Прецедент в СУ: Касова бележка вместо изпит

Заради незаети места възпитаник на университета с питане
29 авг 2017 07:41, Петя Славова
27

Прецедент в историята на висшето образование у нас. Софийският университет приема допълнително 1000 студенти с оценки от изпитите, които са получили в други висши училища.

Това е и причината за едно провокативно писмо от възпитаник на университета до неговия ректор - проф. Атанас Герджиков.

Заради многото незаети места в СУ Калин Лиловски отправя нестандартно запитване. А именно - може ли да се запише в най-стария университет у нас, но не с оценка от изпити, а с касова бележка.

"С това мое писмо искам да кажа, че СУ достигна своята най-ниска точка в 130-годишната си история. Срам ме е", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Срам го е от прецедента, който Алма Матер допусна тази година - студентите да кандидат с резултат от успешно положен изпит в друго висше училище.

Причините за незаетите студентски места според бившия заместник-министър на образованието Диян Стаматов, са многото университети, многото планирани места от вузовете, и студентите, предпочели образование в чужбина .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
Браво на колегата!!!!!!!!!!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме и чудовищната демографска криза, респективно малкия брой зрелостници, които завършват през последните години. Сега влизат да учат родените в края на 90-те, които са едни от най-малобройните набори за целия 20-ти век. Това е сериозен проблем за всички университети в България, не само за СУ. Проблем за България най-вече.
21
3
 
0
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Та то по-добре с изпит от друг университет, отколкото с матура. По-жалкото е, че има и специалности в СУ които приемат и с матура.
20
0
 
1
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименАко бизнесът не ги вземе, ще ги вземат в Просветата. :)3000 МЛАДИ учители се търсят. Други изисквания няма, само да са млади. :)
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чух наскоро че в момента се пише ново произведение - Незнайко маглата в софийския университет и ректорския рушвет! :))))
18
1
 
14
 
! Отговори
Друг ректор от ДС преди 6 години
Може бе, що да не може - ние в техническия ги приемаме срещу билети от лотарията. Важното е субсидии да текът и да има келепир за академичния съвет. Другото са подробности, и без това всички ще излязат на едно ниво - тези, които не са знали нищо ще продължат да не знаят, а тези, които са знаели - нищо няма да помнят. Ако се повтори приемния тест по математика и при дипломирането, ще видите, че студенти дошли от СМГ-та не знаят Питагоровата теорема!
17
0
 
6
 
! Отговори
Не му вярвайте преди 6 години
на УЧЕН /12/. Бройките за редовна докторантура се знаят за кого са, още преди да бъдат обявени в Държавен вестник. Те са за деца, внуци, метреси, племенници на професорите.Кадърните абсолвенти, чиито специалности гарантират добри работни места в развити държави, наистина не се интересува от докторантурите в БАН."Ученият" да ти каже колко от колегите му си уплътняват времето,като обикалят България, за да четат едни и същи лекции в най-различни университети и колежи.В БАН им текат осигуровките
16
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Донякъде е прав. Щом като най-авторитетните ни висши училища имат филиали и в Дивдядово, защо хората да се харчат да издържат студент в София, след като чедото им може да си живее у дома, от дъжд на вятър да отива до "университета" в съседното градче и да си "взима" изпитите, като праща по електронен път писмени отговори на тестове (отговори, които преди малко е свалило от интернет, без да ги чете).53-те "университета",разбира се, не са създадени за удобство на населението, а с печалбарска цел.
15
1
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Няма да пенсионират илчовците. И в БАН, и по висшите учебни заведения прокараха правилото професорите да остават до 70-годишна възраст, а после да се преценява. С други думи, ако котилото, което е крепил, има нужда от подкрепата му в интрижките, чрез които си пазят местенцата, и след 70 г. ще дреме там!За останалите - трикратно, за по 1 год. може да се отложи пенсионирането им, но ако са решили да го махнат, измислят критерии, на които той да не отговаря. Пенсионират го и отменят тези критерии.
14
0
 
8
 
! Отговори
Тревопас преди 6 години
А може ли на изплащане?
13
2
 
7
 
! Отговори
логично развитие преди 6 години
Не търсете под вола теле. Причините са ясни - СУ е пълно с луди некадърници. Мен ме е срам, че съм го завършил и пропилял 6 години (4 за бакалавър и 2 за магистър). Не си губете времето в сградите на това нещо, което не мога да нарека университет
12
0
 
11
 
! Отговори
УЧЕН преди 6 години
В БАН ПРЕВОЗВАМЕ ДОКТОРАНТИТЕ С КОЛИ ЗА ДА СЕ ЯВЯТ НА ИЗПИТ, АМА ТЕ ПАК НЕ ИСКАТ ДА ИДВАТ.
11
1
 
20
 
! Отговори
гт преди 6 години
Това все още са бели кахъри - след не много години, когато новите тъмнокожи "българи" ще бъдат единствената ви алтернатива за студенти и за всичко останало, тогава вече ще бъде голям смях и голям срам !
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съкращения на професори и другите илчовци и ще се оправи.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Догодина само с лична карта и бележка за платена такса. Може и на изплащане.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
причината където и да е търсите е една хората се изнесоха в чужбина
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А то кое в държава е качествено? Политиките? Храната? Материалът? Ресурсът? Асфалтът? Защо тогава има изненадани за образованието?
6
0
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Томболите вече започнаха. И то не на дребно - цял автомобил се дава на записан първокурсник в "престижно" ВУЗ. А до края всеки студент се дундурка, за да не се загуби държавната субсидия. Плащаш семестър и си вземаш дипломата. Преподавателите са безгласна буква. ВУЗът трябва да оцелее. Студентите стават все по-нагли и безотговорни. Качеството на висшето ни образование е такова, каквото самите студенти искат. Всеки получава това, което иска - знания или само диплома. Криворазбрана демокрация.
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От една страна висшисти не са нужни, защото нямат реализация в България, няма бизнес, който да ги поеме, от друга страна ВУЗ-овете трябва д апопълнят бройката за студенти, защото ще започнат да се закриват деканати и после и цели ВУЗ-ове.От трета страна къде и кой точно признава дипломата от България след 1944 г.?
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как някой да следва право, като конституционният съдия взе решение за лицето Пеевски като погази конституцията. Едно лъже студентите на теория и други прави на практика. Имаше една от ФМИ, която ако не и напишеш програма по нейния начин те късаше. Скъса два олимпийци по информатика, че се явавахме пред комисия! И още какви видни случаи имаше, но не е за форуми. Браво, Калине. Все пак има хора, които ги интересува България да се развива. За запад колкото и да си добър си имигрант!