Синдикат "Образование" иска 1300 лв. заплата за млад учител

Според синдикалистите готвеното увеличение не е достатъчно
11 авг 2017 12:11, Анисия Иванова
37
Синдикат "Образование"  иска 1300 лв. заплата за млад учител
Архив: Булфото

Чистото трудово възнаграждение на млад учител от 592,6 лв. след увеличението в никакъв случай не е притегателно за влизане и оставане в образователната система на завършилите млади педагози, то би имало ефект при стойности поне над 1300 лева нетна сума за начинаещ учител. Това пише в позицията на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", изпратена до медиите.

Заплати

Увеличението на учителските заплати е ангажимент, който правителството трябва да изпълни към образователната система, а първата стъпка от 15% демонстрира изпълнението на това обещание. В проекта на Наредба №4 за увеличение на заплатите, приет от социалните партньори, е заложено 15,5% увеличение на минималните работните заплати на педагогическите специалисти. Този път в проекта е заложен марж между кариерните длъжности, който не е равен, както при последните увеличения а е пропорционален в полза на по-висшите кариерни степени. Но засега разликата от 32 лева между учител и старши учител и 38 лева между старши и главен учител, не успява да бъде мотивацията на младите за кариерно израстване. Затова Синдикатът предлага марж между учител и старши учител 100 лева и марж между старши и главен учител 150 лева.

Синдикат "Образование“ подкрепя насочването на финансови средства към заплатите на учители в образователни институции от уязвими социални групи и училища от малки населени места. Учителските и директорски заплати трябва да вървят към относително изравняване и увеличаване на компонентите за допълнителни плащания за всички допълнителни дейности!

За огромно съжаление радостта от увеличението на работните заплати е силно заглушена от огромното административно натоварване на учители и директори, бумащина, която не е намаляла, но е станала по-иновативна. Пореден пример за ненужно административно натоварване беше оценяването на учебниците през месец август, абсолютно неудачно избран период от годината, поради което процедурата беше извършена формално и необективно. Директорите бяха принуждавани от МОН в нарушение на Кодекса на труда да прекъсват отпуски на синдикални членове, за да изпълнят оценяването.

Синдикат "Образование" предлага при следваща оценка на учебници да се предостави допълнително заплащане на учителите, като експерти-оценители от целевите средства за учебници. Ако това не се случи синдикатът ще препоръча на учителите да не участват във формални механизми.

През месеците юли и август да не се изисква никаква информация от образователните институции, настояват от синдиката.

Предучилищна подготовка

Синдикат “Образование" подкрепя новата политика по обхвата и задържането на учениците в образователните институции, а именно задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните. Това, според учителите, е много важна стъпка, която синдикатът предлага от години.

С привличането и задържането на всички 4-годишни деца в образователни институции ще се активизира социализацията на тези деца и ще бъде предпоставка за по-добри резултати в начален етап на образование.

Социализацията и възпитанието са сериозен дефицит на българската образователна система, дефицит, с който България изостава от успешните и утвърдени европейски политики. Забраняването на оценките в начален етап и опита впоследствие за компенсиране с външно оценяване в четвърти клас, доказва грешката на законотворците в този подход.

Отличните оценки в начален етап поощряваха по-скоро старанието, социализацията и възпитанието на тези деца. Връщането на символите сега за учениците в начален курс доказва грешката в този подход от държавните образователни експерти.

Ваканции

Според синдиката учителите категорично не приемат каквото и да е увеличение на учебното време, в това число не само през юли, но и през юни месец. Съобразно желанията на родители и учители и специфика на материалната база на образователните институции Синдикатът предлага 2 седмици коледна ваканция, без каквито и да е изключения за 12 клас, това се отнася за всички останали ваканции. Проучването и прилагането на европейски стандарти, по отношение на учебното време е статистически полезно, но практически неприложимо, защото огромният проблем на българското образование е големият обем знания в учебно съдържание, липса на часове за упражнения, комбинация, която гарантира ниски резултати и не прави училището желано от учениците. Логично е, че трябва да се намали обема на учебния материал, а не размера на ваканциите.

Прием в първи клас

Във връзка с горещата тема - приема в първи клас, Синдикат "Образование" е убеден, че трябват ясни и обективни правила, като близостта до училището в комбинация с уседналост е най-важно правило.

