Завърнали се българи: Можем да повлияем за промените!

Мариана Ханъмова и Петър Бояджиев в ефира на Bulgaria ON AIR
16 авг 2017 11:30, Анисия Иванова
64

Рекламистът Петър Бояджиев завършва образованието си във Великобритания, като на Острова и в Германия натрупва трудов стаж, но е решил да се върне в родината си. Запитан защо е избрал България за професионалното си развитие, гостът на "България сутрин" отговори: "Имам какво да дам на страната си. Тук можем да се развием, има какво да направим в полза на обществото ни. Интересно е не там, където всичко вече е развито, а където тепърва можеш да повлияеш за някакви промени", убеден е Бояджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че 50% от колегите му от университета в Англия са се върнали в България. Според него успехът не е въпрос на финанси, а на лична нагласа за какво се стремиш и, докато даваш позитивен пример и имаш такава нагласа, то това е достатъчно.

На 5 септември в София ще се проведе 10-то юбилейно издание на форума "Кариера в България. Защо не?", който се провежда под патронажа на Европейския парламент.

Идеята на инициативата е да информира българите, придобили опита си в чужбина, каква е бизнес средата у нас и какви са възможностите им за кариерно развитие и в родината.

По думите на организатора на "Кариера в България. Защо не?" Мариана Ханъмова бизнес средата в страната се подобрява.

Според анкетни проучвания, дело на Форума, се наблюдава тенденцията все повече българи да се завръщат в родината - над 50%, в сравнение с преди 10 години.

"Българските работодатели също предлагат конкурентни условия за развитие. Тук заплащането е по-ниско, но стандартът на живот, който успяваш да си осигуриш с тези пари е несравним, защото една сума не значи нищо, съпоставена с разходите, които имаш", посочи Ханъмова.

Тя отбеляза как израстването в една компания в чужбина отнема от 5 до 10 години, докато в България това се постига много по-бързо.

"Това за младите хора е изключително добра възможност, която им позволява да са конкурентоспособни навсякъде по света", заключи Мариана Ханъмова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната поръчкова статия на ПР-отдела на ГЕРБ.Техните деца може да се завърнат, защато тук тате е премиерин, а мама Цецка минестерка.Но нашите деца никога няма да се завърнат. Те нямат бъдеще тук в Мутроланди.Инвестирал съм всичите си пари да образовам детето си в чужбина. Може и да връщам остатъка от заема до живот, но поне ТАМ ще има шанс за някакво бъдеще и достоен живот за разлика от тук.
17
4
 
13
 
! Отговори
и ти ли бруте преди 6 години
И ти ли бруте лъжеш грозно и облизваш един заадннник..всички знаем на кого! Иначе тези млади, умни, начетени , талантливи и безкрайно трудолюбиви хора, явно искат да повторят Вълчев и сие...няма да стане. Тиквата само ще Ви използва и ще Ви захвърли не, че заслужавате друго, щом сте се съгласили да ближииите, знаем какво....Доказателства:1. На хоследно място по всичко и на първо по корупция---икономиката не може да върви ,ако не се промени политиката---а от тези хора ни дума за това,гнусно е!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото се връщат в Руско, толкова и у нас.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 10 като си толкова начетен кажи каква е разликата между английското respect и българската дума '' уважение'' или както си написал респект и уважение
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това трябваще да мине за добра новина, ....ако беше истина!
13
2
 
16
 
! Отговори
дайте още интервюта преди 6 години
Второ действие след врачката преди няколко дни. Някой се пъне да прави партия на завърналите се уж млади и успешни пикл.ьовци. Няма да се получи, ама ще опукат едни пари да стягат следващия " Бареков"
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....само ,докато изхарчим кинтите и обратно към Терминала !
11
14
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не искама акъл от завършилите прехвалените западни университети.Истинските българи можем да се оправим и без вас.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с 2.6 млн пенсионери , 800 000 държавна и общинска администрация и евро(далавери)субсидии икономика не се върти ...
9
4
 
37
 
! Отговори
По света и у нас преди 6 години
Основният проблем в България не е в ниското заплащане, а в ниското развитие на обществото и индивида. Общество, за което думите "морал" и "възпитание" звучат странно, се намира много назад в развитието си. И проблемът на изучилите се в западните общества идва именно в разликата в обществата - идват от общество, в което всеки получава уважение и респект, в държава, където липсва уважение към личността, към усърдния труд и добродетелите, а животът е чалга във всички измерения. Това е проблемът.
8
1
 
29
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Пълни глупости!
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не, не можете. Шепа хора не могат да променят селския манталитет на 5 милиона.
6
3
 
22
 
! Отговори
Суека преди 6 години
Това е ЧИСТА ПРОПАГАНДА ,че младите се връщали и ,че можели да променят нещо в КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ ! Нали ги гледам младите по партиите уж завършили все навън и все "умни" ама за да прокопсат в ПОЛИТИКАТА стават *** и момчета и момичета за ВСИЧКО и на повикване ! ЙЕРАРХИЯТА в България я има още от 1944 9-ти септември когато избира законната власт и полиция и военни и ИНТЕЛИГЕНЦИЯ и обикновенни граждани които се бунтуваха против ПАРТИЗАНИТЕ ЕНИЧ*АРИ ! Промяна има само с кръв и саможертва!
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... Тя отбеляза как израстването в една компания в чужбина отнема от 5 до 10 години, докато в България това се постига много по-бързо...------------Да, ако компанията е на тати, а аз съм единственото му отроче...
4
3
 
31
 
! Отговори
realist преди 6 години
До Тома НеверниТова е пропаганда. Както е пропаганда, че безработицата намалява и че доходите нарастват. Както премълчават, че малкото, които се завръщат, след време пак емигрират.
3
1
 
49
 
! Отговори
realist преди 6 години
Връщат се младежи от богати семейства, на които не им се налага да започват от нулата. Връщат се тези с некреативните за Запада професии.Колко лекари, мед. сестри, инженери, програмисти са се завърнали? Къде се завръщат- в Горнонанадолно или в София, Пловдив?
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха дано.Но са нужни не само специалисти в областта на рекламата.Много други видове специалисти са нужни, а също и да не им се пречи с всички сили, когато някои от тях все пак се върнат в родината и се опитат да постигнат нещо.
1
3
 
28
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Абсолютно съм съгласен с номер 1. Какво развитие в БГ? Къде? Кой ще ти даде проект(жизнено важен за която и да е юужда комапния)? В БГ идват само малки(за световните стандарти) проекти с лимитирина бюджети и с кратък живот. Ние сме си фактори моуд каквото и да се говори. Боже, развитие:) :) пълен смях.