"Кариера в България. Защо не?": Младите търсят реализация у нас

Връща се интересът към професии в образованието, изкуството и културата
Обновена: 3 авг 2017 17:10 | 3 авг 2017 14:30,
95
"Кариера в България. Защо не?": Младите търсят реализация у нас
Снимка: visualhunt.com

Квалифицирани българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят възможности за връщане в България и за професионална реализация тук, показва проучване на форум "Кариера в България".

Връща се и интересът към професиите в образованието, изкуството и културата през последните две години.

Областите, които най-често привличат българите обратно у нас са мениджмънтът, маркетингът, консултантските услуги, IT секторът и финансите.

Сериозен ръст само за последната година се наблюдава и към професиите, свързани с хуманитарния профил. Най-голям е той към изкуството - с 84%, към образованието - с 57%, към медиите и туризма - 50 на сто.

Увеличават се и желаещите да открият собствен бизнес в България.

Данните се основават на статистика от участниците в ежегодния форум "Кариера в България. Защо не?", чиято цел е да привлича квалифицираните млади българи обратно в страната, предаде "БНР".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
29
 
! Отговори
българка преди 6 години
"Журналистите" седят, седят....пък някоя глупост из..таковат. Мой познат на около 30 години, с жена и дете и собствен работещ бизнес ми каза скоро, че учи английски и иска да емигрира в Англия. Учудих се много - той, така да се каже, има всичко. Жилище, собствен офис, наследи занаят от баща си, работи, много добре му вървят нещата. Милионер няма да стане, порше едва ли ще си купи, но изкарва прилични пари и живее добре.Но не иска да живее тук, не иска и децата му да живеят тук. Това е реалността
14
2
 
9
 
! Отговори
Младеж на 29 с висше преди 6 години
И моля Ви не ми обяснявайте колко е трудно днес да имаш фирма и да плащаш толкова осигуровки и заплати. Наистина отговорността е голяма, но печалбата която реализира фирмата не е 10 процента, както в нормалните страни.
13
0
 
9
 
! Отговори
и аз бих преди 6 години
Търсенето на възможности за реализация е едно, реализацията е друго уви. В някои сфери наистина се виждат подем и сериозен растеж на пазара, които са свързани с привличане и управление на чуждестранни (както и до по-малка степен местни инвестиции). В много други сектори обаче положението си остава непривлекателно и хора с профил, който не се вписва в сегашните тенденции на пазара, бягат стремглаво.
12
3
 
8
 
! Отговори
Къде бос през нивата преди 6 години
Абе юнаци невръстни,защо мислите че българите са се заселили по света последните 10 години?Т.е. от както вие сте порастнали Младоче 4 българската диаспора в Чикаго е зачената от началото на миналия век с наши църкви и училища,ФК клуб-Плиска-Чикаго.По останалия свят емигрантите са от години.Последната вълна беше 90-93 когато почти половин милион се изнесоха.А вие сега лигaви пубери виждате света само през вашият детски мозък.Почетете,попитайте ,поинтересувайте се.Света не започва от вчера.
11
1
 
38
 
! Отговори
милена преди 6 години
Пълни глупости.Каква ще им е заплатата в България и каква в чужбина,изобщо няма място за сравнение. Завършила съм магистратура молекулярна биология в Германия. Тук получавам 2000 евро чисто, като лабораториите са на световно ниво. Ако се върна в България ще получавам 460 лв бруто в БАН, а условията на труд са повече от плачевни.Как да работиш в такава среда?!Защо да се връщам?
10
3
 
22
 
! Отговори
Младеж на 29 с висше преди 6 години
Пробвах, не стана - шеф основно образование, джип за 150 хил., къща за 250 хил и това в периода докато работих там. Контрастът с тези възможности негови, беше моята заплата под хиляда лева. Слежебни коли за 1000 лв, молиш се да стигнеш, гуми няма. Учудването ми е как всеки стоеше и се подмазваше на богоизбрания с джипа-защото няма кой друг да ги вземе явно. Е аз като разумен младеж напуснах и то трудно представете си, всякаш да чувствам вина че съм напуснал тази жалка картинка.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен6По-добре там. Поне плащат с пари. Тука само с обятия.
8
2
 
18
 
! Отговори
... преди 6 години
за жалост колкото и да ми се иска тука развитие няма.... само чужбина е истината. България е хубава страна, но в момента и следващите години за живот не е .. тва тука е живуркане.. не го казвам от собствена гледна точка ами от това, което виждам наоколо.. хубав ден
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интерес огромен в образователната сфера - всяко училище предлага места. Балъци да ги взимат обаче няма.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо..... .Като гледам как е опустяла милата ни родина, всички са запали ли турбото да се връщат за кирливите 600/700? у скъпарска и мизерна България.Тез пари се взимат в София да уточня, а не всеки е шоп.Горката ни държава я разсипаха скапаната мутра Боко лукчето и сие уж не комунисти.За това ли майки си зарязват децата на улицата, а други искат да си драснат клечката пред парламента.Бягай народе там където те ценят,жалко за нас младите и семействата ни,дори при фашизма не е имало такъв геноцит.Кога ли ще изметем скапаните клоуни от парламента питам аз таз бъзлива младеж.Българите спят- ев
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не в България, разбирасе че има реализация, реализация има за тези които вместо трудности виждат възможности. Мнозинството българи в чужбина много си обичат България и се връщат доста често, и евентуално мислят да си доидат за постоянно. Има и проблеми, но да не би да си мислите че в чужбина ви чакат с отворени обятия и безплатен обяд? Излъгани сте.
4
1
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Широко разпространение у нас през последните години придоби професията точилар на еврофондове .Квалификация за нея се придобива в партийните ни централи .водещите български политици са лектори на разположение по всяко време щом е за далаверата.
3
1
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Пак започнахме с вицовете. Почти всичките ми приятели, познати и няколко роднини потърсиха реализация не у нас. Изненадан? Едва ли, всяка година ме питат за информация как да имигрират, включително и семейни хора на 30-40г.Българи в Чикаго 250 хиляди, и още толкова нелегални наши. Флорида вече е 15000 Българи, познати имам в Швеция, Германия, Англия, Канада 15 хил, Франция и Испания. Където и да мръднеш по света ще чуеш Българска реч. Незнам колко млади търсят реализация в БГ понеже няма статистика но мисля всеки 2 търси такава зад граница.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радио Ереван е на щет в България!
1
3
 
22
 
! Отговори
i'm преди 6 години
...Търсят, защото са още млади и не са осъзнали някои неща за милата ни родина и "бизнеса" в нея...за това търсят.