Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?

Мобилността на младите работи за българския трудов пазар
Обновена: 8 авг 2017 19:35 | 8 авг 2017 19:30, Екип на Bloomberg
192
Завръщат ли се синовете български вкъщи? А безработицата?
Снимка: Pixabay

Безработицата в България е на много ниски нива и е крайно време да погледнем зад граница и да започнем да привличаме емигранти, които да запълнят позиции. Това каза Надя Василева от Manpower в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Напоследък се завръщат повече българи, отколкото преди 10 години. Те са от различни генерации, но най-вече млади хора, което е доста обещаващо. Да се надяваме, че това е тенденция, свързана с мобилността. Отиват в чужбина, подобряват опит, обогатяват езиковите си умения и предпочитат да се завърнат в България", каза тя.

Има сектори, в които заплатите днес имат двоен ръст, което е прецедент в световен мащаб, въпреки че все пак тръгваме от ниска база, отбеляза Василева.

"Все повече млади хора избират да учат в чужбина, но да се реализират в България. Това е свързано и с раздвижването на производството и на аутсорсинг индустрията у нас", допълни тя.

Фирмите в България са много затормозени от липсата на хора, допълни Василева.

"Компаниите буквално поглъщат всичко, което излезе на пазара и би могло да бъде обучено впоследствие. Преди бяха доста избирателни и не се съгласяваха да назначават хора, които трябва да бъдат обучавани", заяви Надя Василева.

Странят ли от поемане на отговорности младите хора? В кои сектори има недостиг на кадри?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си завършил в България или някое ФахШуле в Германия , ти ще си все на заплата за начинаещи инженери.. Ти не можеш да се мериш с Електроинженер завършил Аахен , Дармщат , ТУ Мюнхен , КИТ.. Погледни нивото колко математика учат.. Това не ти е ТУ-Варна с 14кредита математика по зле и от ФахШуле.. ТУ Варна имат 1 подготвителна математика , която в Германия не я броят и остават 2х7кредита , новите студенти Германия отиват 1септември и 1месец учат математика , ако не се чувстват подготвени
99
2
 
23
 
! Отговори
Ot London преди 6 години
След 26 години в белият свят трябва да съм откачил да се върна в страна пълна с *** и необразован народ който избира за трети път диктатор на власт.
98
6
 
9
 
! Отговори
Статиситика Германия преди 6 години
Electrical Engineer is ?48,652 per year.. 2017 Information Technology (IT) is ?53,943 per year.. 2017 Международен сайт payscale който дава много точна информация за западна Европа. САЩ ,Канада Такива заплати по 100 000 евро няма.. Това са средните заплати инженерите почват от 3000евро на месец ..
97
6
 
