Малките ни биолози се окичиха с медали от Олимпиада

Учениците ни се върнаха със златен, сребърен и и бронзов медал
1 авг 2017 14:00,
11

Снимка: СООПН

Виж други галерии »

С комплект златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите ни от отбора по биология от Международната олимпиада в Ковънтри, Великобритания. Това е и най-големият успех в историята за български отбор на олимпиада по биология, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

28-ата Международна олимпиада по биология се състоя между 23 и 30 юли и приветства 241 състезатели от 68 държави. Тази година България беше представлявана от Димитър Каразапрянов от 12 клас в НПМГ, който донесе златен медал, Габриела Христова от 12 клас в СМГ със сребърен, Мария Карабоева от 12 клас в НПМГ с бронзов медал, и Ваня Миланова от 11 клас в НПМГ.

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски") и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Организатори на олимпиадата в Ковънтри бяха Royal Society of Biology и Университетът на Уоруик. Следващите, на които ще се падне честта да приемат най-добрите биолози в света, са Иран - през 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Младен преди 6 години
Браво на децата, браво!!! Биолози ще си имаме, програмисти и математици да не говорим, постоянно са в новините, браво, понякога наистина ми се струва че всичко е наред....баща ми днес се обадил да повика бърза помощ и му казали да си хване такси....дааа бързо ме приземиха....приземяване , приземяване приземяване...ха така!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Дефиниция за ***:- неработеща здравна система (на никой не пожелавам да попада в нея! Корупция и безхаберие до дупка)- неработеща съдебна система (само който е пострадал знае за какво става дума)- неработеща пенсионна система (пенсия, с която си покриваш разходите за ток, вода и лекарства, а след това не остава за живеене нищо)- несигурна банкова система (днес парите ти са в банката, утре изчезват)- мудна, тромава и сложна чиновническа система (всички знаем защо...)
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Иван *** ти е в главата , вместо мозък имаш нещо *** в главата..
4
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Браво на децата! И по-бързо да бягат от тая ***.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това са пълни глупости олимпиада е само по математика.. такива разказвателни предмети нищо не става..
2
0
 
16
 
! Отговори
ЛОЛ преди 6 години
Браво!!! Все пак имало позитивни новини в тая държава.Отново браво на децата с пожелания за все повече такива успехи.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво деца! Честито!