Последният училищен звънец за първолаците бие на 1 юни

Лятната ваканция няма да бъде орязана, зимната остава същата
4
Последният училищен звънец за първолаците бие на 1 юни
Снимка: Булфото, архив

Лятната ваканция на учениците няма да бъде орязана. През следващата учебна година първокласниците, както и учениците до 4-и клас, ще завършват на 1 юни, децата в прогимназията – от пети до седми клас – на 15 юни, а гимназистите до 11-и клас – на 29 юни, обясниха от МОН за "Монитор".

Още по темата

Така на практика просветното ведомство се отказва от идеята да съкращава лятната почивка с една седмица, която беше посрещната от остро обществено недоволство. Очаква се окончателният график за учебното време да бъде официално оповестен, след като изтече срокът до 28 август за подаване на становища.

До 1 септември трябва да бъде подписана заповед от образователния министър Красимир Вълчев.

Единствената промяна е при първокласниците и другите ученици от начален етап, които тази година завършиха на 31 май. Догодина последният звънец за тях ще бие ден по-късно – на 1 юни, когато е и Денят на детето.

Това се налага заради събирането на почивни дни около 3 март и Гергьовден, когато няма да се учи на 5 март и 7 май.

За да бъде спазен Законът за предучилищно и училищно образование обаче децата от 1 до 4 клас трябва да учат 32 седмици, затова завършването на училище ще се измести с един ден, обясниха от образователното министерство.

С приемането на новия просветен закон учебното време за първокласниците беше удължено – от 24 май до 31 май.

Този график влезе в сила от миналата учебна година. Със запазването на лятната ваканция обаче отпада и идеята за увеличаване на зимната почивка.

Просветното министерство предложи и разделяне на дните, в които се провеждат матурите и националното външно оценяване след седми клас.

Според проекта на графика на учебното време зрелостните изпити бяха насрочени за 21 май по български език и литература и за 23 май по втори предмет по избор, а националните външни оценявания след седми клас – на 6 юни по литература и на 8 юни по математика. В крайна сметка обаче това разделение също ще отпадне и ще остане валиден сегашният график, според който матурата и НВО по български език и литература се провеждат на 21 май, а зрелостният изпит по втори предмет по избор и НВО по математика – на 23 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родителите работи и нямат време да стават учители през ваканцията, достатъчно им е през годината. Както каза един татко на една родителска среща, стига сте давали домашни за роди. В Германия ваканцията е месец и малко, но програмата е такава, че децата са ЩАСТЛИВИ. За разлика от БГ абсурда, където полуграмотни ученици учат академичен материал. Който не е видял училище в чужбина, няма как да види за какво става въпрос. Особено показателно е как деца учили някъде се чувстват в бъл. у-ще.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2 Децата не са роботи, а след като ревеш, че забравят то родителя да седне и да им обърнете внимание а не по заведения и се оливате с бира
2
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 3 месеца и половина едно дете ако не се занимава някой с него лятото е забравила всичко. Не е добре толкова дълга ваканция за децата.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да почиват повече, така ще имат време за селфита и кълчене във фейса. А и цяло лято се учат текстовете и движенията на Сузанита и Гери-Никол!