Нова идея: На школо от 1 септември, но пък само до 22 юни

Не било добре да се учи след 15 юли, ставало много горещо
23
Нова идея: На школо от 1 септември, но пък само до 22 юни
Снимка: Булфото, архив

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ предлага учебната година за учениците от гимназиалния етап да започва на 1 септември и да приключва на 22 юни, а на следващ етап всички ученици да започват годината тогава.

Още по темата

Това е единствената организация, подала предложенията си в просветното министерство, след като то предложи графикът с ваканциите за предстоящата учебна година, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.

БТПП е подкрепила реакцията на Съюза за промяна на учебното време и удължаването на ваканционните дни, което ще внесе ритмичност в натоварването и почивките на учениците.
 
СРСНПБ обаче не подкрепя удължаването на учебната година за гимназиалния етап до 6 юли, защото заради условията в българските училища температурите в класните стаи още от 15 юли се повишават до градуси, които не позволяват нормален учебен процес.

Относно определянето на датите за провеждане на националното външно оценяване в 4-ти, 7-ми и в 10-ти клас през учебната 2017/18 г. СРСНПБ предлага в графиците да бъде определена и дата, в която училищата ще получават обратна информация за определяне педагогически специалисти като квестори, оценители и технически лица.

Училищата подават предложенията си до 15 февруари, но получават информация за включените в заповедите участници 1-2 дни преди съответния изпит.

Тази липса на информация блокира пълноценното използване на човешкия ресурс в напрегнат за системата момент, когато всеки свободен учител, може да е полезен в организацията на дейностите на училищно ниво, се посочва в прессъобщението.

Това може да се случва в самата електронна система, където регионалното управление на образованието /РУО/ да отбелязва одобрените/ невключените в конкретния изпит специалисти или със заповед на началниците на РУО, издадена до 10 май за държавните зрелостни изпити и до 28 май за националното външно оценяване за 7 клас.

За организирането на дейностите по прием на ученици в неспециализираните училища след основно образование СРСНПБ счита, че графикът на някои дейности е ненужно разтегнат и предлага дните за записване да не са повече от три, с изключение на записването след 3-ти етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак става дума за две седмици от септември, а климатът ни не се променя чак толкова рязко, за да е толкова страшно. Много по- добре е тези дни да се разпределят през наистина кофти времето, така и децата ще си спестят мръзнене по спирките и улиците.
16
0
 
3
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Учебната година винаги е започвала у нас на 15.09.Традициите крепят държавата,или пак трябва да угодим на някой .
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върнете учебната програма и продължителността на учебната година такива, каквито бяха преди 1989 година. Тогава децата бяха грамотни и дисциплинирани, учителите образовани и всеотдайни на професията си. От толкова промени и децата и учителите не знааят защо ходят в училището!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не променяйте дати! Промени трябват в мотивацията и заплащането на учителите!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла западна Европа тръгва на училище на 1 Септвмври.В България се започвало по-късно защото трябвало децата да помагат за прибирането на реколтата.
12
0
 
9
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
УЧИТЕЛЯТ е нещо с в я т о !! Даскалът слънце не го пече, дъжд не го вали, не завръща стадо овце или крави ! Само нервите му ежедневно са опнати като тетива на лък. Той е възпитател, той е наставник, той е половин родител, той е приятел и другар на децата ! На моя начален учител косите му побеляха на 25 годишна възраст. Ама на днешните да не би да им е по-леко?Леко е на дебелосерците в МОН. В една държава щом пъдаря взема по-вече пари от даскала-кучета я яли ! И сега децата 13 месеца на школо !
11
3
 
3
 
! Отговори
Краси ....А преди 6 години
ТУЙ Е РИФОРМАТА ! ВИЙЙ КВО СЯ ДА НИ ПРАИМ РИФОРМЪ?
10
0
 
16
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Добре но бизнеса ще купи ли климатици за всяка стая.Ще плаща ли и тока.Заради икономии в отоплението всички училища в Бг са с южно изложение.Как ще учат децата при 35-40 градуса в стаите
9
0
 
13
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Работодателите искат да научат децата да работят без пари ,а за удоволствие ,а благодарение на добрите заплати който заплащат на работниците си Фирмите за Бързи Кредити процъфтяват
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойке,урво,стегни юздите на образУвателния министър да не прави глупости.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 515 септември - фаталната за България битка при Добро поле.А пък онзи е нападнал други държави на посочените дати, но е върнал на България всички етнически територии и е изкупувал всичко, произведено от селското ни стопанство. По онова време селяните ни са добрували, а те са били над 70 % от народа. Промишлените ни предприятия са били предимно с немско оборудване, от Германия са били и камионите ни. Всичко това после ни го взимат едни други.
6
16
 
6
 
! Отговори
Bg Yunak преди 6 години
Ще развалят рахата на даскалите с тези промени
5
1
 
35
 
! Отговори
- преди 6 години
значи като чуя, че някой бил работодател...пък и се съюзили..Ей тия типове прогониха де що има читаво в тая държава
4
1
 
41
 
! Отговори
тролочукач преди 6 години
Честно казано втрещен съм. Не знам какво да мисля. Или има някакъв икономически интерес който не мога да проумея или е плод на психясали мамички и татковци с болни ам биции за отрочетата. Много от семействата с ограничени финанси предпочитат да отидат на море след 25.08. когато цените падат рязко. Просто това са им възможностите. Та що некви комплексари от некви никому неизвестни "родителски сдружения" ще лишават по-бедните деца от почивка?????
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чия чест са избрали нацистки и хитлеристки дати? 1 септември е нападението на Хитлер над Полша. 22 юни е нападението на Хитлер над Съветския съюз. Пишете им двойки и ги уволнете от съюзите. Ние имаме традиции, кога да започва и кога да завършва учебната година..
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен да се правят тотални недомислици в Българското образование,друго нищо положително няма-в резултат растът едни тотални неграмотници през последните 27 години,а други тотални неграмотници,непрекъснато се опитват да си упражняват егото върху тях....Резултатът е плачевен,но е налице...
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ***,това ли ви е проблема.През септември почивките са по-евтини и тогава повече деца биха могли да почиват.На това му се вика хора без работа.Кипи безмислен труд.