Сезонният български учител – порочна практика!

Просветният министър: Това не е по Кодекса на труда
Обновена: 22 юли 2017 16:22 | 22 юли 2017 16:22,
24
Сезонният български учител – порочна практика!
Снимка: архив, БТА

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви в отговор на журналистически въпрос в Русе, че е порочна практиката да се освобождават учители в края на учебната година и да се назначават отново на работа през новата, за да се пестят средства от бюджета на училището.

Още по темата
По думите му учителската работа не е с такъв характер, който да предполага краткосрочен договор по Кодекса на труда.

"В тази връзка още през юни тази година съм изпратил писмо до всички директори на образователни институции, с което съм обърнал внимание, че това не е добра практика, не е в съответствие с Кодекса на труда и не е желателно от гледна точка на политиката за задържане на млади преподаватели. При проверките, които ще правим, ние ще констатираме това като нарушение. Ще използвам и други случаи да им кажа, че това не е желателно и не е законосъобразно", заяви министърът, предаде БТА.

Вълчев коментира още, че държавата трябва да направи всичко възможно да обхване всяко едно дете в задължителна предучилищна и училищна възраст. Анализите показват, че редица деца, чиито родители са с ниско образование, не са обхванати в предучилищна възраст. Това е основна предпоставка след това те да бъдат успешно интегрирани и социализирани в училищна възраст.

Министърът каза още, че мотивираните учители са най-важният фактор за подобряване на образователните резултати. 

"Ние имаме ясен ангажимент за удвояване на учителските заплати в четиригодишния период и вече го изпълняваме", заяви Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
валери иванов преди 5 години
Учителка с повече от 30 години педагогически стаж в София е с основна заплата по-малка от 800 лв.
21
0
 
4
 
! Отговори
питанчо преди 6 години
До кога и ножа , и хляба ще са в ръцете на директорите ? Училищата са станали феодална собственост на 1-2 човека ,с феодал директора.
20
0
 
1
 
! Отговори
до преди 6 години
До ?Не е само той. Нека погледнат и пловдиското МГ.
19
0
 
5
 
! Отговори
наивница преди 6 години
Вече съм убедена, че директорите на училищата се изживяват като незаменими и все всевластни. Без всички други може, само без тях не може.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много или малко са относителни понятия. В Ню Йорк 20 квадрата жилище може и да струва милион долара, в Долно Нанагорнище за 1 милион можеш да купиш цялата община. Училищата в селата и малките общини са най-желаният работодател. Постижение е да те назначат за чистачка. Всички са с връзки, политически протекции и са в зоната на комфорт. Ниското образование в страната не е следствие от заплатите в СМГ или НГДЕК.Високото заплащане на чалгата прави ли я по-стойностна от симфоничен оркестър /450лв/?
17
0
 
1
 
! Отговори
Soo park преди 6 години
Aaaa, tesi zoa sa svarshili ...:)...nemate snimki na bege ochite lli....sal edin nenaiaden ministar ostal... konupiata i dzidzikakiata...
16
2
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
И ще ома ли иволнени? Директора на СМГ го практикува и какво?
15
2
 
4
 
! Отговори
Неа до 2 преди 6 години
Някой те е излъгал че в МВР взимат пари ... Може би взимат само такива като онзи шеф на МВР в Козлудуй .... Единици нагли търтей..до време ....
14
3
 
18
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Много мои приятели се отказаха от образователната и здравната система по тази причина . Погледнете обявите , търсят се нон стоп лекари , мед.сестри и учители .... Ниска заплата и много неблагодарност ...кой ще се съгласи да понесе това ? И защо е нужно да го понася ?
13
5
 
9
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Мисля , че младшия учител взима 660 бруто , а старшия 705 ... Психолога , пед.съветник и логопеда 115% от минималната .... Някакъв коментар по въпроса от министъра ? Незнам ако трябва да се плаща квартира , ток, вода , телефон , интернет ( не дай Боже да поискаш ) ...храна ....облекло .... Дете .....
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя нефелен финансист министър на образованието ми бил.Погледнете го само,мислите ли,че от него нещо зависи и е способен и има свободата да извършва реформи.
11
1
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
След двайсет години се сетили.
10
7
 
14
 
! Отговори
До 5 и 10 преди 6 години
Информацията относно реалния размер на учителските заплати трябва да се повтаря често поне в коментарите в новинарските сайтове, защото много хора се мислят, че учителите получават над 1 000 лева месечно и не си дават много зор, за да не ги набие някой истерясал родител.
9
5
 
19
 
! Отговори
просяк преди 6 години
До АнонименЪчител в общинско училище със 7 години стаж-554лв чисто
8
4
 
29
 
! Отговори
Недаскал преди 6 години
Долу делегираните бюджети!!! Да се сложи мандатност на Директорите!!! Достатъчно свободии за Директорите, безхаберни родители и разглезени пик.льо.вци!
7
4
 
43
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Ако смятате, че лъжа, или се изказвам много крайно-посочете ми една хубава къща, вила на морето, лъскав автомобил, купен направо от магазина, или каквото и да е, малко над средния стандарт на страната, купено само с учителска заплата???"-Добър ден, Госпожа Иванова!!!-Добър ден, Иванчо, как ме позна, бях ти класна преди 15 години?-По палтенцето, Госпожо, по палтенцето!"
6
2
 
43
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Да живеят Даниел Вълчев, Орешарски, и Янка Такева. Благодарение на тях, вече не съм учител, и съжалявам, че в заблуда пропилях 15 години от живота си в тази фалшива след 89-та година система. Мислех, че на тая държава и трябват умни и кадърни хора, които обучаваме, но се оказа, че и трябва само електорат, и то-от време на време.Всичко, което е пробило с кадърност нагоре, е пробило ВЪПРЕКИ системата, на всички нива, или благодарение на все още тук там учители-идеалисти.Останалото е АЛА-БАЛА..
5
4
 
42
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
До Анонимен1В момента-в училище с преобладаващо ромско включване, съпругата ми, с две висши образования и 25 години стаж по специалността, класен ръководител, взича чисто малко над 600 лева.Да живеят Делегираните бюджети! Но, ромчетата от близките села се возят всеки ден, за сметка на училището, закусват за тая сметка, плаща се отопление на сградата, осветление, консумативи, и каквото остане-за заплати.Имат раздадени служебни телефони, но сами си плащат сметките за тях
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в МВР работят най-простите връзкари
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате в община Симитли да видите за каква злоупотреба с власт иде реч. На кого ли не писахме, включително и на омбудсман Манолова, на Янка Такева, на Пламен Димитров, никакъв отзвук. Не им пука за обикновения човек.