Пращат и 3-годишните на изпит. Тестват дали се учат нормално

Ще има и консултации за кариерно развитие на децата
11 авг 2017 07:11,
58
Пращат и 3-годишните на изпит. Тестват дали се учат нормално
Снимка: Reuters, архив

Скрининг тестове за риск от възникване на обучителни затруднения ще се правят на децата от 3 години до 3 години и 6 месеца. Това предвижда проект на нова наредба за приобщаващото образование, която бе представена за обществено обсъждане от министър Красимир Вълчев и неговия екип.

Започват обучения на всички учители в детските градини. Те ще прилагат теста, разработен от учени от БАН и експерти, съобразен с възрастта на децата.

"Идеята е, че с целенасочена работа от тази възраст, такива трудности могат да бъдат преодолени", заяви ресорният заместник-министър Деница Сачева, цитирана от "Труд".

Още по темата
Проектът предвижда административната работа на учителите да се намали 10 пъти. Сега, ако в училище има 15 ученици с увреждания, екипът трябва да изготвя годишно около 480 писмени документа. Предложението е те да бъдат сведени до около 45.

С друга промяна ще бъдат осигурени консултации за кариерно развитие на учениците в училищата. За целта педагогическите съветници и психолозите ще им дават въпросници, разработени по проекта на МОН “Система за кариерно ориентиране в училищното образование”. Ще се ползват и ресурсите на портала http://orientirane.mon.bg/. Мария Семерджиева посочи, че до момента над 65 000 деца са преминали кариерно ориентиране. В 42 училища в страната пилотно са създадени кариерни центрове, които насочват учениците към подходящите за тях професии.

“Предвижда се в бъдеще такива центрове да има във всички училища”, заяви съветникът на министъра Мария Семерджиева.

Промени се предвиждат и при отсъствията на учениците. До момента директорите разрешаваха до три по уважителни причини. “С промените това разрешение ще се дава от класния ръководител. Ако ученикът трябва да отсъства до 7 дни по уважителни причини, родителите му трябва да подадат уведомление до директора на училището. Над този период разрешение може да издаде само педагогическият съвет”, подчерта заместник-министър Таня Михайлова.

Училищата ще трябва да организират в извънкласни форми и в часовете на класа уроци и занимания по здравно образование, здравословно хранене, първа долекарска помощ и др. В библиотеките пък ще се провеждат тематични срещи, посветени на български писатели, ще обсъждат теми от гражданското, екологичното и интеркултурното образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: училищеизпититестове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
33
 
! Отговори
гаден виц преди 6 години
По какво се различава едно нормално дете от едно българче ? По това, че е нормално.
11
1
 
38
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Това, което наблюдаваме в сферата на образованието, е вследствие на отпадането на Сендовата образователна система. Тя бе сравнително сполучлива , макар и при нея да се забелязваха минимални недостатъци!
10
2
 
50
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
МОН - Пълна разруха на образованието, нулеви резултати и се опитват само да ги карат да учат за да може децата да не се развиват в друга сфера или спорт...
9
0
 
64
 
! Отговори
кога? преди 6 години
Кога ще пуснат тестове за управници да се проверява дали се справят като 3 годишните?Че са неадекватни като новородени!
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОхобохоКво се учудваш - парите следват ученика в днешно време.И то по разпореждане на МОН, за да имало "ефективност". Затова училищата вместо да си крадат умните учници просто записват куцо и сакато.
7
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато детето ми беше на 5 години в детската им вкараха обучение по математка и български. Всички деца чертаеха едни линийки и рецитираха стихотворения. Така искали от МОН,Накрая на поканиха на изпит.Усещането, да видиш цяла група деца с празни пгледи повтарящи като папагали, опитващи се да не разочароват учителките, беше направо безценно....А странно, едно време тръгвахме 6/7 годишни на училище и се справяхме много по-добре от сегашните деца. Защо ли.....
6
0
 
48
 
! Отговори
баси преди 6 години
Учениците масово пушат в училищата,а дилърите всички ги знаят,тия едеоти от министерството правят концепции и изпити!?
5
0
 
44
 
! Отговори
Охобохо преди 6 години
Някой беше казал, че ученикът трябва да бяга към училището, а стане ли обратното - зачи училището не го бива.
4
0
 
66
 
! Отговори
циник преди 6 години
Целия зор е за усвояване на едни пари , както винаги. И на никой не му пука за реалната работа с децата. Както казва една позната учителка: " Притискат учителите да се занимават с всичко друго, само не с истинска работа с деца. Проекти, квалификации, специални деца, социализации, постоянна смяна на наредби, бумажщина на килограми, документации за какво ли не и този дето се опитва да работи истински с децата е стъпкан, защото не е модерен, защото заплатата му е най-ниска, лишен е от бонуси и тн.
3
0
 
56
 
! Отговори
MDAA преди 6 години
ЗАНИМАВАТ СЕ С ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И УЧЕНЕ. ПОСЛЕ ДЕЦАТА НЕ ЗНАЕЛИ. СКАПАНА ДЪРЖАВА.ПФУ
2
0
 
60
 
! Отговори
е преди 6 години
Дай да ги тестваме децата още от родилното...А кой ще им сменя памперсите през време на тестването?
1
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пратете и политиците покрай тях.