Протест пред СМГ, искат оставката на директора Стоянов

Родители, учители и ученици са недоволни от чистката на учители
24 авг 2017 11:00, Анисия Иванова
13

Родители и учители излязоха на протест пред Софийската математическа гимназия заради масово уволнение на преподаватели.

В средата на юли трима от преподавателите с прекратени трудови договири от гимназията потърсиха именно Dnes.bg, за да разкажат за уволненията си. Медията ни беше първа, която даде гласност на ставащото в елитната гимназия.

Още по темата

Протестиращите родители заявиха тази сутрин пред камерата на Bulgaria ON AIR, че директорът Антони Стоянов се крие от тях и не иска да отговаря на въпроса защо са били освободени преподавателите.

Трудовите им договори не са били подновени през юли и учителите все още не знаят какви са конкретните причини за това.

"Когато на 30-ти ми беше дадена заповедта за прекратяване на трудовите ни взаимоотношения, тя не ми беше връчена от директора. Аз до днешна дата не знам какви са аргументите му за това, имайки предвид, че имаме подписка от 90 родители, които застават зад мен", коментира Божидар Георгиев, който е преподавател по български език и литература.

По думите на недоволните родители в сряда директорът на СМГ буквално се барикадирал в гимназията с охрана и полиция, а от два месеца не можел да бъде намерен по телефона.

Родителите настояват за позиция на МОН и на Регионалния инспекторат по образованието и казват, че ако преди два месеца основното им искане е било да бъдат върнати на работата учителите, то днес те искат и смяна на директора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
fifi преди 6 години
До nerealistА Вие как си мислите, че е успял да се пребори за място в най-елитното училище 24-годишен *** със съмнителна сексуална ориентация. Едно време като завършеха, първо ги пращаха на село, да се научат, после по градски училища. Сега хоп - изместил 40 други и в СМГ. Колко да е кадърен, колко да се е доказал на 24 години.
12
5
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Здравейте! Толкова ли не се виждат проблемите на директора? Отчитате ли как унизително се държат с учители с 30 и 40 години опит в СМГ? Кой носи медалите на СМГ - ученици с учители или директор? Искаме качествено образование с качествени учители добра среда Нека си ходи този директор, за да има СМГ и след него
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТТДа, защото искам детето ми да учи в добро училище, а не в бордей, където работят учители, които бъркат в главите на деца 5 клас и ги превръщат в гейове или ги предават за пари, а на всичко отгоре се държат с тях като с животни. А ти явно си от немислещите дето лесно се манипулират.
10
5
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
"Чистка на учители" - освобождаването на 3 учители как точно се квалифицира като "чистка"? Разбирам, че журналистите търсят сензация, но нека да не е за сметка на фактите и професионализма. Една уволнена учителка, която е предала 130 деца - нея ли защитава РУО и Кастрева и МОН и министъра? Кога хората, на които плащаме заплатите ще защитават нас и децата ни е не една продала се учителка на ПЧМГ. И един учител по БЕЛ, който демонстрирал пред петокласници колко е готино да си гей?
9
1
 
2
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименВ Просветата от години няма безценни и кадърни. Има учители с връзки, с големи връзки и още по- големи връзки. Този с по- големите връзки измества учителя с по- слаби връзки, т.е. учителят със слаби връзки е винаги "временно пребиваващ"- всеки един момент може да си отиде. Не поради некадърност, не защото се е появил някакъв свръх капацитет.Мишкуването/криенето на директорите е повсеместно и се прилага от десетилетия
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я първо да видим дали даскалите правят разлика между уволнен и освободен поради изтичане на срока на договора. Уволнена е само едната даскалица и за това Директора си е написал мотивите . На другите шушляци ,на които им е изтекъл договора ,Директора не дължи нито обяснения ,нито мотиви .Просто не им го продължава за трите месеца ,когато учениците са във ваканция за да не им се плащат заплати.Ако са наистина толко безценни и кадърни сега от 1 септември ще ги назначи пак .
7
4
 
10
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Уволнената учителка заслужено е уволнена. След Евр. Кенгуру колко деца и родители се оплакваха, че не отидоха на 2 кръг заради нея, а от ПЧМГ с по-нисък резултат отидоха маса деца. Къде беше Кастрева тогава да иска уволнението на виновната учителка и на виновната зам. министърка, която й е първа приятелка? С уволнената са 8 учителя и два класа, всички останали подкрепят директора, който защити учениците на СМГ.
6
6
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 6 години
До родителТи вярваш ли си? Само с едно изречение си се опровергал/а тотално. Май си от г***лизците на директора.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия сега от умните и красивите ли са ?
4
2
 
2
 
! Отговори
До родител преди 6 години
Ама не заставате и това е проблемът. Просто го направете
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Стоянов настрои целия учителски колектив срещу себе си, заради неумението си да се справи със сложната задача да бъде директор. Той не е лош човек, но жалкото е че много хора се изпокараха заради неговите решения. Странно ми е как взимате толкова категорично страна като от другата страна също стоят много учители с 10ки години опит.
2
9
 
13
 
! Отговори
родител преди 6 години
Стоянов е учител в СМГ от над 20 години и е изучил и подготвил поколения от кадърни и вече реализирани деца. Понеже знам каква е истината, а именно грешка на уволнената дисциплинарно учителка, която урони престижа на СМГ, намирам за напълно нормално да бъде освободена дисциплинарно. За другите също има мотиви, но никой не ги отразява. Стоянов в момента мълчи умишлено, не крие нищо, а родителите, които ще застанат в негова защита са в пъти повече от тази шепа недоволни и недоразбрали родители.
1
3
 
15
 
! Отговори
СТАМАТ преди 6 години
ГЛАВОЧИТЕ НЕ МОГАТ ДА ДОПУСНАТ ДА ИМА ЕДНО ЧИТАВО УЧИЛИЩЕ В ТАЯ СТРАНА!