Апел от МОН: Без дискриминация в образованието!

Няма място за нетолерантност в училищата, смята зам. министър
8 авг 2017 20:28, Петя Славова
13
Апел от МОН: Без дискриминация в образованието!
Снимка: visualhunt.com

Учителите в детските градини и училищата ще могат да преминават обучения за нуждите на децата от приемни семейства. Такива модули ще бъдат включени в курсовете за допълнителна квалификация в областта на приобщаващото образование, каза днес заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на среща с представители на Националната асоциация за приемна грижа, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Сачева е поела ангажимент министерството да предостави на регионалните управления на образованието /РУО/ информация за приемната грижа - какво представлява, какви са особеностите на децата от приемни семейства и др. Директорите на РУО ще трябва да я разпространят до детските градини и училищата в съответния район, е добавила тя, цитирана от БТА.

Програмният мениджър на асоциацията Гинка Илиева е обяснила, че приемните деца трябва да бъдат подкрепяни и обучавани в училище съобразно техните индивидуални потребности. За това е необходимо и включването на специалисти от училищата при разглеждането на техните планове за грижи.

При планирането на мярката за закрила, както и при плана за грижи за детето в приемно семейство, трябва да участва и педагогическата общност, ангажирана с училищната адаптация и представянето в училище, допълнила тя.

Още по темата

Илиева е представила примери на нетолерантно и недобро отношение към приемните деца в различни градове в страната. Деница Сачева е била категорична, че в образователните институции няма място за нетолерантност и дискриминация. Тя е акцентирала и върху извеждането на приобщаващото образование като приоритет на правителството.

"През ноември ще имаме национална среща за представяне и обмен на добри практики, която ще се осъществи с подкрепата на Европейската агенция за приобщаващо образование. Очакваме от съвместната работа на институциите по механизма за обхват и запазване на децата в образователната система да очертаят не само картата на проблемите по региони, но и да дадат интересни и работещи локални решения, които да подпомогнат както интеграцията на децата, така и родителите и учителите в тяхната съвместна работа.

Около 1100 екипа ще работят за записването или връщането на деца от уязвими групи в детските градини и училищата. Към тях спадат и децата от приемните семейства. Те също имат определени специфики - някои от тях имат по две семейства - биологично и приемно, други имат тежки дефицити от времето, което са прекарали по домове. Работата с тях изисква индивидуален и недискриминиращ подход", е казала още заместник-министър Сачева, цитирана в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да примомним, след като публикува първа нова програма, министър заедно със сегашната РУО София-град (тогава негов зам.) падна от власт!Същата ли ще обучава и предава информация? Нека си я прочетем сами. Може да падне пак министър.А фондациите поименно, като се почне от фондацията - съветник на МОН.Защото те съветват винаги ендо и също: обучения от фондации.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сачева е поела ангажимент министерството да предостави на регионалните управления на образованието /РУО/ информация ...Директорите на РУО ще трябва да я разпространят до ..."Мила госпожо, закачете информацията на сайта, заедно с програмата, за да може хората да я четат. Ще обучавате. Аман от фондации.
11
0
 
5
 
! Отговори
С "апел" преди 6 години
Ехххх, ако ставаше само с апели .... Тук заради многото апели, за това вървим "нагоре и само нагоре" ...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо колко си *** ! имали смисъл ? Ооо НЕ !
9
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 6 години
Тези допълнителни квалификации за индивидуален подход колко пари ще струват от джоба на данъкоплатците?Някой сътворил себеподобие и не ще да си го гледа.Друг пък се натиска да го одобрят за приемен родител и взима добри парички за това, но не си прави труда да се опита да научи новодоведеното в дома му същество на български език, как да си служи с вилица и лъжица и да не кляка в средата на стаята, в момента, в който му се приходи по голяма и малка нужда, а да отиде в тоалетната!
8
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласеннсъм всички са равни на тоя свят нее ли време да пратим тия които подиграват унижават там де им е мястото по тоя повод искам да попитам двама онзи да не ви липсва или да е братовчет че ме питате за него казах луди ненормални като тоя дваисе години в ловеч го търпим че не си пие хапчета и *** го вадят час по час место да го пратят на лечение
7
0
 
27
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Към деца от приемни семейства никога не е имало дискриминация . Просто трябва да се усвоят едни пари ... Евро пари и за социалните покрай обрязованието . Затова вече в училищата има и социални работници . Ама много баби хилаво бебе са казали хората ...
6
0
 
26
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Новата длъжности са Пастири или иначе казано Екип по обхват на ученици .... Това защо не се пише в новините ? Че римляните вече трябва да ги дириш по домовете . Жална им майка на всички работещи по училищата ...
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дискриминирани са всъщност всички останали етноси в България! Каква е тази държавна политика да се полагат специални грижи за ромите?! Абсолютна дискриминация към всички останали!
4
0
 
28
 
! Отговори
Резил преди 6 години
От малки им се набива в празните кратуни, че са по-равни от другите. Че са по-важни и безценни за милата ни родина. Не ритайте ръката,която ви храни. Т.е. Експерти от мон, помислете от кои заплати удържат,за да си получите заплатите ?!?
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без дискриминация означава отпадане на привилегиите на ромите са ме изтрийте за дискриминация!
2
0
 
36
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Както гледам задава се нова вълна на терор върху обикновения, нормалния българин. Отново ще насилвате хората децата им да учат заедно с чавес, които са хем неученолюбиви, хем агресивни, хем невъзпитани. А са и развъдник на болести, вследсвие на лоша хигиена. Заради чавес ще прежалите нормалното развитие на останалите деца.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Господин министър, в училище най - ощетени са децата на ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН , дето едвам си намира работа в провинцията и ако я намери познайте господата Велев и Данов , т.е. ортаците им от т.н бизнес колко им плащат .За тези деца никое ведомство не се грижи , защото се лансира тезата , че за тях има семейна среда , а за ромските деца няма . Истината е , че ромските гласове са по- ценни ... там е далаверата , там има и показност , другите деца ...родителите им да мислят