Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?

Мобилността на младите работи за българския трудов пазар
Обновена: 8 авг 2017 19:35 | 8 авг 2017 19:30, Екип на Bloomberg
192
Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?
Снимка: Pixabay

Безработицата в България е на много ниски нива и е крайно време да погледнем зад граница и да започнем да привличаме емигранти, които да запълнят позиции. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Напоследък се завръщат повече българи, отколкото преди 10 години. Те са от различни генерации, но най-вече млади хора, което е доста обещаващо. Да се надяваме, че това е тенденция, свързана с мобилността. Отиват в чужбина, подобряват опит, обогатяват езиковите си умения и предпочитат да се завърнат в България", каза тя.

Има сектори, в които заплатите днес имат двоен ръст, което е прецедент в световен мащаб, въпреки че все пак тръгваме от ниска база, отбеляза Василева.

"Все повече млади хора избират да учат в чужбина, но да се реализират в България. Това е свързано и с раздвижването на производството и на аутсорсинг индустрията у нас", допълни тя.

Фирмите в България са много затормозени от липсата на хора, допълни Василева.

"Компаниите буквално поглъщат всичко, което излезе на пазара и би могло да бъде обучено впоследствие. Преди бяха доста избирателни и не се съгласяваха да назначават хора, които трябва да бъдат обучавани", заяви Надя Василева.

Странят ли от поемане на отговорности младите хора? В кои сектори има недостиг на кадри?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай Тошо бяхме 15 пъти по-добре.
119
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Социализма бяхме по-добре. Имахме икономика. Сега сме 10 пъти по-зле от времената на соца.
118
1
 
24
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ВРЪЩАТ СЕ Я - ЧУХА ЧЕ ЩЕ СЕ РАЗДАВАТ БЕЗПЛАТНИ СУДЖУЦИ (ПО 100 КИЛА НА КАЛПАК), БЕЗПЛАТНИ БИРИ (ПО 5 КАСИ, ЗА ВСЕКИ, ОТ МИШО БИРАТА, POST MORTEM) И ПРЕМИИ ОТ КТБ (ТЯХ ТИКВАТА ЛИЧНО ЩЯЛ ДА ГИ РАЗДАВА)
117
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 129Че то канибализъм си е имало винаги в България! По времето на правешката династия имаше и кореком за да се канибализира валутата на работещите бгългари в чужбина! Имаше и лагери - Ловеч, Скравена! Чуден народ сме. Като гледам май скоро ще почнем и да се самоловуваме и печем на чеверме върху жълтите плочки!
116
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 131За повечето напуснали България е истинска гордост да не се смятат за българи и да асимилират много по-качествена култура отколкото българската простотия! А "истинските" българи в България отдавна се похапват като зомбитата и прецакват взаимно от адски много родолюбие и граждански морал.
115
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"българите", които живеят в чужбина повече от 5 години, не са българи. Не са българи, дори и самите те да твърдят, че са българи. Психолозите отдавна са доказали, че, ако един човек живее повече от 5 години в една среда, то той става същият като средата. Т.е. тия българи отдавна не са българи, защото не живеят живот на българин. Те са повече немци, американци и англичани и др., отколкото българи. Даже и на кирилица не могат вече да пишат. Пишете ги бегАли за България!
114
2
 
18
 
! Отговори
Ivko преди 6 години
Е след тази новина се връщам н БГ , за да правия пари. Личи си , че ако си в БГ излизаш яко напред с кинтите. Той и Бойко каза : "В България безработица няма". .. ама не питай за колко ще работиш на месец. Айде стига лъжи бе другари.
113
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко дена пътувах с автобус от Пловдив за София. Шофьорът ме видя и веднага ме пита: "За терминал 1 или терминал 2 си ?" В целия автобус 90 % от хората отиваха на летището. На ден България намалява с над 200 души. А ако се случи това, което пише статията и в България се завърнат емигрантите, в България ще настане канибализъм, защото България няма работеща икономика.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115ТУ Дания, трябва да свърши работа ...
111
11
 
