Привличаме студенти-чужденци с по-висока стипендия

Кабинетът увеличи размера й с 50 лева месечно
13
Привличаме студенти-чужденци с по-висока стипендия
Снимка: архив, БулФото

От 150 лв. на 200 лв. се увеличава месечната стипендия на студенти-чужденци, приети за обучение в държавни висши училища, реши правителството.

Според управляващите повишаването й ще допринесе за привличане към родината на младите ни сънародници зад граница - предимно от Молдова и Украйна.

Тези студенти имат право на стипендия, която се изплаща ежемесечно в продължение на година.

Обучаващите се в първи курс получават стипендията безусловно. След първата година на обучение за получаването на стипендия е необходимо средният успех от предходни два семестъра да бъде не по-нисък от добър 4,00.

Броят на студентите, приети по този ред, е увеличен от 1174 през учебната 2013/2014 г. на 1700 през 2016/2017 година.

По-голямата част от тях произхождат от райони с нeвисок жизнен стандарт.

Ниският размер на стипендията, която беше увеличена от 105 лв. на 150 лв. през 2015 г., поставя България в неконкурентна среда спрямо съседни страни, предлагащи значително по-високи финансови стимули за студентите, посочват от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ндаа преди 6 години
С тия 50 лева Оксфорд и Харвард направо сме ги смачкали...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На някой им е лесно. Други, трябва да избираме между образование и работа. Я да ви видя, каква медицина ще учите, дори и да имате капацитета, ако работите по 50 часа на седмица, защото по-малко работа няма, а и ви плащат смешни пари. Стипендията си остава смешна. Не знам, зщао изобщо я има. Не помага, на тези в нужда, а е пълно, с такива, който я взимат, а идват на лекции с кола за 50000 лева.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е за студенти с български произход, а не за чужденци. Чужденците си плащат и не получават стипендия. Всъщност и българите от чужбина не разчитат на тия пари, но има места, откъдето е много трудно - например бесарабски българи разселени по бившите републики. За тях трябва и още
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големия келепир да взимат студенти не мигранти , даваш му 200лв. стипендия той харчи още 500 да се издържа.. Черния африканец му дават 800лв. бежанец.. и никога няма да работи..
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземането на стипендии в половината от случаите става целенасочено и се получава нещо комсомолски/университетски активист.Много от студентите разиграват стратегии, които да им позволят да вземат стипендии и/или изпити.Затова образованието в голямата си част произвежда "нелицензирани ксерокси" и хора, които знаят как да изцакат определени системи.Просто някакви безлични послушковци-тарикати.И се получава затворен цикъл, а при липса на средна класа и студенти от такива семейства цикъла се затваря.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, чуждестранни студенти- шиптъри , бошняци , малко мързеливи гърци , турчета, няколко заблудени западняци , като се усетят и газ по "живота", има сериозни български вузове , които биха привлекли сериозни студенти , но не са представени в чужбина ,както трябва ,защото има вузове на "наши" хора ,не толкова престижни, но важни за управляващите , стремежът е те да привличат , най- вече от финансова гледна точка , чужди студенти, та много добре се знае кои вузове стават и кои не
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата тези стипендии ги избива тези студенти все ще поработят малко в България и ще си платят данъците .. Телефонистите в София взимат 1300-1800лв.. Я сметнете колко са данъците и осигуровките има калкулатори в интернет..
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да работят студентите държавата трябва да ги освободи от данъци и осигуровки или да ги намали.. В Германия студентите не плащат нищо освен здравна до 450-500евро.. в повечето градове издръжката на студент е 600евро..
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година съм 4-ти курс в ТУ-София досега стипендия не съм взел , винаги остават по 1-2 изпита.. 3-ти Семестър бях на Еразмус като върнах имах да взимам сума изпити , бях на назад 1 семестър..
4
0
 
11
 
! Отговори
студент преди 6 години
А нашите студенти?
3
0
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
То добре ще им дадете 50 лв. ама на всякъде студентите ходят и бачкат почасово, а в България такова нещо НЯМА. Търсих си допълнителна почасова работа...няма.Сервитьори, бармани, чистачи, автомивки... на всякъде търсят за 8 часа.
2
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А заплатите в конкурентна среда ли са?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 кинта са си богатство, това е държавна политика :)))