80 млн. отиват за скока на учителските заплати

След месец най-ниската заплата в системата вече ще е 760 лв.
12
80 млн. отиват за скока на учителските заплати
Снимка: Булфото, архив

За обещаното увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември правителството гласува 80 млн. лв. на редовното си заседание днес. Така след месец най-ниската заплата в системата вече ще е 760 лв.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви пред журналисти, че с решението кабинетът прави първа стъпка за двоен ръст на възнагражденията на педагозите в рамките на мандата.

Още по темата

Увеличава се и диференцираното заплащане за учители, които работят с деца от уязвими групи, включително с деца, които не владеят български език, от 3.5% на 4%.

Догодина също ще има ръст на заплатите, но по диференциран подход. Повече пари ще бъдат дадени за училища в малки населени места и такива, в които има повече деца от уязвими групи, както и за педагози, участващи в екипите за задържането им в училище. Ежегодно парите за заплати ще се увеличават с около 330 млн. лв. По думите му това не е предизборно или средизборно заиграване, а реакция на реалността.

"Учителите са тези, на които разчитаме да имаме по-добра база от подготвени кадри във всеки сектор“, каза Вълчев и апелира младежите да изберат учителската професия.

Той увери, че правителството ще поддържа средната заплата на учителите над средната за страната, защото държавите, които са направили този избор, отбелязвали най-голям прогрес.

С друго решение на МС са увеличени стипендиите на студентите от историческите български диаспори, предимно от Молдова и Украйна, които учат в български висши училища - от 150 на 200 лв. Вълчев каза, че в много случаи това са студенти с нисък социален статус и стипендията е ключова за обучението им.

МОН предвижда да направи електронна платформа, която ще отчита броя на педадогическите специалисти, които ще се пенсионират и броя на завършващите, които могат да станат учители в един или друг район. Разработва се и програма да се задържат учители в следпенсионна възраст с частична заетост по предмети и на места, където има недостиг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Абе хора 760 брутна заплата ...нетната е пак около 500 защо се вълнувате толкова ?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сминдух енд чесънИ какво общо има това с учителските заплати по 700 - 800 лева.. Те ви отмъкнаха 4милиарда и половина под носа с КТБ, вие се занимавате с някакви измислени "пронкновения". Продължавайте в този супер-интелигентен дух.
8
2
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас е факт интересна зависимост,колкото една заплата е по голяма ,толкова по голям некадърник я получава.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До уточнениеКак и кога точно ще обвържеш учителския труд с качество. Те да не са бояджии на норма. Качеството трябва да го гарантираш на входа със сполучлива селекция на учители след професионално интервю. А в пазарния свят има само един начин - атрактивно заплащане. Продължавайте да си живеете в комунизма.
6
3
 
0
 
! Отговори
Ortmund преди 6 години
Bravo, otkade sa daskalite? Vnosni ot Tripoli, Bengazi, Kabul, Kairo, Beirut, Sri Lanka, Laos, Kabodja, Kiev, Artek, Botsvana...?
5
3
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Учителите не са виновни за неграмотността на учениците, а системата на делегираните бюджети и закона за приобщаващото образование. Разбирайте следното: всеки ученик носи пари и трябва да завърши. Колко е грамотен не е важно, да се отчита дейност, да се харчат пари напразно-това е приоритет.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези заплати вече са малки. Начална заплата поне 1500-1600 за да се подбират качествени учители чрез интервюта. За всяко място трябва да се борят поне 4-5 души за да има качество. Старите учители може и да си карат със 750-800 лева след като са си кротували досега.
3
3
 
17
 
! Отговори
Пак ли ще е така? преди 6 години
Не познавам много учители, но онези, които знам, се оплакваха до началото на това лято, че парите, които реално получават, нямали нищо общо със средната учителска заплата, която ни съобщават медиите.В коментарите в този сайт пък прочетох, че се получавало така, защото от общата сума, давана на всяко училище се отчислявали пари за най-различни неща, а каквото остане, се разпределяло между учителите под формата на заплати. Затова заплащането било по-ниско от онова, което ни съобщават официално.
2
1
 
17
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
Увеличат се Парите за Имами и Ходжи в Училища направени от Саудитска Арабия .ДАНС няма ли да се намеси ?
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнати заплати и неграмотни деца... Продължавай те все така... и накрая ще се заличим от лицето на земята. :(