Къде 90% от студентите започват работа още преди да се дипломират?

ВУЗФ предлага възможности за стаж и работа
Обновена: 25 юли 2017 14:41 | 25 юли 2017 11:37, Василия Пейчева
7
Къде 90% от студентите започват работа още преди да се дипломират?
Снимка: Архив, Reuters

Човек и добре да живее, все някога трябва да се дипломира и да си намери работа. Къде 90% от студентите се реализират професионално още преди да завършат и какво дава един университет на бъдещето – отговаря Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

"Ние нямаме безработни випускници", категорична е Детелина Смилкова – вицепрезидент на ВУЗФ. Ежегодното анкетно проучване на университета показа, че над 90% от студентите им започват работа още докато учат или непосредствено след това, а над 30% от тях имат кариера на мениджъри и директори на застрахователни и финансови компании или управляват собствени фирми. Това е пример, който показва, че дипломата невинаги е просто тапия, а университетът пък доказано играе ключова роля в професионалното развитие на студентите.
 
"Висшето училище по застраховане и финанси успя да изгради през годините много тясна връзка с бизнеса. Експерти от водещи компании в България предподават в бакалавърските и магистърските ни програми. Това е изключително ценно, защото така студентът не се ограничава просто в зазубряне на една теоретична рамка. Той решава реални казуси, запознава се с актуални тенденции“, обясни тя.

Другия ключов момент – ВУЗФ започва да работи относно кариерното развитие на студентите още от 1 курс.

"Кариерният център на университета е активен и започва да работи със студентите почти веднага. Започва се от най-ниското, но важно ниво – учим ги как да оформят професионално CV-то си и как да направят едно мотивационно писмо въздействащо. Нашите студенти са лицето на ВУЗФ, затова те трябва да са перфектни“, категорична е Смилкова.

Още в началото на следването пък, университетът започва да обстрелва студентите с възможности за стаж или за работа.

"Много от водещите компании в България редовно ни изпращат актуален списък със свободните им стажантски и работни позиции и ние предлагаме тези позиции на студентите. Повечето от тях започват да работят още в първи или втори курс. Така, когато завършат, те всъщност вече имат професионален опит, трудов стаж и са по-конкурентни на пазара спрямо много от връстниците си", обясни още вицепрезидента на ВУЗФ.

Съвсем логично тази рецепта за успех работи в полза не само на студентите, но и на университета. Тази година ВУЗФ откри две нови бакалавърски програми и три магистърски, като се стреми да се докаже като университетът на бъдещето.

"Днес информацията вече е достъпна навсякъде. Важното е не откъде ще я получиш, а как ще я анализираш, какви умения ще развиеш на нейна база. Затова ние въвеждаме все повече дисциплини, които да развиват човешките комуникационни и аналитични умения и да дадат незаменимо конкурентно предимство на студентите на ВУЗФ. Бизнесът има нужда от такива кадри", каза още Смилкова.

Според нея образованието трябва да се променя заедно с новите технологии, защото е напълно възможно след 5 години да се появят нови професии. Затова от ВУЗФ като университет на бъдещето предвиждат тези тенденции и обучават студентите си в унисон с постоянно променящия се свят, като им дават безценни умения, които да ги превърнат в лидери, в мениджъри.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
ПЛАТЕНА СТАТИЯ!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че статията е платена. Всички ВУЗ-ове са на "ЛОВ ЗА СТУДЕНТИ", тъй като те ще стават все по-дефицитна стока поради демографската катастрофа и университетите не могат да си запълнят бройката
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е платена статия..
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма как хем да ходиш на университет и в същото време и да работиш нали???"

Има как ама тогава ученето ще е през пръсти. Има студенти записват редовно и го карат като задочно. Появяват се само 3 пъти за цялото си обучение и накрая си купуват дипломата.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платена статия!
2
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АЗ

Само мамините синчета и некадърниците не работят докато учат. Ти от кои си?
1
2
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Ехо как така учат и работят едновременно???Или работят пък ученето както и да е?И после се чудим защо сме така в територията България.Няма как хем да ходиш на университет и в същото време и да работиш нали???