Пращат и 3-годишните на изпит. Тестват дали се учат нормално

Ще има и консултации за кариерно развитие на децата
11 авг 2017 07:11,
58
Пращат и 3-годишните на изпит. Тестват дали се учат нормално
Снимка: Reuters, архив

Скрининг тестове за риск от възникване на обучителни затруднения ще се правят на децата от 3 години до 3 години и 6 месеца. Това предвижда проект на нова наредба за приобщаващото образование, която бе представена за обществено обсъждане от министър Красимир Вълчев и неговия екип.

Започват обучения на всички учители в детските градини. Те ще прилагат теста, разработен от учени от БАН и експерти, съобразен с възрастта на децата.

"Идеята е, че с целенасочена работа от тази възраст, такива трудности могат да бъдат преодолени", заяви ресорният заместник-министър Деница Сачева, цитирана от "Труд".

Още по темата
Проектът предвижда административната работа на учителите да се намали 10 пъти. Сега, ако в училище има 15 ученици с увреждания, екипът трябва да изготвя годишно около 480 писмени документа. Предложението е те да бъдат сведени до около 45.

С друга промяна ще бъдат осигурени консултации за кариерно развитие на учениците в училищата. За целта педагогическите съветници и психолозите ще им дават въпросници, разработени по проекта на МОН “Система за кариерно ориентиране в училищното образование”. Ще се ползват и ресурсите на портала http://orientirane.mon.bg/. Мария Семерджиева посочи, че до момента над 65 000 деца са преминали кариерно ориентиране. В 42 училища в страната пилотно са създадени кариерни центрове, които насочват учениците към подходящите за тях професии.

“Предвижда се в бъдеще такива центрове да има във всички училища”, заяви съветникът на министъра Мария Семерджиева.

Промени се предвиждат и при отсъствията на учениците. До момента директорите разрешаваха до три по уважителни причини. “С промените това разрешение ще се дава от класния ръководител. Ако ученикът трябва да отсъства до 7 дни по уважителни причини, родителите му трябва да подадат уведомление до директора на училището. Над този период разрешение може да издаде само педагогическият съвет”, подчерта заместник-министър Таня Михайлова.

Училищата ще трябва да организират в извънкласни форми и в часовете на класа уроци и занимания по здравно образование, здравословно хранене, първа долекарска помощ и др. В библиотеките пък ще се провеждат тематични срещи, посветени на български писатели, ще обсъждат теми от гражданското, екологичното и интеркултурното образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: училищеизпититестове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
моят внук посещава частна англ градина от навършване на 3 години 800 лвняма проблем да се яви на изпит аз се притеснявам че в един клас от 20 деца15 ще дърпат назад останалите 5 които са изкарали изпита тогава какво ще стане
51
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е за да се "усвоят" едни милиони. Старците от БАН ще се налапат за нещо, което е безпредметно. Всички учители ще ходят да си веят зад.ници и предници в хотелите на депутатски отрочета, уж да се обучават. Горките деца, никой не мисли за тях.
50
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем отделен е въпроса в какви условия поставя три годишните деца МОН. 30-35 деца с една учителка и една леля ...
49
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята тука е не да се помогне на детето, а да падне отговорността на учителите. Това първо. Второ има едни пари за усвояване..Много добре звучи, че искали видиш ли да помогнат на децата. От тук обаче следва въпроса КАК ? Защото ресурсни учители в повечето градини няма, а процедурата за изискване на такъв е дълга и сложна. В момента дори на деца, които имат нужда не се отпуска ресурсно подпомагане, защото не достигат учители.
48
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
51, МНОГО ПРАВИЛНО СИ СХВАНАЛ- ЦИТИРАМ МАЙКА КОЯТО НЕ РАБОТИ, НО ВОДИ ЕЖЕДНЕВНО ДЕТЕТО СИ ОТ 7 Ч ДО 19 Ч- " ГОСПОЖО СТРАХУВАМ СЕ ЧЕ ЩЕ ИЗПУСНЕ МАТЕРИАЛА"....
47
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази възраст едно дете трябва да има вече базови познания по висша математика, органична химия, ядрена физика и да знае два чужди езика.
46
1
 
