Кое е ухо? Къде спи кучето? Въпросите на теста за 3-годишните

Децата се забавляват, не е стресово, твърдят от БАН
15 авг 2017 09:00,
48
Кое е ухо? Къде спи кучето? Въпросите на теста за 3-годишните
Снимка: "Монитор"

Могат ли хлапетата на три годинки да разпознаят кое е ухото сред други изброени части на човешкото тяло? Това е една от игровите ситуации, които съдържа скрининг тестът за децата между 3 години и 3 г. и шест месеца, който ще бъде прилаган в детските градини.

В друг въпрос пък хлапетата ще трябва да разпознаят и назоват луната отново от четири възможности. Това обясни доц. Мария Трифонова от БАН, която една от авторите на теста, разработен по проект на Министерството на образованието и науката.

Още по темата

Идеята е с тези игрови ситуации да се установи дали децата имат някакъв риск от обучителни трудности, които могат да се развият по-късно.

Въпросите целят да проверят уменията на хлапетата да разпознават, сравняват и назовават различни предмети, цветове, фигури и др.

"Става въпрос за методика за скрининг изследване, разработена на базата на голям емпиричен материал.
Събрали сме данни от 5372 деца и имаме направени норми върху тази огромна извадка", обясни доц. Трифонова пред Монитор.

Според шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче скрининг тестът можел да стресира децата, ако той се прави от психолози, а не от учителите в детските градини.

Доц. Трифонова обаче обясни, че методът се приемал от малките.

"Имаме над 450 психолози, които са прилагали този тест. Децата се забавляват", коментира тя. Доц. Трифонова разказа още, че психолозите са обучени да установяват добър контакт с децата и да прекъснат изследването, ако те са се е изморили и нямат концентрация да продължат.

Методът вече се прилага в 34 градини в страната, където има струпване на деца в риск.

Опитът на специалистите показал, че благодарение на теста някои хлапета са оценени като рискови. При тази група прави впечатление, че става дума за деца, които са неглижирани в семейната среда. Така например майката е с ниско образование и не може да отговори на потребностите на детето и да му окаже съдействие. С тези хлапета вече от 2-3 години логопеди и ресурсни учители работели по проект "Приобщаващо образование", обясни още доц. Трифонова.

Според Янка Такева обаче имало неточности в ръководството към скрининг теста. Тя обясни, че тази седмица щяла да се срещне с авторите по тяхно предложение, за да обсъдят въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са нарисували Луната като палачинка, може и да я разпознаят.
39
0
 
1
 
! Отговори
радев преди 6 години
те в бан това решават при назначение
38
0
 
1
 
! Отговори
скт преди 6 години
АЙДЕ ФАК ОФ С ВАШИТЕ ПРОСТОТИИ
37
0
 
7
 
! Отговори
st.anger преди 6 години
Защо, защо е нужно да поставяме рамки на децата от толкова ранна възраст? това изобщо нормално ли е? да тестваш тригодишни деца! за какво толкова ги подготвяме?
36
1
 
14
 
! Отговори
Тест за 3 годишно преди 6 години
Къде спи кучето? - В банята.Къде спи бебето? - В креватчето.Къде спи мама? - При съседа.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами да дадем до 7 годинки половината да ги учи Хитлер и Гиобелс а другите Ленин?"Ти сега комлекси ли избиваш, че са те карали да учиш в училище марсксизъм-ленинизъм?
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Способността да се попива информация при детския мозък е много по-развита, отколкото при възрастните. Трябва да ни безпокои не това, че даваме на детето много информация, а че тя е прекалено малко, за да се развива пълноценно."Ами да дадем до 7 годинки половината да ги учи Хитлер и Гиобелс а другите Ленин? Все е информация нали ?!И другият път кажи какво мислиш ти, щото това е ЦИТАТ дословно от статия в нета на osata точка eu:"След три години вече е твърде късно 8 съвета от автора"
33
0
 
13
 
! Отговори
почвайте минусите преди 6 години
Къде спи кучето?Ако детето живее в града и има домашен любимец куче, би трябвало да каже/покаже диван,килимче в коридора и т.н.,но ако няма домашно куче, спокойно (и вярно) ще каже-на улицата, зад блока и т.н. Ако живее на село-ще посочи колибката!Психолози, от къде децата да придобиват социален опит?-от постулатите/картинките в детските книжки, или от това, което е около тях?Толкова психология, толкова педагогика, толкова ПАРИ!,а като станат по на пет-шестнайсет повечето ги избива на агресия?!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се погиржим за учителите/възпитателите вкарваме трети лица в училище и сигуряваме начин да ви карат да си водите децата някъде другаде.За пръв път в статия се казва истината: уж обучавали учители, ама все пак ... психолозите...
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка личност има право на свое пространство.Реализира се отхвръления проектозакон за закрла 2012 година. Психолозите - външни лица - са от фондации, разчитащи на грантове.Няма да ви оставят на мира. Злоупотребите в нашата страна са гарантирани.Това лесно може да се изпозлва като системен канал за деца към фондации.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Способността да се попива информация при детския мозък е много по-развита, отколкото при възрастните. Трябва да ни безпокои не това, че даваме на детето много информация, а че тя е прекалено малко, за да се развива пълноценно.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете им един тест на 3 годишните, като им нарисувате телефон с шайба, грамофон с фуния и перо с мастилница.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито едно дете не се ражда гений, и нито едно ***. Всичко зависи от стимулацията и степента на развитие на главния мозък в най-решаващите години от живота на детето. Това са годините от раждането до тригодишнината. Да се възпитава в детската градина е твърде късно.
27
0
 
2
 
! Отговори
3 годишните преди 6 години
Учените отдавна са стигнали до извода, че именно в тази възраст при детето се формира до 85% от всичките неврони връзки в главния мозък Болшинството от жизнения опит, отношението към тези или онези вещи също е заложена в първите 36 месеца.
26
0
 
15
 
! Отговори
Блабла преди 6 години
Който е учил психология ще ви каже,че на 3 г.децата са различно зрели.даже разлика от 3-5 месеца е от значение за тях..Защо пак следвате уравниловки и правила?Кому е нужно,като децата са толкова РАЗЛИЧНИ и това е хубавото!?
25
3
 
2
 
! Отговори
Към стресираните преди 6 години
Прочетете книгата: "След три е вече твърде късно" на Масару Ибука. Ще ви стане ясно колко рабирате от възпитание и образование и колко много са изпуснали родителите ви поради остарели схващания, на които робувате и вие.
24
0
 
16
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Как точно го питат кое е ухо като зомбито не знае български.Май търсим работа на хилядите психолози които се нароиха последните години.Всеки иска до седи зад бюро и да *** ***.Имам познат завършил психология.Сега кара камион в Белгия.
23
1
 
16
 
! Отговори
ухото преди 6 години
Част от децата на три години не могат да говорят, и това го казвам от опит, така че много е интересно и да знае кое е ухо дали ще каже, ама айде моля ви се що да казва нека да го напишат...
22
1
 
18
 
! Отговори
ined преди 6 години
На третата година вече е късно - трябва да се държат изпити още на третата седмица след зачеването и който не ги издържи го абортират
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучетата в градовете масово живеят в апартаменти. 3 годишните може и да не знаят, че съществува такова нещо като кучешка колибка.