Кое е ухо? Къде спи кучето? Въпросите на теста за 3-годишните

Децата се забавляват, не е стресово, твърдят от БАН
15 авг 2017 09:00,
48
Кое е ухо? Къде спи кучето? Въпросите на теста за 3-годишните
Снимка: "Монитор"

Могат ли хлапетата на три годинки да разпознаят кое е ухото сред други изброени части на човешкото тяло? Това е една от игровите ситуации, които съдържа скрининг тестът за децата между 3 години и 3 г. и шест месеца, който ще бъде прилаган в детските градини.

В друг въпрос пък хлапетата ще трябва да разпознаят и назоват луната отново от четири възможности. Това обясни доц. Мария Трифонова от БАН, която една от авторите на теста, разработен по проект на Министерството на образованието и науката.

Още по темата

Идеята е с тези игрови ситуации да се установи дали децата имат някакъв риск от обучителни трудности, които могат да се развият по-късно.

Въпросите целят да проверят уменията на хлапетата да разпознават, сравняват и назовават различни предмети, цветове, фигури и др.

"Става въпрос за методика за скрининг изследване, разработена на базата на голям емпиричен материал.
Събрали сме данни от 5372 деца и имаме направени норми върху тази огромна извадка", обясни доц. Трифонова пред Монитор.

Според шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче скрининг тестът можел да стресира децата, ако той се прави от психолози, а не от учителите в детските градини.

Доц. Трифонова обаче обясни, че методът се приемал от малките.

"Имаме над 450 психолози, които са прилагали този тест. Децата се забавляват", коментира тя. Доц. Трифонова разказа още, че психолозите са обучени да установяват добър контакт с децата и да прекъснат изследването, ако те са се е изморили и нямат концентрация да продължат.

Методът вече се прилага в 34 градини в страната, където има струпване на деца в риск.

Опитът на специалистите показал, че благодарение на теста някои хлапета са оценени като рискови. При тази група прави впечатление, че става дума за деца, които са неглижирани в семейната среда. Така например майката е с ниско образование и не може да отговори на потребностите на детето и да му окаже съдействие. С тези хлапета вече от 2-3 години логопеди и ресурсни учители работели по проект "Приобщаващо образование", обясни още доц. Трифонова.

Според Янка Такева обаче имало неточности в ръководството към скрининг теста. Тя обясни, че тази седмица щяла да се срещне с авторите по тяхно предложение, за да обсъдят въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На 3 години, ако няма някакви вродени проблеми, детето не е нито глупаво, нито необразовано, просто никой не му е обръщал внимание."Точно за това са тестовете. Да се види дали му е обръщано внимание на детето или е пренебрегвано. Това са тестове за родителите, да се види какви са. Затова се надига вой до небесата от някой родители.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи драми бяха за тези елементарни и забавни тестове. Много се изплашиха някой родители да не би случайно детето им да не го оценят с отличен.
18
0
 
21
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Подобен тест може да бъде идея, само на човек, който не се е доближавал до малки деца. Който не е видял колко хитро гледат докато дрънкат пълни глупости. Да се изпитват три годишни на знания е просто безумие. Има тестове за малчугани, но те не се базират върху натрупано знание, а върху възможностите на детето - съобразителност, реакции и т.н.Това не е тест за деца. Това е тест за образователната ни система и за пореден път тя се провали.
17
0
 
10
 
! Отговори
хммм преди 6 години
баси теста даже аз се обърквам какво трябва да се прави. Какви са тия глупусти за 3 годишните и какъв е смисъла? Трябва да има някакво обяснение защо се пуска това на деца които скоро са се научили да говорят. В целия свят няма такава простотия.
16
0
 
19
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Абе абдали не е въпроса дали е стресово или на децата им е забавно! Проблема е, че детската психика и въображение са на други честоти и това, което за нас е логично, за тях в повечето случаи не е опция. То хубаво може да посочи ухо, нос и уста, но ако на 'къде спи кучето' псоочи другото куче това проблем ли индикира???
15
1
 
28
 
! Отговори
Рая преди 6 години
Току що показах на 3,5г. ми дъщеря заглавната снимка от статията и я попитах коя картинка трябва да сложи при кученцето (не съм и подсказвала, исках първо визуално да видя какво ще и хрумне). Посочи другото кученце, защото от яйчицата в гнездото щели да се излюпят други птички и синята ще има с кой да играе. Затова до кученцето трябва да има друго кученце, за да си играят. Точка. На всички измишльотини в ОБЕЗОБРАЗОВАТЕЛНАТА ни система!!!
14
1
 
