Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!

МОН се надява така ромите да спрат да отпадат на по-късен етап
4 авг 2017 08:52, Боряна Павлова
128
Интеграцията на ромите – със задължителна забавачка!
Снимка: архив, Булфото

Предучилищната подготовка да започва задължително на 4 години и да е под формата на безплатна детска градина. Тази идея представи пред "Дарик" зам.-министърът на образованието Петър Николов и поясни, че Министерството на образованието и науката ще инициира промени в Закона за предучилищното и училищното образование за това.

Парите за изпълнението на предложението ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Анализ на министерството показва, че децата, които не преминават предучилищна подготовка, по-често отпадат от училище.

Още по темата

С идеята просветното ведомство се надява да се решат определени социални проблеми, стана ясно от думите на зам.-министър Петър Николов.

"Един от най-тежките проблеми е огромната ножица, която се отваря между образованите и необразованите граждани на страната. Ние не можем да си позволим образователната система да губи постоянно хиляди деца, които отпадат от образованието и които захранват организираната престъпност. Всичко това, което виждаме в цели региони", обясни той.

Заместник-министър Николов е категоричен, че не става въпрос за обучение на 4-годишните, а за развитие на социалните умения на децата под формата на игри.

"Аз мисля, че програмите, които функционират, са добри. Целта не е свалим училището до 4-годишна възраст, целта е да подготвим децата да имат такива умения - езикови, социални, така че моментът, в който влязат в училище, да могат да усвояват материала, който започват да учат", поясни Николов.

Образователното ведомство заема позицията, че предучилищната подготовка на 4-годишните ще  подпомогне ромската интеграция.

"Преди въвеждането на 5-годишната задължителна детска градина, 45% от ромските деца отпадаха в първите няколко години на прогимназията, на началното образование. След това този процент значително намаля. Ако ние не решим този проблем, сме обречени всеки един етнически конфликт да става социален и всеки социален - етнически. А това е много страшно за една страна", обясни още зам.-министърът.

В момента предучилищната подготовка е задължителна за 5-годишните. Ако идеята на образователното ведомство за децата на 4 години бъде одобрена от парламента,  промяната може да бъде въведена през учебната 2018 -2019 г.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
18
 
! Отговори
Фактите преди 2 години
Решения на проблема е имало през годините, но няма кой да чете ... Просто потърсете в Гугъл "Закон срещу скитниците и разбойниците" и "Закон за защита на държавата" - два прекрасни юридически шедьовъра с които някогашното Царство България е решило с голям успех проблемите, които коментираме.
Та това е отговора на въпроса "Е, и?" - сигурно няма да е трудно да бъда разбран след изчитане на тези прекрасни закони отпреди век.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Фактите
чудесно, така е
И?
41
4
 
1
 
! Отговори
До Дезинтерграция преди 2 години
Закона е направен да се спазва от всички и в това няма съмнение. Това няма да реши проблема напълно. Винаги има и казуси. Ако им спреш тока и водата ще възникне епидемия, която ние с нашите осигуровки ще лекуваме. Ако им съборим всички незаконни къщи ще останат без покрив и ще тръгнат към Запада. Той ще изреве, защото не иска да се занимава с нашите маргинали(ние си ги развъждамес бг паспорт) и ще затвори границите. Педодилия е ако 40годишен спи с 14годишна, но не и ако 15 годишен с 14 годишна.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вгледайте се в снимката по-добре, бе. Не може да принуждават родителите да изпращат дечицата си на градина с тази. Все едно да ги затворят на село при кокошките- да интегрирате кокошките, че нали и те трябва да са щастливи.
39
0
 
23
 
! Отговори
Блабла преди 2 години
15г.работех с деца от етноса
1.майката не може да попълни молбата си за д.градина на детето си
2.Знае да говори българки и упорито не помага на детето си да усвои б.език....говори му на тамбурайски
3....НАЙ- ВАЖНО....ИНТЕГРАЦИЯ означава ЛИЧЕН ИЗБОР
4.Имах и чудесни деца от тях,ученолюбиви...едно от тях искаше да стане медицинска сестра....НО ГЕТОТО смачква мечтите на такива деца..
накрая МОИТЕ усилия като учител ..НА ВЯТЪРА
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за 2-3 годишните деца на работещите няма да има места по градините за да могат да се сформират повече групи за 4 годишните 😅
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Един

