Сезонните учители, от които се пестят пари през лятото – 8000

Не могат нито да се пенсионират, нито да отидат в бюрото по труда
Обновена: 17 авг 2017 07:23 | 17 авг 2017 07:20, Камелия Цветанова
14
Сезонните учители, от които се пестят пари през лятото – 8000
Снимка: Reuters, архив

8000 учители са назначени на срочни договори, вместо на постоянни, което е нарушение на Кодекса на труда. Това съобщи пред "Монитор" шефката на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, позовавайки се на данни от Националния осигурителен институт (НОИ).

Порочната практика от страна на школските директорите се правела с цел спестяване на средства от делегираните бюджети. Така например един учител се преназначавал за началото на учебната година, като по време на лятната ваканция не се водел на работа никъде.

Такева разказа, че учителите на срочни договори, не можели нито да се пенсионират, нито да отидат през лятото на бюрото по труда, защото нямат необходимите 9 месеца изработени през годината.

По този повод образователният министър Красимир Вълчев обясни пред "Монитор", че през юни е изпратил писмо до директорите през регионалните управления, в което бил категоричен, че тази практика трябва да се прекрати и че учителската работа не може да се третира като краткосрочна или сезонна. Апелирам министърът да прилага по-строг контрол по този въпрос, заяви пък Такева.

В същото време има недостиг от около 3600 учители преди началото на учебната година. Традиционно най-голям е
дефицитът по предмети като математика, физика, химия, биология, информатика, информационни технологии и чужди езици. Недостиг има и при учителите в детските градини, обясни още шефката на СБУ.

От септември учителските заплати да бъдат увеличени от първи септември. Така минималното основно възнаграждение за педагозите ще скочи от 660 лв. на 760 лв. Толкова ще бъде и базисната заплата за възпитатели, логопеди, педагогически съветници, хореографи, треньори по спорт, рехабилитатори на слуха и говора и ръководители на направление "Информационни комуникационни технологии".

Основните възнаграждения за старшите педагози и възпитатели пък ще набъбнат от 688 лв. на 792 лв. При главните учители увеличението ще бъде със 110 лв. - до 836 лв. Новата основна минимална заплата при заместник-директорите ще се промени от 770 на 887 лв., а при директорите – от 825 на 950 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
И нищо не се променя. Млад учител съм, но безсрочният ТД е мит четвърта година....
11
0
 
8
 
! Отговори
realist преди 6 години
Много от обявените свободни места са кухи бройки, защото "титулярът" е бил изпратен на борсата през лятото и септември се връща пак. Като ги заковат с постоянните трудови договори, догодина никакви учителски места няма да се овакантят.
10
0
 
6
 
! Отговори
Учител преди 6 години
СПЕСТЕТЕ ПАРИ, КАТО ПЕНСИОНИРАТЕ НАЧАЛНИЦИТЕ В УЧИЛИЩАТА, КОИТО СА НАВЪРШИЛИ ГОДИНИ ЗА ПЕНСИЯ, ПЪК СТОЯТ НА ПОСТОВЕТЕ СИ И СПИРАТ ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОМЕНИ В ОБРАЗОВАНИЕТО. НАСКА АНГЕЛОВА ОТ ОУО - ХАСКОВО Е ПОМ.ДИРЕКТОР ОТ 20 ГОДИНИ ТАМ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВРЪЗКИТЕ СИ НЕ СЕ ПЕНСИОНИРА.ЗАКОНИТЕ ВАЖАТ И ЗА ТАКИВА КАТО НЕЯ,НЕ САМО ЗА РЕДОВИТЕ УЧИТЕЛИ. НАХАЛСТВОТО И БЕЗОЧИЕТО НА ТАЯ ЖЕНА КРАЙ НЯМАТ. ПРОСТО Я ПЕНСИОНИРАЙТЕ СПОРЕД ЗАКОНА.ЧАКАМЕ С ГОДИНИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ, НО И РУО СЕ ПРАВЯТ НА СЛЕПИ И ГЛУХИ.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ех как по едно време се сещат за някой проблем от преди 20 години и откриват топлата вода и излизат гръмко все едно ябълката е паднала на тяхната глава и са измислили вечният закон...
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бивш учител "Това е практика от години, тази сега ли се сети"Точно така, а вълчев е бил дълго време главен секретар - длъжност през която минава почти 100% от информацията. просто сега го хванаха и се измъква.Е кой млад човек след едно неподновяване на договор ще дойде септември пак? Тия са луди.
7
0
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Българското УбраУвание отговаря на всички ромски стандарти....
6
4
 
17
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Това е практика от години, тази сега ли се сети????А за заплатите-ие, например, бихте ли работили за толкова? като работния ден на учителя не е 8 часа, а много повече, като включим и времето за самоподготовка, проверка, оценка, търсене на литература....
5
1
 
7
 
! Отговори
65 преди 6 години
Как да нямат 9месеца работа,нали учебнатс година е точно толкова.Яна Такевс не може да смята.В училищата незнам как е,но в градините и яслите има много песионирани учители,които вземат доста добри пари.А помощният персонал който върши и гизически труд е на минималната
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДИРЕКТОРИТЕ С МАНДАТ!Стига с този феодализъм, граничещ вече с робството!
3
1
 
22
 
! Отговори
веска преди 6 години
няма директор с такава низка заплата , в училищата беше допуснато директорите да си правят каквото искат и сега резултатите са налице
2
2
 
20
 
! Отговори
учител преди 6 години
Директорите получават допълнително пари и по европейските проекти по които работят учителите.Други пари сигурно има, но не се обявяват официално- по избори, дарения от родители на сгафили ученици,от фирми за държавни поръчки...
1
2
 
16
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Друг път 950, аз знам за един с около 2000. 950 ще е основната.