2
 
! Отговори
Атанас преди 6 години
Пепи - Не на мене тея. Къща с басейн за 500 евро, не можеш и в България да си наемеш. Понавам достатъчно хора. В България, от 1900, ще ти останат 1450. Малко повече, ама не е нещо страшотно. И как от 1300 в Испания, скочи на 1500 в България ?Работя като посредник, за една фирма, уговаряйки продажби с друга фирма. Да, работата бе уредена със семейни връзки. Не ме е срам. Даже се гордея. Рдителите ми са работели, учили са ме, както и аз ще работя и ще уча собствените си деца.
110
2
 
14
 
! Отговори
До 115 преди 6 години
През 80-те в Морско училище учехме 5 части висша математика и 2 части физика цели 2 години. При това бяхме затворени в училището 5 години и нямаше какво друго да правим освен да учим. Ако сега си драпате макарите в университета и клатите мадамите не се учудвайте че не ви дават големи заплати. Преди имаше 10 кандидати за едно място в универистета а сега има 10 университета за един кандидат и ги приемат с двойки. Не е чудно аз да вземам 10,000 евро а току що завършил инжинер взема 1000 лева.
109
1
 
5
 
! Отговори
До Статистика Герман преди 6 години
Както казах ако щеш вярвай. Средните стойности не са показателни. Ако аз ям свинско а ти зеле средно ние ядем свинско със зеле. Морско училище + Технически университет във Варна и 30 години по специалността в световно известни фирми. Всичко зависи колко ценен кадър си, колко е на зор фирмата и как ще си договориш заплатата на интервюто. Някой българи вземат милиони заплата на месец. Моята е доста скромна. Всеки преценява според хоризонта си.
108
2
 
17
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Възможно е и завръщане в България,но само при условие,че на Запад се случат едни много лоши работи,което е възможно,но е малко вероятно(около 30%).В същото време у нас пък трябва да се получи едно национално осъзнаване и патриотичен подем,което пък е съвсем невероятно....
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А? я чакай да видим златния стандарт в Австрия за данък печалба е ?
106
7
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Странно ми е ти какво работиш.Пределно ясно е че бруто ми е 1900 евро - разликата я прибира испанската държава.За какво - за да поддържа испанските пенсии. Къщата с басейна ми беше 500 евро на месец.Гражданската е 400 евро на година.Разходите за гориво са по големи поради големите разстояния.Няма газ - има само бензин и дизел.Една тренировка в зала е 10 евро - говориме за бойни спортове. Ако не излизаш никъде - да на запад е по добре.Ама ако искаш да живееш като в София - не.
105
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемите са много,не са само ниските заплати и безработицата.Който е живял по света,разбира за какво говоря.Необходими са ред,възпитание,сигурност,без шуробаджанащина и бюрократщина.
104
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пепи1300 евро ... Че ти, да не си работил, като готвач или нещо ? Не искам да обидя работническата класа, ама тая запалта е смешна. Ти си бил на минимална.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво трябва да извадя члена ли за да ми сложите ++ , черно на бяло колко взимат инженерите в Германия.. В Сензата Пловдив 2-3 инженери взимат по 12 000лв. но това не прави статистика или средната заплата..
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исках да помагам, да съм добър. Но ме лъгаха, мамиха и ограбваха. Братята ми българи. Отивайте, където си желаете, закопавайте се, както си намерите за добре. само не ме занимавайте с проблемчетата си. Сега, не искам дори и да ви виждам. България е хубава, ама половината не сме много хубави.
101
8
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Аз се върнах - Лично бях в Мадрид.При 1300 евро месечна заплата в края на месеца ми пращаха заеми.Като си платиш наема,горивото и по високите такси като гражданска отговорност и не остава нищо.Движиш испанската икономика и социална система.Нищо в края на месеца. Тука под 1500 лева на месец не падам.Ставам си в 9 часа.Имам си име - с компютри се занимавам.За какво ми е Мадрид - само да казвам че работя там.