Огромният проблем обаче се генерира от прилагането на тези критерии, като отговорността е прехвърлена към училищните директори. Срочно е нужна единна електронна система, която да извършва разпределението, а общините да поемат тази отговорност. Тук имаме добри формати в някои български общини като Бургас и др. Ако следващата година отговорността за разпределението на учениците в София, бъде оставено на директорите, ситуацията ще е не по малко взривоопасна, смятат от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според програмата на правителството 1300 и отгоре ама през 2020 година!Не са много ,само две години, три месеца и половина,ааа дават ви пръсти и то мазни вие па искате ръката веднага,я по-полека.
30
0
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Приятелю, виж си първо правописа и тогава коментирай кой е неграмотен и кой е мързелив!
29
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Професорите вземат по-малко от 1300 лв.
28
0
 
6
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
1300 лева !!! Хубаво !!! За колко месеца?
27
1
 
10
 
! Отговори
Да бе, да преди 6 години
Не се косете, няма да има такова увеличение.ГЕРБ ще продължат да ОБЕЩАВАТ до края на мандата си, но реално повишение на даскалските доходи няма да има...
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха-ха сметката е ясна, 1300 лв. заплата, 13 лв. чл. внос за синдикалните членове при 20 хил. членове - четвърт милион за Синдиката на месец. какво се прави с тези пари? знае само председателя и малка група около него
25
1
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
стига с таз Германия, само лъскавото там гледате, от към гирива е почти като тук но вс дръго е по две по три.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Висшето вече нищо не означава. Децата вече от детската градина вече са в списъците на университетите. Висшето им е в кърпа вързано. За това трябва да измислят ново образование: свръхвисше.
23
1
 
10
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До АнонименБе то не останаха училища в провинцията, изпозакриха ги, деца няма, пълно с безработни учители. За едно учителско място кандидатстват 40 учителя. Има учители, които милеят за професията си и са съгласни да работят и за 460лв.
22
6
 
6
 
! Отговори
Млад депутат преди 6 години
Да не би един учител да работи повече от един депутат, че иска депутатска заплата да получава? Айде у лево!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За висшист,заплата по_ ниска от 1000лева е подигравка."Че то кой не е висшист вече? Само старите кадри от преди прехода. Сега който не е завършил висше, значи много е внимавал, като е минавал покрай университетите, да не го запишат студент.
20
5
 
11
 
! Отговори
Професор преди 6 години
До Анонимен Не знаят кой е Ботев и Левски, защото родителите им са неграмотни *** и ги възпитават чрез чалга. Моите деца лично съм ги научил кои са възрожденците и да изпитват уважение към учителите. Но май повечето са свикнали да търсят кусури, вместо логика...
19
0
 
13
 
! Отговори
един преди 6 години
Виновни са от МОН с делегираните си бюджети
18
2
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Като ти гледам граматиката, не си бил отличник.
17
2
 
14
 
! Отговори
Пълни глупости преди 6 години
До 20 Кога ще разберете, че не учителите са тези , които искат да пишат 3-ки?Оставят ученици на поправителен, но повтарящите не носят пари, така че някой трябва да пише 3 за да има ученици догодина.Послушен учител я пише, защото директора върви подире му и съска:60 хиляди лева/разбирай 12-15 ученика/,60 хиляди лева...Но повечето учители пишат 3-ки за да не търпят това унижение.Е, кой е виновен?Учителите или системата?
16
3
 
9
 
! Отговори
Доцент Саламов преди 6 години
Суджуковия синдикат иска цената на суджука да стигне 150лв килото.
15
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво увеличение искат тези мързели. Ученици завършили 12 клас не знаят кой е Васил Левски, Христо Ботев и т.н. Да не говорим и за груби правописни грешки, а завършили 12 клас. Аз ако съм ще ги оставя да повтарят 5 години.ако трябва докато не се научат.Те им пишат по една 3-ка.и не ги интересува. Затова ли искат увеличение, а учениците все по неграмотни.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глупости по 300-500лв. са студентските такси за учители.. Айде бегай.. 5000лв. студенстска такса няма
13
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които учат за учители - Учат за да не работят.. Това са изключително нагли , лоши хора.. Имах приятел който ми се хвалеше , че бил велик програмист , *** все нещо му криво в програмирането и стана учител за не работи , избра лекото и мекото учител по математика. От провалил се аспирант по информатика(уж прекъснал че нямал пари) стигна до учител по математика в лошо училище пропраднали деца
12
3
 
14
 
! Отговори
гого преди 6 години
като ви говорят за млади учители, се сещайте че става въпрос за старите хиени. нали не си мислуте че щом младия ще взима 1200 то стария ще е с 1350. А то процентно младите в момента са 15,%.на голяма част им предстои до 6,7 гидини пенсия и 6 заплати на куп. Не гледайте популизма в таз схема, крушката си има опашка.