26
 
! Отговори
До 90 преди 6 години
Заплатата ми в Германия е 130,000 евро годишно (преди данъците) , ако искаш вярвай. Електро и електронен инжинер в морска компания. Преди това в държава от Арабския залив получавах 150,000 евро свободни от данъци .(също морска компания). Не бих се върнал в България и за министър председател да ме канят. А ти си масажирай кафявата точка и се успокоявайте че не може да има такива заплати. Всеки разсъждава според хоризонта си.
96
1
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Преди време, имах разговор със зам директор по производствената част, на една наша фирма. Работеха за Икеа. Дошъл човек от централата им там, за да усвояват ново производство-на други места в Европа им отказали, или им дали много дълъг срок за изработка на партидата, или висока цена. Спазарили се с нашите за сроковете, и почнал пазарлъка за парите. Ония се опъвали.Нащшия им казал-идете в Китай, там е евтино? "Вие сте по-евтини" -изпуснал се шведа . Дотук с мита за ниската ни производителнос.
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един в Блока се върна от Италия след като го наръгаха африканци .. 1г. не можеше да вдигне 5кила , сега работи като монтьор.
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За негодниците няма работа никъде , учил психология , икономика , бизнес , политология .. Каква работа искате във фондацията на Сорос няма място за всички..
93
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато ги заболи зъб се завръщат. После пълнят дисагите с луканка и ракия и на терминалчето.
92
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Продължение на 103.Значи-друг е проблемът.Проблемът се нарича липса на държава.По-точно-липса на правила, липса на контрол, грижа и за работещите и получаващи заплата. Облагането само с 10%, какнто и липса на изискването да има норма на печалбата.Сега може и 300-400% отгоре на цената на едро да сложиш, никой нищо няма да ти каже, а ако си единствен в региона-ще се продаде.Държава- само за да взима данъци.За това даже ц/иганина в Холандия взима повече от доктора на науките тук.Няма държава.
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите печелят защото имат български робини работят в Молибдеците , Ню Кьолн
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от Северозапада *** и ти забери 2-3 женски да работят ..
89
2
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Продължение на 101. В същото време, в България, един учител взима около 800 лева, тоест, около 400 евро чисти, и то-ако има 25 години стах, една мед сестра-около250-300 евро, един работник по нашия край-250-500 евро, и то-ако е квалифициран.На какво се дължи това? Не ми казвайте, че е на ниска производителност.Не е ниска, поне не толкова, че заплатите ни да са4-6пътипо-малки от тяхните.При положение, ме идват все пак да работят тук на ишлеме, отварят заводи-митът за слабата производителност пада
88
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските синове внуци дъщери зетьове.. се изнасят. Очаква се че мург***вияят електорат на бат бойко бързо ще покрие загубите.
87
2
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Има нещо много гнило и порочно, в страната ни. Сега е август месец, отпускарски, за цяла Европа, и работен за нас.Имам наблдения от една ц/иганска махала. Сега се прибират "гастарбайтерите" от Холандия, Германия, Италия, Испания и къде ли не. Ц/игоните, които в болшинството си са полуграмотни и елементарни, карат коли, вярно, втора употрема, за по 10 хиляди евро, вдигнах къщи на по 3 етажа, изтеглиха и деца и родители там.А не са нито инженери, нито са завършили физика .Ще прдължа.
86
3
 
24
 
! Отговори
Бойкови вълнения преди 6 години
Напротив, много малко млади хора се връщат, след като са поживели при друг стандарт и култура. В България няма кой да ги оцени, важни са не знанията ,а връзките и парите, второ - заплатите смешни та дрънкат , мах 1200 - 2000лв.Е, кой ще дойде тук ???
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Много е важно какво си учил , ако си учил икономика защото е лесно , и си работил телефонист в HP .. Като идеш в Германия пак си телефонист само че в Амазон..
84
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип не знам някой добър студент от ТУ София , ФМИ и Физическия факултет , разбира се навсякъде има и хора дека ги мързи да бачкат. да не взима в България 2000лв. още като студент и 3000лв. една година след завършване на бакалавър..
83
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшивите новини тук вървят с пълна сила , де е г-жа Габриел , а на коментарите за истинското състояние на милата ни татковина се слагат минуси/интересно кой ли ги слага , дали е платена мутра от властимащите? /, а на мераклиите за купуване на имот в София само ще кажа - ако е да се взема наем от имота- бива , ама ако ще създават семейство в София -да видят наредбата на МОН за прием в детски градини и първи клас , а провинцията е зона , забравена от бога -фанфарите са фалш
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен С диплома от ТУ-София , ФМИ и Физическия факултет и ако си работил в България в известна фирма Виртуалната машина , Вистеон , Шнайдер , Костал. дека ги знаят и в Германия .. Работа ще намериш..
81
9
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 56Може да сте американци, но така за информация прочетете предсказанията на Слава Севрюкова за България. Тя съветва всички българи по света да се прибират до 2020, най-късно 2022 година. След това и да искат няма да могат, особено тези зад океана. Но, всеки сам си решава, животът си е негов!