Янка Такева вярва: Учителската заплата ще стане 1500 лева!

Тя е удовлетворена от настоящото увеличение
13 авг 2017 18:01, Петя Славова
58
Янка Такева вярва: Учителската заплата ще стане 1500 лева!
Снимка: архив, Булфото

Убедена съм, че учителската заплата ще стане 1500 лв. до края на управленския мандат. Това каза пред "Фокус" председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.

Тя коментира увеличението на учителските заплати от 1 септември т.г. "На този етап ни удовлетворява това увеличение и смятам, че е едно добро начало в посока изпълнението на управленската програма в частта "Средно образование".

Още по темата

Следващата стъпка за увеличение на работните заплати трябва да бъде с 20% през месец септември 2018 г., за да може да стане това, което е казало правителството до края на мандата работната заплата на учителите да е 1500 лв.

Дълбоко убедена съм, че то ще бъде изпълнено, защото това беше договорено още по време на предизборната кампания. Второто нещо, заради което смятам, че ще бъде изпълнено, е че познавам и министър-председателя г-н Борисов, и министъра на финансите г-н Горанов.

Те като обещаят нещо, го изпълняват“, коментира Такева. Според нея увеличението на заплатите на учителите ще успее да привлече повече кадри, защото това е един от основните фактори за привлекателност на професията. По думите й това е и един от факторите за авторитета и социалния статус на учителя.

Такева определи като положителна и мярката учителите в малките населени места да получават по-високи заплати от колегите си в големите градове с цел да се привлекат повече кадри в тези региони. „Това нещо е заложено в промените на Наредбата за работните заплати. То ще влезе в сила от новия бюджет от 1 януари 2018 г. като допълнително възнаграждение за учителите“, каза още Янка Такева.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Чапла преди 1 година
А директорите колко ще получават?Истината за състоянието на българското образование е в това,че властта им е неимоверно и само се чудят как да докарат бройкте,за да"чопнат"повече пари от делегирания бюджет.Децата вече са "пачка пари"и директорите си ги преразпределят.Сърдете се на бившия министър Даниел Вълчев довел капитализма и в училище,а не на учителите,които не възпитават,защото ако изтърват някоя бройка/пари/със справедлива забележка или двойка,директорът ще им духне под опашката.
54
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Има един прекрасен български филм с известна фраза ,която е актуална за случая..."Тате ще ми купи колело,ама друг път".
53
0
 
6
 
! Отговори
Данко преди 1 година
Тая патка, която предаде и продаде учителската стачка, сегя явно е от ГЕрб щом говори за управленски мандат. Простакеса, която наникой не му идва на ум да махне. *** казионния синдикат.
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАЯ ***, ЗАВЪРШИЛА СЕЛСКО-СТОПАНСКОТО УЧИЛИЩЕ В ИХТИМАН, СПЕЦИАЛНОСТ "ЖИВОТНОВЪДСТВО" Е ЛИДЕР НА ДАСКАЛЯТА В БЪЛГАРИЯ ! 30 ГОДИНИ ГОЛЯМА АВАНТА Й СЕ ПАДНА, НО НИЩО, КЕЛНЕРЪТ ВИНАГИ ИДВА ЗА СМЕТКАТА ! НЕ САМОМА ЩЕ СИ ПЛАТИ , НО ИБАКШИШ ЩЕ МУ ДАДЕ !
51
6
 
13
 
! Отговори
ноно преди 1 година
високи заплати , но не за всички....повечето не заслужават... и защо никой не говори за частните уроци , които дават и по колко пари взимат от тях.....данъци плащат ли ...
50
0
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
имаш глупаво мислене, за такива като теб-частно образование за децата, плащаш яко на
даскалите да ти учат децата, иначе-неграмотни 100%, това време идва, идва частното
образование и тогава учителите ще вземат и по пет хиляди месечно.
49
0
 
20
 
! Отговори
Мечта..... преди 1 година
Искам да дойде денят,когато ще си тръгне последният даскал, образован преди промяната. Тогава глупаците ще разберат какво значи да си истински учител! Скоро, много скоро ще жънете,каквото сте посели!
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАД 1500лв. БРУТО ще е МИНИМАЛНАТА УЧИТЕЛСКА ЗАПЛАТА ако до 2021 ги увеличават с по 20%!!!Лельо УТОЧНЯВАЙ ЧЕ ИДЕ РЕЧ ЗА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА която след 20-тина дни ще стане 760лв.Средните ви заплати НЕТО ще достигнат 1600-2000лв.!
47
1
 
