Заплатата на учителите – над средната за страната. Защо?

Сметката: Педагози от 3 училища вземат по... 1400 лева
25 авг 2017 09:45, Петя Славова
55
Заплатата на учителите – над средната за страната. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Педагози от 3 училища вземат по 1400 лв. С увеличението от 15 на сто от 1 септември 2017 г. може да се направи прогноза за средна брутна работна заплата за педагогическите специалисти около 1080 лв.

По данни на Националния статистически институт пък през второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата за страната e 1040 лв. Така най-после учителите са с възнаграждения над средните за страната, макар и с малко.

Чистата заплата обаче е по-ниска, след като се удържат данъци и осигуровки, пише "24 часа".

Ако средната брутна заплата преди 1 септември е 940 лв., като се махнат осигуровките и 10-процентният данък, остават малко над/ под 800 лв.

Още по темата

Най-големият процент от педагогическите специалисти са на длъжност старши учител - над 60% от 90 000 души.

Ако приемем, че средната им възраст е около 55 години, се предполага, че имат поне 30 години трудов стаж в системата. Новата им начална заплата е 792 лв. Ако приемем среден процент за трудов стаж 30%, защото възнаграждението за трудов стаж и професионален опит е договорено в отраслов колективен трудов договор да е 1 на сто всяка година.

При 30 години стаж те получават над основната заплата добавка от 237,60 лв. Така брутната заплата на такъв педагогически специалист при минимална заплата и 30 години професионален опит става 1029 лв. Тази сума е сбор само от основната работна заплата и прослуженото време. Разликата спрямо предишната минимална заплата при същите условия е 135 лв.

"Смятаме, че увеличението от 104 лв. от нашия пример е доста приличен ръст. В последните години не е имало подобно увеличение. Имало е 6-8 до 10% на минималните заплати", коментираха експерти от министерството на образованието.

Учителите получават допълнителни средства за допълнителна квалификация, която се нарича професионално квалификационна степен и която се защитава по определен ред пред висши училища. Те са от първа до пета, като пета е най-ниска.

Най-много педагогически специалисти има с втора професионално-квалификационна степен. Минималният размер на това допълнително възнаграждение, договорен в колективния трудов договор, е 60 лв. Има и учители с трета степен, която е 30 лв. Тези пари се получават целогодишно/ежемесечно.

За учебните месеци към брутната заплата допълнителни пари получават класните ръководители, тъй като това е допълнителен труд - и педагогически, и административен. Те попълват много документация, работят с децата, консултират родители, обясниха от МОН. За тази си работа те получават 30 лв. в деветте учебни месеца.

За всеки учебен час, над нормата преподавателска работа учителите получават допълнително по 5,50 лв.

Всички, които не отговарят на условията за старши учител, постъпват в системата като учители. При тях увеличението на началната заплата е със 100 лв.

В системата няма таван на учителските заплати. Определят се само минималните размери. В рамките на делегираните бюджети в условията на финансова децентрализация правата са прехвърлени на директорите на училищата и детските градини. Те определят броя на персонала и неговите възнаграждения, затова картината е различна, обясниха още експертите на образователния министър Красимир Вълчев.

Само в 3 училища в страната учителите вземат средна брутна заплата между 1000 и 1400 лв. Те са в София, Пловдив и Пловдив-област. На 9 август Министерският съвет одобри допълнителни средства от 79 942 068 лв. за увеличение на учителските заплати с 15%, считано от 1 септември 2017 г.

Директорът на 119-а гимназия в София Диян Стаматов се надява, че с увеличението на заплатите учителите ще бъдат с по-добра мотивация за преподаване и по-добро самочувствие.

"Един от стратегическите приоритети на правителството е увеличението на инвестициите в образованието. Водеща задача е системата на предучилищното и училищното образование да бъде осигурена с мотивирани и квалифицирани педагогически специалисти", мотивираха увеличението от Министерския съвет. За изпълнението на тази цел било необходимо поетапно повишаване на възнагражденията на педагозите, като до края на четиригодишния мандат на управление заплатите трябва да бъдат удвоени.

С друго решение на Министерския съвет пък бяха одобрени промени в модул "Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини, ученическите общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование" на Национална програма “Оптимизация на училищната мрежа”.

С тях се актуализират граничните стойности на разходите, извършени от съответната институция, при които се възстановява пълният размер на обезщетенията.

