МОН: Засилва се интересът към техникумите

Над 62% от седмокласниците ги посочили като първо желание
21 авг 2017 18:27, Анисия Иванова
11
МОН: Засилва се интересът към техникумите
Снимка: МОН

За над 62% от учениците, записани в професионалните паралелки и училища, професионалното образование е първи избор при кандидатстване. Това показват първоначалните данни за приема през тази година, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

От 21 966 ученици в професионални гимназии и паралелки 13 810 са записани след 7 клас по първо желание в първо класиране. Общо 17 993 или почти 82% осмокласници са приети по първо и второ желание в професионална гимназия или паралелка. Тези данни, според заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, говорят за повишаване не интереса към професионалното образование.

В трите етапа на класиранията за кандидатстване след 7 клас има данни за участвали 47 356 ученици.  46% от тях са записани след първите два етапа на класирането и са класирани за трети етап в паралелки за придобиване на професионална квалификация.

Изборът на 46 процента от учениците определя засега като най-търсени следните специалности: Компютърна техника и технологии, Икономическа информатика, Автотранспортна техника, Икономика и мениджмънт, Механизация на селското стопанство, Производство на кулинарни изделия и напитки, Кетъринг, Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, Системно програмиране, Организация на хотелиерството, Организация на туризма и свободното време, Строителство и архитектура, Приложно програмиране, Оперативно счетоводство и Банково дело.

515 ученици са записани вече в паралелките по новата професия "Приложно програмиране".

До началото на учебната година ще бъдат готови типовите и училищни планове и учебни програми по всички специалности, по които е реализиран прием за учебната 2017-2018 г. Те са разработени от експертите в МОН с помощта на учители, университетски преподаватели и партньори от бизнеса.

Това е само част от  предвидените за разработване и внедряване над 2800 типови учебни планове, 6000 учебни програми по учебните предмети от професионалната подготовка и 320 изпитни програми за държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Тази учебна документация ще бъде постоянно актуализирана и осъвременявана в сътрудничество с бизнеса, за да бъде адекватна на неговите потребности.


11
Още от
Напиши коментар Коментари
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В миналото техникумите бяха на по-високо ниво от гимназиите,защото се учеше това което се учи в гимназиите плюс професия и практика.И инжинерите учеха същото което и в техникумите,но по разширено,по-подробно.
Трябва да оправят образователната система и да не учат глупости,а реални неща,които ще им бъдат полезни живота и по една професия.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
реалната истина е, че на системата и трябват бачкатори - дали ще са със средни и вИше - няма значение.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато не можеш да четеш числа, се получават такива глупости! От близо 50 хил. кандидатствали, едва 13 хил. имат първо желание професионална гимназия и то и без разбивка по специалности е още по-нелепо. Интерес няма как да има, след като държавата насърчава производството на на висшисти със знания като за основно образование.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спекулация, на човек му трябва практика подкрепена с четене на книги даващи допълнителни знания. Стеория без практика е по-лошо.
6
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 месеца
Така така, да се учат да стават монтажници , че по бензиностанциите е заето всичко вече.
5
7
 
10
 
! Отговори
Бивш учител преди 11 месеца
Между другото, за какво ли им е на децата да учат? Достатъчно е да идат в Германия, Испания или другаде, да се регистрират на социални почмощи, като безработни.И ще получанват помощи, повече от колкото получават учителите им тук.
4
0
 
13
 
! Отговори
Бивш учител преди 11 месеца
Но-спокойно.Места във вузовете има, както има и все още амбицирани родители, децата им да имат Висше, нищо че ги правят на маймуни и там, и образованието е просто едно папага.лско повтаряне на някой преписан от някъде преди 10 години учебник, и никаква сериозна пактика по специалността. А занаят се учеше точно в техникумите, но онези техникуми, където вече ги няма, и когато още нямаше делегиран бюджет.
3
1
 
18
 
! Отговори
Бивш учител преди 11 месеца
Техникуми отдавна няма- има гимназии. И образованието в тях е такова, все едно си завършил гимназия.Скъпо е. Да не говорим, че се закриха много техникуми, обединиха, пеобразуваха, и сега вече въобще не се обучават технически професии а все "иформационни технологии", "компютри","счетоводство и контрол" , все специалности, по които и вишистите не могат да си намерят работа, а ще дойде ден, когато няма кой да смени изгоряла крушка, или да смени и напомпа гума на автомобил, или да завари две планки.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трудна работа. Скоро няма да има кой да ти оправи водопровода или ел.инсталацията, да ти оправи хладилника или да ти сложи плочки. Самозванци много, но истински майстори малко.
1
1
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 11 месеца
Повечето деца са се записали за ТВУ - Техникум по Вътрешна Украса .
И 99% са ромчета .