1
 
! Отговори
Areout преди 1 година
Na besilkata...vse edno v kakvo verva...
46
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Тая отдавна е "убедена"в това,само че много вода изтече покрай "убедеността"й,а резултат нулев.
45
0
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Ще, ще...
44
2
 
16
 
! Отговори
Симеон преди 1 година
Какво да кажа. През1994г. бях учител и Янка Такева пак си беше синдикален деец и учителите пак си бяха зле. Учителите може и да получат 1500лв но само ако се подмени системата и се приложи частна инициатива. Иначе в момента образованието произвежда безработни
43
30
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Учителите не са за съжаление те имат ваканции по три месеца имат срочна ваканция дават им за 24 май премии защо да ги съжаляваме тия мързеливи хора в тях няма читав човек там е пълно с просто учители който са назначавани предимно от Герб а за да те назначат за учител трябва да си най големия връзкар
42
2
 
24
 
! Отговори
Има ли основание!? преди 1 година
Има учители, които заслужават и по-голяма заплата от 1500 лв., но огромна част не заслужават и 500, поради формално преподаване и поставяне на оценки, чрез които просто се отървават от полуграмотните ученици и ги изпращат в следващия клас. Заплатата всеки трябва да си я заслужи безкомпромисно. Към учениците и техните родители също трябва да има много високи изисквания, а не всяка година да се опростява учебния материал, защото закърнелите им мозъци не могат да се справят.
41
2
 
20
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
МАГАЗИН В КАРЛОВО ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА

ЧУВАМ ЧЕ ПРОДАВАЧКАТА ГОВОРИ С ЕДНА РОМЕЙКА :
" АА БРАВО ДВЕТЕ ТИ МОМЧЕТА ЗАВЪРШВАТ 8-ми КЛАС "

" ДА, ДА " КАЗВА ГОРДАТА МАЙКА

" КОЛКО Е 8 Х 8 " - ПОПИТАХ АЗ НА ШЕГА ПО-БЛИЗКОТО МОМЧЕ
" ААА АЗ ТАБЛИЦАТА НЕ Я ЗНАЯ "

" А КАКВО ЗНАЕШ ? "
" ТОЙ ЗНАЕ САМО КОЛКО Е 1 Х 1 " - ЗАХИЛИ СЕ БРАТ МУ

САМО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ С ПРИСЪСТВИЕ НА ОБРАЗОВАНИ ГРАЖДАНИ МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНИ ДОКОЛКО РЕАЛНО СА УЧИЛИ ТЕЗИ "УЧЕНИЦИ "
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванга Такева предсказва инфлация.
39
8
 
15
 
! Отговори
ПРОВЕРКИ НЯМА преди 1 година
НИКАКВИ ЗАПЛАТИ НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ТИЯ

В КАРЛОВСКИТЕ СЕЛА КАТО ХРИСТО-ДАНОВО И КЪРНАРЕ РОМЕЙСКИТЕ ДЕЦА НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ,

ЗАЩОТО УЧИТЕЛКИТЕ СИ СЕДЯТ В КЪЩИТЕ В КАРЛОВО И САМО СЕ ВОДЯТ НА ЩАТ

ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ БЕЗ ДА РАБОТЯТ

АЗ НЕ ПОМНЯ ОТКОГА ИНСПЕКТОРАТА НА МОН НЕ Е ПРАВИЛ ИЗНЕНАДВАЩИ ПРОВЕРКИ ПО СЕЛСКИТЕ УЧИЛИЩА КЪДЕТО 100 % ОТ ДЕЦАТА СА РОМЕЙЧЕТА
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо говорим за заплатите на учителите, а не помислим за броя на децата в класните стаи... Защо тръпнем от вълнение за продължителността на ваканциите, а не ни пука, че децата ни са в училище по 10 часа на ден при странни условия. Вероятно Такева не е чела проекта за наредбата за финансиране на системата...
37
8
 
6
 
! Отговори
парав си преди 1 година
До Либералист

че то една сектератка в по-читава фирма взима 2500-3000 лв! В какъв всят живее тая?!?

Така е! А по селата хората работят за по 200 лв по 12 часа на ден 7 дни в седмицата... опа това май трябваше в другата новина да го пиша.... Колеги тука тролиме за ниските заплати нали? Нека да плюваме по ГЕРБ, че увеличава учителските заплати :D
36
2
 
17
 
! Отговори
до аман 33 преди 1 година
Като ти гледам правописа, че е по-лош от на третокласник, ясно е, че управляващите имат нужда от такива като теб - неграмотни, лесно манипулируеми, гласуващи за когото им пуснат по телевизора. Държавата ще се оправи, ако има повече образовани и мислещи хора. А това няма как да стане с мизерни условия за учителите и униженията, на които са подложени ежедневно.