13
 
! Отговори
Месалина преди 6 години
Четиригодишното ми момченце категорично отказва да участва в подобни занимания. Ако някой му проведе такъв "изпит" ще мълчи, или нарочно ще сочи грешно, следователно ще го изкарат малоумно! А какво да кажем за къснопроговарящите деца, които нямат увреждания, а просто проговарят след 3-4г.? И не забравяйте, че въображението им може да е безгранично. Въобще всяко дете има своята индивидуалност и е безумно да се опитваш да го "оцениш" според "наученото" на определена възраст!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Свободен българинЩе дойде и у нас, както дойдоха антидепресантите
12
5
 
4
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Ами не съм много съгласен. Познаването на азбуката и това да може да я нареди и на английски и на български от купчина букви определено показва интелект. Не мисля, че глупаво дете с проблеми ще може да го постигне. Те обикновено си играят с нещо бутайки го насам натам. Детето му се обръща много внимание. Просто според мен не е отгледано по правилния начин и не е научено на "правилните" неща. За това казвам, че този тест може и да го обърка. Но това е предположение. Надявам се да публикуват теста
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да знае азбуката или да брои на тази възраст изобщо не означава че знае, а че е научило нещо на изустимаме познато хлапе, което на 3.5 години можеше да чете, но не можеше да разбира прочетеното, и това е без баби твдокато идеята на този тест е да оценят някаква логика, съобразителност и тн сигурно, както и да те приравнят по някаква тяхна си скала. На 3 години, ако няма някакви вродени проблеми, детето не е нито глупаво, нито необразовано, просто никой не му е обръщал внимание.
10
1
 
12
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Е то малко зависи от това как е отгледано детето. На моя близка е точно на тази възраст, но не знае много базови неща, а заради Baby TV знае азбуката и да брои на англииски и български до 100. На този тест обаче според мен ще се провали. Просто никой не му е обяснявал подобни неща. Това прави ли го глупав или просто необразован ?
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е похвално. Трябва да се разбере мозъчния капацитет на всяко хлапе, а не щото е на еди кой си ще бъде там. Прожекцията е закриват за ясли, детски градини и училища. Така е като има шантажи хората правят хубави методи.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
неточности в подобен елементарен тест??авторите също са за спешен скрининг си мисля
7
2
 
23
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Въпросите в държавата свързани с децата докато се решават от хора без деца ще е така.Само простотии ще измислят.
6
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е опасно. Много опасно с тези тестове. Идеята е явно всички различно мислещи деца да бъдат определени като болни и бавноразвиващи се и да им се дават лекарства. Политиката си иска стадото...Кой финансира тези идеи за тестове в утробата? Един американско-унгарски евреин май...
5
4
 
1
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
До (-_-)Е, при нас не е точно така. Може би защото тези медикаменти за някои са прекалено скъпи.
4
2
 
20
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Според Янка Такева обаче ... по посредствен специалист от нея не намерихте ли? И акъл дава ... С нищо не е допринесла за образованиено, само за себе си.
3
6
 
33
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Резултатите от всякакви интелектуални тестове на такава възраст не могат да се считат за меродавни. Пак някакви експерименти си правят.. Какво в същност се цели с тези скрининги? Може би искат да стане като в Америка, където по-буйните деца моментално се диагностицират с 'Hiperactivity attention deficit disorder' и се започва с тежки, психо-активни медикаменти 'лечение' на едно иначе съвсем естествено и нормално състояние при децата??
2
3
 
42
 
! Отговори
г преди 6 години
първите стъпки в праволинейното мислене, тези тестчета имат за цел да накарат децата от малки да мислят, че за един въпрос има само 1 правилен отговор и да не си блъскат главата, че кученцемо може да иска да спи и в шумата в гората. така става много по лесно да приемеш за вярно когато една мутра ти казва, че за една права отсечка от стотина метра ти трябват няколко милиона за асфалтиране:))))
1
0
 
50
 
! Отговори
Един преди 6 години
Тези "рисковите" не знаят български. На какъв език точно ще ги питате кое е ухо и къде спи кучето?