Завърнали се българи: Можем да повлияем за промените!

Мариана Ханъмова и Петър Бояджиев в ефира на Bulgaria ON AIR
16 авг 2017 11:30, Анисия Иванова
64

Рекламистът Петър Бояджиев завършва образованието си във Великобритания, като на Острова и в Германия натрупва трудов стаж, но е решил да се върне в родината си. Запитан защо е избрал България за професионалното си развитие, гостът на "България сутрин" отговори: "Имам какво да дам на страната си. Тук можем да се развием, има какво да направим в полза на обществото ни. Интересно е не там, където всичко вече е развито, а където тепърва можеш да повлияеш за някакви промени", убеден е Бояджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че 50% от колегите му от университета в Англия са се върнали в България. Според него успехът не е въпрос на финанси, а на лична нагласа за какво се стремиш и, докато даваш позитивен пример и имаш такава нагласа, то това е достатъчно.

На 5 септември в София ще се проведе 10-то юбилейно издание на форума "Кариера в България. Защо не?", който се провежда под патронажа на Европейския парламент.

Идеята на инициативата е да информира българите, придобили опита си в чужбина, каква е бизнес средата у нас и какви са възможностите им за кариерно развитие и в родината.

По думите на организатора на "Кариера в България. Защо не?" Мариана Ханъмова бизнес средата в страната се подобрява.

Според анкетни проучвания, дело на Форума, се наблюдава тенденцията все повече българи да се завръщат в родината - над 50%, в сравнение с преди 10 години.

"Българските работодатели също предлагат конкурентни условия за развитие. Тук заплащането е по-ниско, но стандартът на живот, който успяваш да си осигуриш с тези пари е несравним, защото една сума не значи нищо, съпоставена с разходите, които имаш", посочи Ханъмова.

Тя отбеляза как израстването в една компания в чужбина отнема от 5 до 10 години, докато в България това се постига много по-бързо.

"Това за младите хора е изключително добра възможност, която им позволява да са конкурентоспособни навсякъде по света", заключи Мариана Ханъмова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
21
 
! Отговори
наблюдавам ,че се преди 6 години
Връщат връзкарите на "нашите" хора децата и приближени до структурите ! За тях има готови топли службици .А вие по чужбината ,ако нямате връзки в Бг хич не се връщайте-да не си скубете косите после.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега в кой и кол център ще бачка ученият рекламист???
36
4
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Като работиш нелегално така е...но това че си несретник не означава че в тиквостан има повече хляб. Тука има храна за престъпници, деседесари и приближени - знаем на кого!
35
3
 
6
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
те и до сега са си тука - харчат си крадените пари ...... единият има 15 хотела на морето .....
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На времето едни юпита така се върнаха, че още ни държи влага.
33
2
 
21
 
! Отговори
бг простаци преди 6 години
иконмиката е на дъното ...... произдвоство няма , банките въртят далавери заедно с политиците - олигарси и са несигурни ....всичко краде от където свари - от държавата от народа и тн ..... работадателите не искат да плащат заплати и осигуровки ..... с една ДУМА НЕСПАЯСЕМО ПОЛОЖЕНИЕ ! КАТО прибавим и озтеглените от ББ И неговите пишман министерчета 35 млрд лв картинката става доста мрачна .......
32
0
 
7
 
! Отговори
до33 преди 6 години
да , прав си на 100% ....то за тва всичко гледа да се набута в паралемента и във властта за да крадне от тамм ......
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завръщането си струва ако се набуташ на държавна служба където се разпределят пари. Останалото е блато от което измъкването е трудно.
30
2
 
12
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
ми тя държавата е тръгнала точно натам - на закриване ! тук остават само циганиори и прости ГАНИОВЦИ ....... като прибавим и простите и алчни до безобразие бг рабодатели , които не искат да плащат заплати картниката става потресаваща ...... аз отдавна разправям че БГ умира ....... но няма кой да чуе ! както казах - простащина , алчност ,дребнавост , завист , злоба ....... нема как да станат нещата ..........
29
4
 
