушайте какво ви пее разбирача.. Единственото средно училище завършваш и почваш на 2000лв. заплата.
18
0
 
7
 
! Отговори
нов фолк преди 1 година
ами ще има гимназии за мутри, те сегашните назобени бичета за друго не стават, а пък и нали ще ставаме страна от третия свят по модела на колумбия, ще има нужда от работна сила за картелите и групировките

освен това - гимназии за общи работници, за бакшиши, за бензинджии, за магистрални жрици и стриптизьоки... добре дошли в клоаката на европа
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чужди езици и напускат страната.
16
1
 
9
 
! Отговори
Стар набор преди 1 година
КИТАЙСКИ трябва да се учи, това е бъдещето !
15
3
 
1
 
! Отговори
ф преди 1 година
Малее, колко сте прости! И после се чудите защо сте бедни!
14
3
 
10
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Как може да учат децата да стават мутри и да изкривяват мисленето им от ранна младежка възраст! Още не сме се отърсили от доносниците на ДС, пък в училище ще учат криминология и охрана!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО!!
Това са направленията в които трябва да се развива тоя прост народ.
12
1
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Авиотехници :D те на проста математика не могат да ги научат... за авиотехници ще ги учат
11
1
 
27
 
! Отговори
!? преди 1 година
Специалност "батка" и "кифла" , ще са сред паралелките в които се влиза с най-висок бал, а за простолюдието ще останат езикови и математическите профили
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли специалност мутра?
9
2
 
16
 
! Отговори
Ива преди 1 година
АвиоМЕХАНИЦИ може би сте имали предвид... То е малко след дъжд - качулка, базата на Луфтханза колкото и да е голяма, вече си имат авиомеханици, и авиоинженери, а другите по-малки ремонтни бази едва ли ще поемат ежегодно новоизлюпени специалисти.