Промяната е в съответствие с увеличението на минималната работна заплата за страната и на началните работни заплати на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: заплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Възпитание преди 4 години
До NanaУчителят съвместно със семейството изграждат достойни личности. Не знам защо винаги се коментира само едната страна (другата не вижда къде бърка и как затруднява образованието). Учителят има задължение да градира умствения капацитет на ученика, но в днешно време.....първо родителите трябва да минат на обучение.
54
0
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До ЖороЗависи колко стаж имате преди това като учиел. В момента стартовата заплата за учител е 760 лв. Старши учител 792, а главен учител 836 лв. През 2018 г. ще има увеличение от около 15% на тези заплати. От 2017 г. вкл. е започнато поетапно удвояване на учителските заплати. През 2021 г. ще са над 1000 лв. Може би към 1200 брутно.
53
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Аз съм с педагогическо образование, но съм работил малко като учител, около година и половина. Сега ако започна ще взимам ли поне 600 лв.?
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен5 часа 1400 лева... А хирурзите? И те бездействат като за един ден имат една операция за един час, нали? Нека и техните пари изрежат. Само в кол центровете да се дават на "преработилите" се българи. А за лятната ваканция: предполагам, че където работите има отпуск. Ваканциите са отпуските на учителите :)
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПонеже корпоративните работници не са "търтеи". По осем часа на ден да работят сумарно два и да се ровят хаотично в интернет. По- добре да се мотивира и инвестира в бъдещето на една страна, отколкото в джоба на корпоративните императори :)
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петя Славова, МОЛЯ те не си прави труда да пишеш повече ''статии" , по -големи сметки и тъпотии не бях чета през живота си... и взимаш пари за това..Да пази Господ
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До учител5то ПКС е 20 лв.4то ПКС е 25 лв.3то - 30 лв и т.н. Това са направо смешни пари
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие чувате ли се ??? Петя Славова, поне като си плащат да пишете статии си направете труда да са достоверни.Къде точно се взима тази заплата от 1400 лева ?? Аз съм учител и чисто взимам 500 лв... Смешни сте,най вече вие,които пишете коментари.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
za 1 mqsto kat u4itel v stranata, na vSofiq, iskat po 5 000 leva pod masata. NE VQRVATE LI?ZATOVA E TOZI BARDAK - NE KADURNITE, A POKPLATENITE SA NA RABOTA.
46
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I 500 LV. SA IM MNOGO NA TEZI TARTEI.AKO NE IM HARESVA DA NAPUSKAT I NA POLETO DA VARVYAT.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой пак пусна "българщината". Ей, тая приказка, за българския казан в Ада, ще се окаже врня, а ?
44
1
 
10
 
! Отговори
учител преди 6 години
Парите за квалификация не са за ПКС, а са процент от бюджета на училището за някакав ефтин курс, който не винаги те пращат. И след това не ти се заплаща, че го имаш. За ПКС си плащаш сам. И за да придобиеш второ трябва да пишеш дипломна работа 1година, да се явиш да я защитиш, да платиш 600 -700 лв. и да чакаш всеки месец да вземеш 60. И кога ще ти се изплати?
43
0
 
15
 
! Отговори
мен преди 6 години
Я престанете с тия частни уроци! Кои учители дават частни уроци- по български, математика, езиците, тук-там биология. А какво да правят останалите? Начални учители, по фидическо, по трудово, по музика. Кой плаща за части уроци при тях? Пълни глупости.
42
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 5 часа по 45 мин-1400 лв. заплата. И цяло лято бездействат. Срамота
41
0
 
28
 
! Отговори
Това е добре, но преди 6 години
Трябва в най- скоро време да се въведе мандатност на директорите на училищата. Те в момента са до пенсия директори, не са притеснени от конкуренция, дерибействат из училищата си и назначенията на учителите са в зависимост от това какви облаги ще му донесат. Къде го има това?- ректорите на университетите са максимум два мандата. Каква е тази несменяемост в училищата и тази Ваня Кастрева и тя - несменяема !
40
4
 
34
 
! Отговори
вардун преди 6 години
голяма част от българите нямат акъл да оценят труда на учителя, *** народ, *** народ,само въвеждането на частни училища ще оправят нещата, плащаш-учиш и така цениш иучителският труд.
39
0
 
24
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Заплатите в три от хилядите училища не са представителна извадка.Явно това са три от най-престижните училища, пък и учителите там сигурно имат лекторски, които се заплащат допълнително.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига само цифри и проценти!Когато се говори за добра,достатъчна,достойна или друга заплата,нека да помислим,какво и колко може да се купи с нея? Може ли човек да отдели средства,за достойни старини,достоен настоящ живот,почивка,облекло,жилище,храна и сметки? Или плащаш само най-необходимото и се молиш да не настъпи непредвиден разход до следващата заплата!
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 29Уважението няма да дойде от това, че учителят взима по-голяма заплата, а от отношението и компетентността на самият учител към децата.
36
7
 
1
 
! Отговори
rv преди 6 години
mnogo ot tqh na 4astno izkarwat 3po 1400!! e tova e motivaciqta!!