1
 
! Отговори
локо преди 6 години
До един завърнал се (25)А парите, които си спестил и инвестирал за 10 години, няма ли да компенсират намалялата българска пенсия
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
честита демокрация, скоро ще чукнем 6млн. Преизпълнихме плана на големия брат САЩ.Що не скачате с двата пръста на площада бе? Нещо млъкнахте, не сте така будни. Айде - кой не скача е червен - а, у!Яжте демокрация до краят, който не е далече
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вместо да работиш за 4-5 хил евра, като специалист ще бачкаш за 800-1200 лв за някой с бентли в България... абе я марш у лево бе, дано фалирате всиките дебелогъзи, тесногръди, плоски мозъчета на прехода. От сърце ви го желая - цялата държава на бунището и да се закрива. Демографите го казаха ясно - 2035 това което днес е в малките и средни градове ще бъде навсякъде. А българинът доброволно се превръща в малцинство в държавата си.Мина лошото, започна страшното. Спасение - поединично
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тропнал някой по масата и се върнал да оправя - и какво ще оправиш ти бе?!онзи с дебелия врат дето го преизбирате 3-ти път изтегли 20млрд за пореден път.И за какво да се връщат, че да им плащам лихвите ли?няма да се върна в България - преизбирайте си *** колкото си искате.Няма децата ми да живеят в нищета и с долнопробните малцинства, да плащат КТБ и милиардите на боко..Ей това е накратко
25
1
 
11
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
тЕ ХУБАВО са се върнали ....ама ГАНИО БАЛКАНСКИ е неспасяема работа ! простащина , завист и всенайковщина на макс примесена с типчината селска т***панаращина и алчност .... никво спасение няма за БГ за този калпав матрЯл .....
24
4
 
19
 
! Отговори
един завърнал се преди 6 години
Аз съм от завърналите се. Ситуацията е следната: на 22 г. заминах да се препитавам в чужбина, на 31 г. се върнах в България. Не ми се признава и ден стаж от престоя там. Това означава, че на 32 год.за първи път имам трудова книжка, която е по-празна и от международния ми паспорт. Утре ако започна работа в България за 600 лв., ще ми удържат по едно 100-150 лева на месец, това са на година близо 2000 лв. Но аз пенсия няма да взема, тъй като съм закъснял.с поне 10 години. Кой харчи моите пари???
23
3
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Когато започнат да се завръщат инженери тогава може и да потръгне.С реклама няма да стане защото първо трябва да имаш обект който да рекламираш.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запитан защо е избрал България за професионалното си развитие, гостът на "България сутрин" отговори: "Имам какво да дам на страната си...Айде стига с тоя фалшив патриотизъм. Като толкова иска да даде на страната си, що не работи без пари и да превежда заплатата си в Държавния бюджет.
21
3
 
20
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
Абе ОНЗИ или ОНАЗИ ако знаеш английски език това не означава че си КОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН. Едно е да мучиш на английски и съвсем друга е да създаваш конкурентноспособни примерно машиностроителни технологии...Този бил зъвършил университет за умение да пропагандираш - и какво от това 12 Една машина за да я пропагандираш е необходимо пръво да я създадеш като документация и като изделие в метал - тези там наясно ли са с това!?
20
9
 
15
 
! Отговори
мъка! преди 6 години
Познавам кадърни хора, завършили образованието си в престижни университети и с добра реализация в България. Така са преценили, така са направили. Работят си, гледат си семействата и не дават интервюта. Нито са хукнали да правят социална промяна или разни други тинтири-минтири
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се върне синът ми, завършил магистърска и докторантура навън, за когото наддават Apple и още две мощни фирми, ще ви се обадя да се похвалите пак! Ако сте дълголетници.