Филологиите и религията – приоритет, ще ги субсидират

Бизнесът искал 3000 филолози, обучените – под 1500
Обновена: 10 авг 2017 10:03 | 10 авг 2017 09:55,
50
Филологиите и религията – приоритет, ще ги субсидират
Снимка: flickr

Още 4 професионални направления в университетите стават приоритетни - това са филология, история, философия и религия. Така важните за икономиката ни специалности, които държавата ще подпомага с по-висок прием и по-голяма субсидия, ще се увеличат от 32 на 36. Това произтича от приетите вчера от МС промени в приема на студенти.

Въпросният списък бе приет за първи път през 2016 г., като задачата му бе да увеличи интереса на студентите към определени направления, които страдат от липса на кадри, но са изключително важни за икономиката - като педагогика, математика, инженерни специалности, металургия, електротехника, енергетика, транспорт, животновъдство и др. Приемът в тях бе увеличен или запазен на нивото от предната година, като заедно с това приоритетните направления получиха и по-високо финансиране, пише Сега.

Според промените за предстоящата академична година ще бъдат стимулирани още 4 направления от сферата на хуманитарните науки, тъй като те са "с изключителна важност за формиране на културната и историческата идентичност на българското общество", в тях се подготвят учители, на които се основава хуманитарното образование в България и имат стратегическо за държавата значение.

"При заявена от бизнеса необходимост от 3000 човека с филологическо образование през 2016/17 г. у нас в последен курс на обучение са се обучавали едва 1434 студенти", пише в мотивите на МОН. При историята нуждата е от 500 дипломирани студенти при завършващи 294, при философията има нужда от 210 човека при завършващи едва 180, а при религия и теология заявените позиции са 160 при 103 студенти. Най-остър е недостигът на учители - за 2016 г. той е бил оценен на около 4720 души, докато за 2017 г. броят вече е 6570 души.

От МОН са идентифицирали и нуждата от повече специалисти по обществено здраве и здравни грижи. Затова проектът за промени предвижда Министерският съвет да може да разрешава и по-голям брой на приеманите студенти от максималния, който е определен за тези две направления. Това ще става след предложение на просветния министър, съгласувано с колегата му от здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финансират мюлюзите и негодниците..
18
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички направление вече са приоритетни с изключение на икономика , администрация , политология , психология.. Няма студенти , издръжката на студент е скъпо нещо и никой не иска да си губи времето с нещо от което не се вадят пари.. Инженерите и лекарите имат търсене на пазара.. Но какво търсене има за агрономи - нулево.
17
3
 
35
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Така така и след време ще ни лекуват Попове философи...ама на англииски.Да финансират история на БКП да се учи, да станем като станишев всички премиери.
16
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16.Българските дипломи се признават в Русия от 1976г. Без уговорки ..Все едно Русия ние колония.. Ако нещо бегаме в Русия.За сравнение в Русия признава дипломите на много малко Германски университети.. От техническите университети само Мюнхен , Аахен , Щутгард .. Останалите от елитните TU-9 не се признават.
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
част от бъгларите с едно дете, другата част бездетна - за какво са ви университети бе? Вашите деца ще бъдат малцинство в държавата - питайте демографите. Неудобната истина или защо спряха официално да дават данни за демографската картина след 2001.При последното тогавашно преброяване 40% от новородените не бяха с майчин български. Днес дори не желая и да предполагам какъв е процента.Докато ви занимават с простотия Боко дърпа милиарди, а българската нация изчезва.. доброволно
14
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фиологиите , чужди езици да работят на телефоните.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българския бизнес иска, но не давада фалират тлъстите бизнесмени - властта на народа!
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията на икономиката иИкономиката на религията.Господ не е в университетите, даже и в църквите отдавна не е..
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой мъдър държавник реши, че в България, която по конституция е светска държава, религиятя е "приоритет", та чак ще я спонсорира от бюджета?! Дайте му име и адрес да му пратя да прочете конституцията.
10
4
 
39
 
! Отговори
стаж преди 6 години
бизнесът вече не признава стажа. само стажа в текущата фирма. тоест, който иска пари да ги иска от държавата. ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА НАШИ ПАРИ НА ТЕХНИЧЕСКИ, МЕДИЦИНСКИ И СВОБОДНИ УНИВЕРСИТЕТИ???КОЙТО ИСКА ДА СТАВА ЛЕКЕР ДА ТЕГЛИ ЗАЕМ ОТ ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА И ДА ЗАПОЧВА ДА УЧИ.КОЙТО ИСКА ДА СТАВА ИНЖ. В ТЕХНИЧЕСКИЯ ДА ТЕГЛИ 100 БОНА И ДА ЗАПОЧВА ДА УЧИ.КОЙТО ИСКА ДА ВЗЕМЕ ДИПЛОМ-ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ДА ТЕГЛИ 50 БОНА ЗА СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ И ДА ПОЧВА ДА УЧИ(СИЛНО КАЗАНО-УЧИ).
9
4
 
36
 
! Отговори
ДО неанонимен преди 6 години
абсолютно съгласен. няма връщане назад. скоро ще го разберете. дори чудо няма да оправи нещата.
8
7
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Принципно новината е добра, но от друга страна щом бизнеса иска такива специалисти защо не поеме обучението им? На Запад има една добра практика фирмите да обучават за своя сметка добрите студенти, после да ги назначават на работа, а тук родните робовладелци чакат от държавата, ама то комунистите така са свикнали.
7
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И каква стана тая да се субсидира религия, ще стават радикални християни.
6
4
 
36
 
! Отговори
1011 преди 6 години
спонсорирайте специалисти без които този Свят не може да съществува. Примерно фейсбук специалност в НБУ-София.
5
8
 
39
 
! Отговори
неанонимен преди 6 години
късно се сетиха за религията,всичко отиде по дяволите,по времето на т.нар. атеистичен социализъм хората бяха по-вярващи и затова го нямаше това еврогейско морално разложение,вече берем плодовете на западната ценностна система и както винаги за разлика от другите народи ние усвояваме всичко най-уродливо от нея,тук вече невърви да се оправдаваме с турското робство,както сме свикнали...
4
3
 
47
 
! Отговори
ffffxf преди 6 години
кога ще финансирате УФОЛОГИЯТА? Знаете ли колко извънземни професори нямат работа. Ужас! Накъде отива този Свят?
3
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Математика и физика бе зевзеци!!
2
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало глад за учители? Само в сънищата ви. За едно място кандидатстват 20 човека. Само с вуйчо Владика може да пробиеш.
1
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво бе... вместо да субсидирате наука вие субсидирате фантастични приказки! Тази държава не отива на добре...