"Кариера в България. Защо не?": Младите търсят реализация у нас

Връща се интересът към професии в образованието, изкуството и културата
Обновена: 3 авг 2017 17:10 | 3 авг 2017 14:30,
95
"Кариера в България. Защо не?": Младите търсят реализация у нас
Снимка: visualhunt.com

Квалифицирани българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят възможности за връщане в България и за професионална реализация тук, показва проучване на форум "Кариера в България".

Връща се и интересът към професиите в образованието, изкуството и културата през последните две години.

Областите, които най-често привличат българите обратно у нас са мениджмънтът, маркетингът, консултантските услуги, IT секторът и финансите.

Сериозен ръст само за последната година се наблюдава и към професиите, свързани с хуманитарния профил. Най-голям е той към изкуството - с 84%, към образованието - с 57%, към медиите и туризма - 50 на сто.

Увеличават се и желаещите да открият собствен бизнес в България.

Данните се основават на статистика от участниците в ежегодния форум "Кариера в България. Защо не?", чиято цел е да привлича квалифицираните млади българи обратно в страната, предаде "БНР".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не лъжете децата ! Не се подлъгвайте , и не се връщайте !
34
0
 
20
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: "East Coast", (номер 39)И ти твърдиш, че положението в България било безнсдеждно???Бе ти си бил голям оптимист бе!!!Всеки друг на твое място би казал, че ако този "народ" не се вдигне на бунт, на въоръжено въстание срещу комунистите, значи не е народ. Ама ти си бил егааати оптимиста. Мислиш че можем да живуркаме така още дълго?Надявай се... надеждата била умирала (уж) последна.
33
2
 
28
 
! Отговори
Циник преди 6 години
"Блаженни са вярващите!"...ъъъъ...пише го в библията...след като месечно 30 000 напускат страната - уморени от лъжите за подобрения стандарт...подобна бутафорна статия - показва колко е дълъг носа на "поръчковите буратиновци" ....вече май не остана семеиство без роднини в чужбина.Преди повече от 15 год. беше публикувана статистика , която твърдеше, че от 5 000 български села - шанс да оцелеят имат 10% оттогава нещата се промениха - сега процентите сигурно са 5!
32
3
 
30
 
! Отговори
Нормален преди 6 години
Понятието "кариера в България" звучи също толкова логично, колкото понятието "Саудитска Арабия - рай за нудистките курорти"!!!
31
3
 
32
 
! Отговори
East Coast преди 6 години
пропагандни статийки-нищо общо с реалността !!! положението е трагично в Бг. ....за съжаление!
30
2
 
6
 
! Отговори
fghg преди 6 години
ДА БАЧКАШ В БГ с келевото си чуждестранно образование , да бе да , отивай да береш ягоди
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъха на жалък и безполезен държавен пиар подплатено със солидни лъжи.
28
1
 
23
 
! Отговори
Сиси преди 6 години
Четох скоро, че в Словакия хората в автомобилни заводи взимат 1800 евро и стачкуват за повече, та се замислих за тук :Монтажник на електронно оборудване -800 лева бруто ???
27
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина в чужбина е велик за пред другите, заплати по 4-5-10-15 000 евро, прекрасен живот, мерцедеси, маибахи, БМВта, величие, престиж, професори от всякъде, яко надуване за пред другите....ама фактите са че мнозинството не живее така, а със зор свързва двата края, като и мнозинството други хора по света. Такаче няма какво да ми се обяснявате колко сте велики в чужбина, просто сте чужденци-шаизероустландерс. Но за да оправдаете "величието" си, псувате България, това не го приемам, мижитурки!
26
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не се лъжат младите - в България нямат шанс за кариерно развитие . Тук не се гледа с добро око ако сте по умен от шефовете . Самите шефове са връзкари ( с по малко умения , дипломи и т.н.).
25
2
 
22
 
! Отговори
Изкуствовед преди 6 години
В изкуството никой не с връща, а все повече бягат. Не лъжете. Ако някой се връща, това са децата на псевдо професорите в трите Академии, които са разбрали, че без мама и тати навън се иска и знание, а не само талант ( отнася се за малкото, които го имат ). В изкуството провалът ще се усети до 5 години. В музиката - по-скоро. Отделям музиката, защото там е вакханалия от педагози с отрицателни теоретични познания, които са се издигнали въз основа на няколко уж добре изпълнени концерта.
24
1
 
26
 
! Отговори
Младеж на 29 с висше преди 6 години
Между другото, работа има и то много да особено такава за 500лв на месец.ЕВАЛА БОЙКО!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък аз живея на Юпитер, почивам само на Плеядите и взимам три милиарда месечно. Което годишно е супер много, защото юпитерската година е пет-шест земни години
22
3
 
34
 
! Отговори
Нормален българин преди 6 години
Висшист с кариера в България???Това звучи като: "Финландец си купува хладилник произведен в Нигерия. Много е доволен от него!!!
21
3
 
21
 
! Отговори
Младеж на 29 с висше преди 6 години
Е как да остане тук човек?как?Ако остане най-много един ден да откачи напълно, да влезе в парламента с една картечница и да ДЕЙСТВА. Да се види че в България има справедливост и да знаят следващите последователи какво ги чака. Послепис: сега вместо да ме използват и да работя аз стоя и пиша тук.
20
3
 
25
 
! Отговори
милена преди 6 години
До до миленаЗапочнах работа преди 4 месеца. Нали не си мислите, че веднага ще започна работа на 4000-5000 евро в началото.Парите ми стигат за квартира, храна, нормален живот, дори си позволих да отида на почивка.Къде в България има научни институти, които развиват наука,които не са в ПРОИЗВОДСТВОТО.А що се отнася до това, че живея в "държава с нацистко минало" , честно казано хич не ми пука. За мен е важно бъдещено , не миналото.
19
3
 
25
 
! Отговори
дсн4 преди 6 години
Една държава в която хората се бият по улиците за това кой как карал, или се стрелят за парко място и прокуратурата не намира нищо нередно в това... та какво да прави един млад и малко по умен човек в такава държава!?
18
21
 
5
 
! Отговори
Чичо Митко преди 6 години
Интернет поколението у нас е глезено и невежо.Точно в днешно време всеки който има акъл и амбиции може да успее.Примери много.И обратно философите -неудачници с претенции са цял ден пред клавиатурата и хлипат.Плачат че нямало кой да ги оцени и да им даде 2-3000лева заплата.А той вчера завършил у-ще и ЧАКА да го оценят.За какво бе с.о.п.о.л.анко,какво можеш,какво знаеш.Почва се с малко и ако си кадърен ще растеш. А пропо,Милена къде точно си вГермания,дъщеря ми е микробиолог,завърши в Брюксел.
17
1
 
19
 
! Отговори
Младеж на 29 с висше преди 6 години
За сравнение в Германия на същата позиция като моята тук в България, заплатата започваот 5-6 хил. евро. А тук работиш за няма и 500евро. Къде е проблема?
16
26
 
3
 
! Отговори
до милена преди 6 години
миленче, 2000 евро са жълти стотинки в Германия, 1000 минимум наем, ядене за 500, и други, оставаш на нулата. Говориш глупости, а в БАН никои не те задължава да ходиш, има други компании в България където може да се развиваш. Обаче щом ти е хубаво да седиш в тая държава с нацистко минало, държава която е убивала милиони - поздрави!