Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?

Мобилността на младите работи за българския трудов пазар
Обновена: 8 авг 2017 19:35 | 8 авг 2017 19:30, Екип на Bloomberg
192
Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?
Снимка: Pixabay

Безработицата в България е на много ниски нива и е крайно време да погледнем зад граница и да започнем да привличаме емигранти, които да запълнят позиции. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Напоследък се завръщат повече българи, отколкото преди 10 години. Те са от различни генерации, но най-вече млади хора, което е доста обещаващо. Да се надяваме, че това е тенденция, свързана с мобилността. Отиват в чужбина, подобряват опит, обогатяват езиковите си умения и предпочитат да се завърнат в България", каза тя.

Има сектори, в които заплатите днес имат двоен ръст, което е прецедент в световен мащаб, въпреки че все пак тръгваме от ниска база, отбеляза Василева.

"Все повече млади хора избират да учат в чужбина, но да се реализират в България. Това е свързано и с раздвижването на производството и на аутсорсинг индустрията у нас", допълни тя.

Фирмите в България са много затормозени от липсата на хора, допълни Василева.

"Компаниите буквално поглъщат всичко, което излезе на пазара и би могло да бъде обучено впоследствие. Преди бяха доста избирателни и не се съгласяваха да назначават хора, които трябва да бъдат обучавани", заяви Надя Василева.

Странят ли от поемане на отговорности младите хора? В кои сектори има недостиг на кадри?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмите в България не търсят специалисти които да допринесат за успеха на фирмата. Те определят една ниска заплата и търсят човек за нея. Когато реших да се връщам в България няколко фирми ми казаха че не могат да ме вземат тъй като съм бил твърде добър за тях. Те си търсели човек да попълни бройката на тази заплата - 700-800 лева за инженер.
139
3
 
22
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
Стига с тези пари, ТОВА НЕ Е ОПРАВДАНИЕТО. Кажете истината, че сутрин като стана не мисля дали са ми отвили катализатора или са ми източили нафтата, дали някой ми е нарязал гумите само защото съм отишъл на гости на майка ми, като вляза в автобуса шофьорът не го мързи да поздрави всеки един, като се включвам в движението ми дават път , независимо че всички бързат за работа..... и така още 1000 неща
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чели ли сте разказа "Иде ли?" на Йордан Йовков? Ще има да подсмърчате в лапавицата и да чакате някой да се зададе откъм чужбината.
137
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщат се! Връщат се след университета в чужбина само на комунистите и мутрите децата. Щото никъде по света не дават да се краде така безочливо и никъде народа не мълчи и не си трае като българските овце. А тука ще вземат щафетата от родителите и ще ни крадат с кеф.
136
0
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Преди за добро настроение четях вицове, а напоследък чета подобни статии. После ми разправяйте ,че комунистите били с промити мозъци и не си давали сметка за истинското положение на нещата, демократите от 8 сутринта са на тежки наркотици Т.Живков поне имА смелостта от трибуната пред всички партиици да каже - " От сега на татък ще се приземяваме, приземяваме..."
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНяма кой да ти даде 5000 евра в България, и няма да си цар, защото злобата и ненавистта ще те погубят.... Беше ми предложена доста примамлива заплата и позиция миналата година в България, но заради хората и системата отказах с усмивка на уста. Има една книга "Дърво без корени" такива ще са нашите родители ако ги изтеглим на запад при нас. Те искат да си останат в България колкото и голямо да е теглилото им...
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз имам такива познати :)Въпросът е до избор - сещаш се, че в България с едни 5000 евро ще си цар и някои хора си предпочитат това. А за болните родители - ако на Запад си преуспял, просто ще ги изтеглиш натам, да видят и те малко нормален живот.
133
4
 
