20% от децата на България не ходят на училище

170 хил. младежи не работят и не учат, отчете Мая Манолова
24 авг 2017 14:45,
34
20% от децата на България не ходят на училище
Снимка: Архив, Reuters

170 хиляди млади хора в България не работят и не учат. Това каза омбудсманът Мая Манолова в Асеновград при откриването на Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция.

"Всеки седми ученик у нас между 15 и 18 години не е в училище. 170 хиляди млади хора в България не работят и не учат. 64% от тях са в селата и малките градчета", уточни Манолова.

На форума присъстваха и вицепремиерът Валери Симеонов и заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

"21 хиляди деца са отпаднали от клас само за миналата учебна година. 20% от децата на България не ходят на училище", заяви Сачева, цитирана от "24 часа".

Тя добави, че в страната вече са създадени 1103 екипа, в които са включени 11 632-ма специалисти, които ще водят кампанията за връщане на децата в училището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Всички били работили преди 6 години
преди 1990 г.! Как не!А съпругите на огромен брой военни? Това беше мечтата на простоватите момичета - да се омъжи за военен, да обикаля с него България в зависимост от това в какви поделения ще го пращат и да не работи. Те бяха с предимство когато се кандидатства за някое работно място, но рядко се възползваха. Предпочитаха да мързелуват, да взимат за вкъщи храна от офицерския стол, а чистенето беше задължение на ординарците!Ако овдовее, наследява добра пенсия от мъжа си!Затова вият за соца.
27
2
 
3
 
! Отговори
Не е вярно също така преди 6 години
че всички са работили.Много ромки се възползваха от Тезисите за поощряване на раждаемостта, които бяха изгодни единствено за тях. Правеха всичко възможно да родят 5-10 деца през 2-3 години. Така, вечно бяха в платен отпуск по майчинство, който им признаваха за трудов стаж. Така натрупваха стаж за пенсия и като многодетни майки имаха право да се пенсионират в по-ранна възраст.Имаше не малко българки, които след омъжването си избираха да са в категорията "домакиня" на издръжка на мъжа си.
26
0
 
2
 
! Отговори
В други случаи, преди 6 години
всички "съпруги" на един такъв мъж живееха в един двор, всяка в отделно едностайно копторче заедно с децата си.Много от жените от ромски произход бяха неграмотни. Много от младежите влизаха в казармата неграмотни, но там задължително се научаваха да четат и пишат.
25
0
 
1
 
! Отговори
Допълвам преди 6 години
И през соца, в много случаи, мъжете от ромски произход имаха в няколко различни селища по една "съпруга" /граждански брак не сключваха/. От всяка такава жена въпросният мъж има деца, но в паспорта му се вписваха само момчетата /по онова време, на една от страниците на паспорта се вписваха имената на децата, които съответният човек има, а също и датите им на раждане/. Момичетата не се вписваха, защото бащата не ги припознаваше. Може и да е имало изключения, но обичаят, който описвам, беше масов.
24
0
 
1
 
! Отговори
Славянинът лъже преди 6 години
И през соца малките ромки заживяваха на семейни начала на 12-15 г.И тогава много деца от същия етнос просто преставаха да ходят на училище, въпреки че за това се предвиждаха санкции.Много от ромчетата стояха в клас до момента, в който вече можеха да си вземат полагаемата им се безплатна храна /обикновено в голямото междучасие/ и после си тръгваха. Това нямаше кой знае какви страховити последици за тях, защото всеки знаеше, че накрая ще получат дипломи за завършено основно образование.
23
0
 
5
 
! Отговори
Нелогично преди 6 години
Ако човек под 18 г. не ходина училище, родителите му нямат право даполучават детски надбавки.Затова питам:1. Какъв процент от непълнолетните и малолетните в България живеят на семейни начала и дори имат деца?2. Защо техните родители получават детски надбавки за тях, нали не ходят на училище?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който има пари ще ходи на училище, който няма няма да ходи. Това не е социализма преди 1989 г. когато хората имаха работа.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училището излиза много скъпо, а родителите нямат заплати и пари и после учениците пак са безработни.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тази цифра от 20 % е истинска това означава че от тази територия никога няма да стане държава.
19
4
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Добре се вижда постигнатото от социализма в развитите скандинавски страни-Нещо си се объркал. В Скандинавските страни си е най-обикновен капитализъм. Навсякъде по света социализмът завърши с катастрофа. Само китайците успяха да направят плавен преход от социализъм към капитализъм.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Динко от Ямбол не е ходил на училище и е звезда... Училището е един допълнителен разход. Освен това в училище освен наркотици, алкохол, цигари, бой, стрес, рядко се учи нещо полезно, което да послужи в ежедневието. Това е българското училище.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добър строй от социализма няма измислен до момента. Добре се вижда постигнатото от социализма в развитите скандинавски страни.
16
0
 
17
 
! Отговори
кръстоносец преди 6 години
Чувал съм, че едно време ромите ходели на училище и дори работели! Наистина звучи като мит като погледнем днешната реалност, създадена от тези, за които те гласуват срещу заплащане. Държат ги неграмотни щото инъче няма кой да гласува за тях/ визирам всички политици/.
15
2
 
16
 
! Отговори
до 11 от славянин преди 6 години
Гьобелсовата максима че ''една лъжа повторена 100 пъти, става истина'' не минава, демократче, по социализма и най-миризливият индустанец ходеше на училище! Колкото и да ви се иска да скриете истината за ''великата'' ви и ''незаменима'' демокрация, тя се вижда отвсякъде и от всички!
14
1
 
12
 
! Отговори
феро преди 6 години
Има разлика между разумно ,,размножаване " или поддържане на човешката популация и дивата и безразборна животинска популация ! А, те животните когато нямат условия не раждат за разлика от човешките си събратя !За съжаление , човешката алчност ще погуби дори и планетата!Единствено науката може да спаси и контролира равновесието , но кой обръща внимание на тази сфера!Имаме измамно самочувствие че сме най-интелигентни и разумни същества !
13
2
 
7
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 6 години
Това се нарича демокрация, не социализъм, при социализма всички ходеха и на училище, и на работа!!
12
1
 
15
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Това се нарича "успешна интеграция" и "социализъм в действие".
11
1
 
23
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи като има предвид, че в БГ годишно се раждат по колко 40-50 хиляди деца и като се знае, че около 80% от тия деца са си баш индианци, то нищо чудно, че толкоз деца и младежи ни работят ни учат ни нищо! Те 99% от тия 170 хиляди са с превилегии и държавата им плаща да не правят нищо! Така, че нема да се чудите от де иде таз голяма бройка!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е доказателството, че шведите в България, вече са са над 1 милион, а не както се опитват да ни заблудят - само 300 000.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде я взехте тази снимка? В България масово учебните дъски са бели, доста по-малки, пише се с маркери. Познайте кой колко маркера купува и колко се пише на дъската.