36
 
! Отговори
кръстоносец преди 6 години
Контрол над масите. СвОбодолюбиети и индивидуалността в реката, те са опасни за елита. Тотален контрол за цял живот. 1984-ТА!БИГ БРАДЪР ТОТАЛ КОНТРОЛ!ама вие вярвайте, че е за доброто на децата ви
45
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо няма изпит при напускане на родилното. Детето като проплаче при раждането да му дават конспекта и да се готви за изпита при изписването.
44
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лекомислено слагате разни думи " изпит", "тест", все пак става дума за 3 годишни! И по мои наблюдения родителите повече стресират децата си, когато им обясняват на какво ще се явят, отколкото самият " изпит". Времето показа, че матурите не убиха никого, да, нивото не се вдигна кой знае колко, но поне накараха децата да поучат една идея повече.
43
1
 
35
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
Обучавали сме затъпени от МОН в училищата младежи. За десет години престой в училища и градини тези младежи не можеха да смятат до 100.За десет дни обучени по първо сигнална система младежите постигнаха отлични резултати .Обучението се провеждаше внимателно без камери ,микрофони и нагли престъпни уж експерти и психолози/увреждат децата с пси активни методи за трайно блокиране/
42
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, и след като са станали гении, или са полудели или са се пропили.
41
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е. Казват, че детето само се научава да говори слушайки възрастните. Четири пет годишни деца говорят пи няколко езика по простата причина, че близките му са от различни националности. Пазете си децата от експерти. Днес вече това е мръснa дума. Колкото по рано престанете да им вярвате, толкова по добре. Вярвайте единствено на вашата любов към детето. Усъвършенстваните я и се имате щастливо и спокойно дете. Най нещастни са децата на амбициозни родители
40
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е, защото сигурно половината са по-умни и с по-висок IQ от минестер-председатело. Къде го има това.
39
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ужасяващо е как от ранна възраст експерти със съмнителни умения започват да се намесват в живота на детето и да усложняват живота му"Детето в ранна възраст е като празна книга, в която колкто повече пишеш, токова по- ценна става. Колкото повече се намесваш в развитието на детето, толкова по-интелигентно става то впоследствие. Гениите са ги образовали още от люлката и затова са станали гении.
38
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужасяващо е как от ранна възраст експерти със съмнителни умения започват да се намесват в живота на детето и да усложняват живота му и този на родителите. Резултатът отрицателен. Как да не позволим да се намесват толкова дълбоко в собствения ни живот разни измислени институции. ЩО е то институция и има ли тя почва у нас.
37
0
 
43
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Хайде, хайде. В детската радина едва ли си гледала филми със субтитри или си чела приказки сама. Като имаш дете ще разбереш сама, колко по-голяма роля имат родителите за образованието, талантите и интелигентността на детето, отколкото детската градина или училището.
36
0
 
40
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Малоумно,безумно и каквото още се сетите.
35
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тест за интелигентност преди бебето да излезе от утробата ли???Интелигентността се формира в първите години след раждането.
34
1
 
44
 
! Отговори
Месалина преди 6 години
Никой не ме подготвяше за училище, не знаех буквите и затова попивах всичко с интерес. Напредвах повече от децата, които знаеха да сричат, защото на тях им беше скучно да повтарят "наученото". А това с изпита за 3г. деца, колкото и да е под формата на игра е излишно!
33
0
 
43
 
! Отговори
Ъ преди 6 години
А 60 ГОДИШНИТЕ ЗАЩО НЕ ПРАЩАТ НА ТЕСТ ЗА НОРМАЛНОСТ.НЯКОИ ОТ ТЯХ СЕ ГЪРБЯТ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВА, ВЪПРЕКИ НАПРОТИВ.