Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?

Мобилността на младите работи за българския трудов пазар
Обновена: 8 авг 2017 19:35 | 8 авг 2017 19:30, Екип на Bloomberg
192
Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?
Снимка: Pixabay

Безработицата в България е на много ниски нива и е крайно време да погледнем зад граница и да започнем да привличаме емигранти, които да запълнят позиции. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Напоследък се завръщат повече българи, отколкото преди 10 години. Те са от различни генерации, но най-вече млади хора, което е доста обещаващо. Да се надяваме, че това е тенденция, свързана с мобилността. Отиват в чужбина, подобряват опит, обогатяват езиковите си умения и предпочитат да се завърнат в България", каза тя.

Има сектори, в които заплатите днес имат двоен ръст, което е прецедент в световен мащаб, въпреки че все пак тръгваме от ниска база, отбеляза Василева.

"Все повече млади хора избират да учат в чужбина, но да се реализират в България. Това е свързано и с раздвижването на производството и на аутсорсинг индустрията у нас", допълни тя.

Фирмите в България са много затормозени от липсата на хора, допълни Василева.

"Компаниите буквално поглъщат всичко, което излезе на пазара и би могло да бъде обучено впоследствие. Преди бяха доста избирателни и не се съгласяваха да назначават хора, които трябва да бъдат обучавани", заяви Надя Василева.

Странят ли от поемане на отговорности младите хора? В кои сектори има недостиг на кадри?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
1
 
! Отговори
има шанс преди 1 година
При заплати над 1200 euro на месец ще се върнат ..Тука климата е лечебен ,българските зеленчуци и плодове са здравословни.Има хубави девойки за омъжване..

Терористи на Власт около Борисов ограбват десетки милиарди годишно от народа като ги насочват към партиино подставени компании..МВР да арестува терористите за да им вдигнем заплатите подава охраната на Балканите>не може наглеца Борисов който ДАВА милиарди ограбени от народа на нагло престъпни групировки да с е подиграва че още е на свобода.
160
1
 
2
 
! Отговори
хахахха преди 1 година
Пълни простотии. Когато завършили хора от MIT, Caltech, Stanford, Harvard и CERN започнат да идват и да работят в БГ. Тогава вече може да се каже, че ще се оправим. Тези, които идват не ставата. А на нас, такива хора не ни трябват.
159
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
успелите българи няма да се върнат ще се върнат берачите на ягоди и боровинки
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До nkavrakov

Да не е един Иван, който беше в заведенията на Фредерик Пуглиси ? Не че има значение.
Добре е направил, ако е отказал. Работата е, че в Дания, ще взима, като готвач, освен ако не е sous chef или head, не повече от 5000 чисто, но пак няма място за сравнение.
157
1
 
8
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Сега малко от реалността.
Брат ми който е майстор готвач висок клас отиде в Дания .
Там е четвърта година вече ,плаща си данъците и научии датски език перфектно.
Предложиха му 3000 лева чисто заплата в един от най известните кол центрове в София и отделно 5 хиляди лева еднократно затова че са го привлякли да се върне.
Брат ми им отказа защото в Дания живота му е десет пъти по качествен от тук и отделно знае къде отиват парите му ,здравеопазването е на най -високо ниво в света.
Това е .
156
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво каза?Какво каза?Да привличаме мигреанти,за да запълват позиции?Ужас!С кой акъл се лансира подобна възможност?А не е ли по-добре да привличаме обратно вече напусналите страната с обещание за прилични заплати и перспектива в родината?
155
0
 
23
 
! Отговори
Made in BG преди 1 година
Отново пропаганда , България нищо не прави да задържи хората, никой не се връща при заплата 2000 евро и цени като в БГ. Обратна е тенденцията в квартала в София не останаха познати всичко избяга зад граница и то последните 2- 4 години. Сградите са празни особено вечер се придобива представа. Още по крайно е в малките населени места там са с цели квартали се изселват.
154
11
 
10
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До Анонимен 161 Съгласен, ама и ти трябва да се съгласиш, че при Костов растежа на БВП бе 6.5 %.А и може би не знаеш ,защото този факт се премълчава умишлено от медиите,за да очерни Костов , единствения държавник до сега.
153
2
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 156 С тази страшна икономита която имахме и тогава и сега бяхме най-бедни в Европа.Само Албания бяха след нас.
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях в германски университет по Еразмус , всички българи учат икономика , медии , психология.. За такива никъде няма работа .. Затова се връщат в България тука много ценят дипломите на запада..
151
1
 
11
 
! Отговори
До Реалист преди 1 година
Не знаех, интересно :) Но вече сме 21ви век. По този начин написано, заглавието има леко негативна и неравностойна конотация.

А по темата по-конкретно: хората, които познавам в установени в чужбина нямат никакво намерение да се завръщат. Идват само лятото и харчат пари в България, което всъщност е добре за икономиката.
150
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безработицата е 5,9% което е рекорд.БВП не случайно расте! България работи и произвежда!Пукайте се от яд к.о.м.у.н.е.т.а.
149
0
 
10
 
! Отговори
Real AK преди 1 година
Да, завръщат се предимно синовете на новозабогателите (изпращани основно за обучение). Но статията звучи нереално позитивно. Първо е мит, че безработицата "у нас" е много ниска, понеже реално има доста скрита безработица (хора нерегистрирани в бюрата, с фалирали фирми и т.н.). Второ много от наистина връщащите се не го правят по собствено желание, а просто ги отлюспват обратно по родните места - има тенденция отдавна на Запад за подобна политика. Доброволно си идват предимно пенсионери.
148
1
 
22
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Много пропаганда в статията!
Завърналите се са изключения. Безработицата е голяма. Глад за работна ръка има само в София, Пловдив и още 1-2 други големи града, работните заплати са мизерни, с изключение на ИТ сектора. Никой работодател не иска да обучава хора, освен ако не ползва някакви преференции.
147
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 1 година
До BG щерка
През Възраждането обръщението "Сине" се отнасяло и за синове, и за дъщери.
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сп€€€нс

шофьора поздравява всеки един, който се качи в автобуса сутрин?
Ти да не си от влашкото село Гомотарци, видинско?
145
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

"Страшна икономика имахме, затова всичко живо гледаше да докопа нещо от Кореком"
---
страшна я , освен че построихме България , и се издържахме с тази икономика, а сега не можете да си отгледате едни домати, и се издържате от емигрантите, еврофондовете и заеми на корем.Важното е че банани имате
щот сте маймуни и без банани не можете
144
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък всички сте инженери , ама не чух къде сте завършили , не видях някой да е завършил в Дармщат , Аахен , ТУ Мюнхен.. КИТ , ТУ Берлин , ТУ Дрезден..

Все сте учили в България.. Щото в Германия няма да завършите.
143
0
 
18
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Погледнете в страницата на сайта за работа "Заплата" колко позиции за инженери са обявени. Вчера бяха 2 - зооинжинер за работа в България и строителен инженер за работа в Саудитска Арабия. Коментарите са излишни. Какво да прави инженер в България?
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата е на плюс,защото пребиваващите в чужбина вкарват пари в иконономиката.Губещи са бизнесмените в България,които се надяват да плащат заплати без да ги повишават.За съжаление и в чужбина и в България има много хора които лъжат колко са велики и успели,но такива най-страдат ако ги игнорираш.