Извинявам се, че коментирам реплика към колегата Едни, но КОЙ Е ДЪРЖАВАТА?
Тоя въпрос е много важен.
Държавата все едно е някакъв самостоятелен субект, който няма нищо общо с хората които я ДЕФИНИРАДържавата не сме ли ние всички?
Или държавата е политиците, бюрократите, поповете, външи сили.
Кой е държавата?
36
0
 
12
 
! Отговори
Дезинтерграция преди 2 години
посредством прилагането на закона, ми се струва по-резултатната посока: спиране на неплатени ток и вода, отнемане на фалшивите книжки и дипломи, спиране майчински, "инвалидни", "първи учебен ден", детски(до второ дете)... в затвора за педофилия... събаряне на незаконните къщи... и те сами, бързо бързо ще се дезинтегрират къмту по-"толерантния" "запад".
35
7
 
2
 
! Отговори
До Един преди 2 години
Не става с питане. Става с натиск и мерки.
Ако държавата поеме изхранването и обличането на децата докато са на училище и успоредно с това спре майчинските, никой вече няма да може да се оплаче от бедност и съответно невъзможност да си учи децата.
34
0
 
19
 
! Отговори
Един преди 2 години
А тях питахте ли ги дали искат да се интегрират?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Питам

питай ...питай...ще ти отговорят с еластични фрази ще те замерят с Харата за правата на Човека , ще се окажеш най-големият престъпник.Питай си докато още можеш.
И единственото, което ще установиш, че тая харта НЕ ВАЖИ само за тебе....просто защото много питаш...
надявам се разбра, какво ти казах
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз разбирам възмущението на всички, но нещо реално трябва да се направи. Не може само да сме инкубатор на маргинали. Трябва да се изработят ефективни мерки за задържане на децата в училище и откъсването им от тяхната среда. Ако нещо не се направи сега (може би вече е късно), процесът ще е необратим.
31
0
 
25
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Расистко ли е да казваш очевадни истини за един самозабравил се етнос, чиито действия могат да се нарекат с пълно право варварски? Ксенофобия ли е да искаш законите да важат за всички? Нарушение на човешките права ли е да искаш правосъдие и адекватно наказание за убийци, изнасилвачи, побойници и крадци? Справедливо ли е да не желаеш данъците ти да отиват за изхранване и отглеждане на варвари?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Омерзен

Човек, естествено, че ги знам тези работи.
Мислиш ли че аз лично съм им дал тази свобода?Ето ти сега и на мен се нахвърли.
Точно това е цела, ти не виждаш виновника , а се нахвърляш на мен.
Кой им дава всичко което взимат?
КОЙ?
И защо?
29
2
 
11
 
! Отговори
предложение преди 2 години
1. Безплатни унифирми за всички деца до 12ти клас (лятна и зимна).
2. Безплатни учебници за всички деца до 12ти клас.
3. Безплатно хранене на всички деца. Поне закуска и обяд.
4. Двойно заплащане на учителите работещи в смесени райони.
5. Отпадане на всички надбавки - майчински, бащински, сестрински...
6. Крути мерки за родители, чиито деца не ходят на училище.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интерестно само кой ще иска да им е забавачка?!?
27
0
 
24
 
! Отговори
Охранителят-София преди 2 години
Стига вече де! Номера е да накарате родителите да платят тридесетина лева на месец( равняващи се на около 8 кутийка цигари )детска градина за своето дете,а не да ги вземате от нас , които работим и на по три места ,за да осигуряваме това на децата си! Това е дискриминация спрямо нас!!!
26
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До anonimen
Четейки тези расистки коментари, човек се чуди къде е толерантността на българите.
..........................
Е ромите не са ли българи? Ако не са кво правят в България?
нищо лично.
Въпрсът е чисто логически, лингвистичен, семантичен, юридически, конституционен.
Цветен , ако щеш
Схващаш ли?
Но не се виновни ромите, че ядат баницата, а тези , които им дават.
Тези същите имат далавера ние се да се конфронтираме.
Това е старо като света
25
0
 
37
 
! Отговори
Българка преди 2 години
До anonimen

Толерантност за какво, че всеки месец си плащам като поп данъците, че пари от моите данъци отиват за помощи на тия?! Че имам едно дете, понеже отглеждам с данъците и осигуровките си една пикла на 16 ГОДИНИ с поне 3 деца ли?! Че тя има 3 деца, а майка й взима детски надбавки за нея, а семейства от други етноси въпреки, че работят и внасят пари в тая държава не получават такива. За това, че са защитени от закона ли?!
24
30
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
Четейки тези расистки коментари, човек се чуди къде е толерантността на българите.