10
 
! Отговори
Спасние преди 6 години
До Анонимен 43Имам познати IT специалисти на запад, е не умират от желание да се приберат в БГ, дори заплащането да е ОК ( в порядъка на 2500 лв.). Специфичните професии на запад се заплащат в тройни размери и то в чуждата валута :) Няма как да се върнат. По-надолу някой беше написал при евентуално болни родители, които трябва да се гледат...друг вариант да се върнат в нашата държава преуспели българи в чужбина няма.
132
0
 
13
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Така е всички се завръщат,след новите обещания на РАБОТОДАТЕЛИТЕ (заплата от 800 лева ,а осигуровки на 460 естествено) вече си е Ок във България и всички за връщат
131
2
 
17
 
! Отговори
BG щерка преди 6 години
А дъщерите български дали се завръщат? .. Не е ясно, но е сигурно, че на човекът написал заглавието мозъка няма да се завърне скоро.
130
2
 
0
 
! Отговори
Спасение преди 6 години
До Анонимен С това писане на латиница сигурно и минимум ще ти е много :) Има огромна разлика какъв език и какво си завършил - не говоря за 6 месечни или едногодишни курсове, които повечето наричат Университет :). Аз съм само с 3 езика (българският не го броя) и само 3 дипломи, едната от които е магистърска ( 4 ако броя магистър от Варненския ИУ, но това е все едно средно образование :) ). Статията не е за цел да се мерим кой е по по най, а е написана съвсем в друга насока.
129
8
 
1
 
! Отговори
Мустафа преди 6 години
Османска република, изкуствено създадена от Русия. Ще свърши и скоро пак в империята.
128
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то това му беше "великото" нововъведение на Правешкия мозък - работа за всеки. Искаш, не искаш да работиш - водиш се на щат и ти капе заплата. То оттам се нарои една сюрия тунеядци, свикнали да се подпират по машините и бюрата, защото "тече служба". Явно и ти си бил от тях, щом такава носталгия те е налегнала.
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасение, като цяло си прав.Има хора, които се прибират, но те или са напълно некадърни и не са се задържали на Запад, или пък работят нещо много специфично и тук им дават луди пари, защото няма кой да го върши (най-вече компютърджии). И двата типа хора са доста малко.
126
4
 
29
 
! Отговори
Спасение преди 6 години
Напълно поръчкова статия. Прибирам се на 2 години за по 2-3 седмици и по мои скромни наблюдения хората масово се изнасят от България. Всяко начало е трудно на запад, но напорист ли си ще успееш, защото работодателите на запад те уважават за положения труд (не коментирам бране на ягоди, домати и работа по строежите) и ти дават шанс да се докажеш, а от там насетне вече всичко е само в твоите ръце. При минимално заплащане от 1500 евро на запад няма как да се върнат младежите, а и не само те.
125
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшна икономика имахме, затова всичко живо гледаше да докопа нещо от Кореком. Ако не беше СИВ, да им пробутваме некачествената си продукция, щяхме да сме потънали още 1960 година.
124
0
 
40
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Връщат се децата на чорбаджиите -политици,предприемачи ,връкари ,защото тате им е уредил топло място да седне да "работи" ,да управлява награбеното и да източва още.А "фирмите" мечтаят да се върнат млади хора и да им робуват за 250евро.
123
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как да повярвам на всичко това.И двавота ви сина завършиха висше и двамата не могат да си намерят работа по специалността....Само празни приказки отново
122
10
 
19
 
! Отговори
хххл преди 6 години
90% от които отидоха в чужбина работят най долната и мизерна работа.Тук сега се правят на великикакво работят гледат стари хора , миячи на чини , общи работници , проституткино такава беше политиката на ЕС търговска войнатез които останах ме в страната ни изкарваха мързеливи и с други наименованияБългария е многа готина държава където трябва само да се смени управляващите които ни ликвидират.Костов заради С О Р ос ликвидира българската икономика и селско стопанствоББ продължава с Брюксел
121
2
 
30
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Връщаме се в някой друг живот( с изключение на мамините и татковите дечица ) Не сме мазохисти да се върнем