МОН: Засилва се интересът към техникумите

Над 62% от седмокласниците ги посочили като първо желание
21 авг 2017 18:27, Анисия Иванова
11
МОН: Засилва се интересът към техникумите
Снимка: МОН

За над 62% от учениците, записани в професионалните паралелки и училища, професионалното образование е първи избор при кандидатстване. Това показват първоначалните данни за приема през тази година, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

От 21 966 ученици в професионални гимназии и паралелки 13 810 са записани след 7 клас по първо желание в първо класиране. Общо 17 993 или почти 82% осмокласници са приети по първо и второ желание в професионална гимназия или паралелка. Тези данни, според заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, говорят за повишаване не интереса към професионалното образование.

В трите етапа на класиранията за кандидатстване след 7 клас има данни за участвали 47 356 ученици.  46% от тях са записани след първите два етапа на класирането и са класирани за трети етап в паралелки за придобиване на професионална квалификация.

Изборът на 46 процента от учениците определя засега като най-търсени следните специалности: Компютърна техника и технологии, Икономическа информатика, Автотранспортна техника, Икономика и мениджмънт, Механизация на селското стопанство, Производство на кулинарни изделия и напитки, Кетъринг, Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, Системно програмиране, Организация на хотелиерството, Организация на туризма и свободното време, Строителство и архитектура, Приложно програмиране, Оперативно счетоводство и Банково дело.

515 ученици са записани вече в паралелките по новата професия "Приложно програмиране".

До началото на учебната година ще бъдат готови типовите и училищни планове и учебни програми по всички специалности, по които е реализиран прием за учебната 2017-2018 г. Те са разработени от експертите в МОН с помощта на учители, университетски преподаватели и партньори от бизнеса.

Това е само част от  предвидените за разработване и внедряване над 2800 типови учебни планове, 6000 учебни програми по учебните предмети от професионалната подготовка и 320 изпитни програми за държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Тази учебна документация ще бъде постоянно актуализирана и осъвременявана в сътрудничество с бизнеса, за да бъде адекватна на неговите потребности.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В миналото техникумите бяха на по-високо ниво от гимназиите,защото се учеше това което се учи в гимназиите плюс професия и практика.И инжинерите учеха същото което и в техникумите,но по разширено,по-подробно.
Трябва да оправят образователната система и да не учат глупости,а реални неща,които ще им бъдат полезни живота и по една професия.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
реалната истина е, че на системата и трябват бачкатори - дали ще са със средни и вИше - няма значение.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато не можеш да четеш числа, се получават такива глупости! От близо 50 хил. кандидатствали, едва 13 хил. имат първо желание професионална гимназия и то и без разбивка по специалности е още по-нелепо. Интерес няма как да има, след като държавата насърчава производството на на висшисти със знания като за основно образование.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулация, на човек му трябва практика подкрепена с четене на книги даващи допълнителни знания. Стеория без практика е по-лошо.
6
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
Така така, да се учат да стават монтажници , че по бензиностанциите е заето всичко вече.
5
7
 
10
 
! Отговори
Бивш учител преди 1 година
Между другото, за какво ли им е на децата да учат? Достатъчно е да идат в Германия, Испания или другаде, да се регистрират на социални почмощи, като безработни.И ще получанват помощи, повече от колкото получават учителите им тук.
4
0
 
13
 
! Отговори
Бивш учител преди 1 година
Но-спокойно.Места във вузовете има, както има и все още амбицирани родители, децата им да имат Висше, нищо че ги правят на маймуни и там, и образованието е просто едно папага.лско повтаряне на някой преписан от някъде преди 10 години учебник, и никаква сериозна пактика по специалността. А занаят се учеше точно в техникумите, но онези техникуми, където вече ги няма, и когато още нямаше делегиран бюджет.
3
1
 
18
 
! Отговори
Бивш учител преди 1 година
Техникуми отдавна няма- има гимназии. И образованието в тях е такова, все едно си завършил гимназия.Скъпо е. Да не говорим, че се закриха много техникуми, обединиха, пеобразуваха, и сега вече въобще не се обучават технически професии а все "иформационни технологии", "компютри","счетоводство и контрол" , все специалности, по които и вишистите не могат да си намерят работа, а ще дойде ден, когато няма кой да смени изгоряла крушка, или да смени и напомпа гума на автомобил, или да завари две планки.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудна работа. Скоро няма да има кой да ти оправи водопровода или ел.инсталацията, да ти оправи хладилника или да ти сложи плочки. Самозванци много, но истински майстори малко.
1
1
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
Повечето деца са се записали за ТВУ - Техникум по Вътрешна Украса .
И 99% са ромчета .