Учителската професия – непривлекателна за младите!

Стартово ниво от 1300-1500 лева би могло да привлече интереса им
29 авг 2017 16:07, Екип на Bloomberg
66
Учителската професия – непривлекателна за младите!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България заема последно място по трудово възнаграждение на учителското съсловие. Това коментира Юлиян Петров от синдикат Образование, КТ Подкрепа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му въпреки увеличението от 15% на най-ниските заплати в сектора интересът на младите учители към професията няма да се промени значително.

Според анализи на синдиката началното възнаграждение, което би могло да привлече интереса на младите учители към професията, би било от порядъка на 1300-1500 лева. 

Първата стъпка на реконструкция на делегираните бюджети трябва да бъде прекъсване на връзката между броя на учениците и финансирането - най-вече заплатите на учители и директори на учебни заведения, смята Петров. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
9
 
! Отговори
до Читател преди 6 години
Що да нямат къде да ходят ? Масово са продавачки по Лафките . До там ги докараха господата от министерството
33
1
 
16
 
! Отговори
Читател преди 6 години
До nerealistЕто защо. 1. Защото старите учители няма къде да ходят и щат не щат, ще търпят. Ако си работил 30-35 години като учител, какво друго ти остава? 2. Защото в скоро време предстои много и много учители, достигнали пенсионна възраст, да напуснат образованието. Е, нали трябва местата да бъдат заети. Ето, затова са грижите за младите. За по-старите е ясно: кучета ги яли. Ама и младите да гледат и да знаят какво ги очаква след време. младостта е преходно състояние.
32
0
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Значи сме на едно мнение - и аз казвам, че цялата система не е наред. :) Темата е много дълга и ми се отваря работа в момента. Тъй, че сега не мога да пиша повече. Лек ден!
31
2
 
8
 
! Отговори
до nerealist преди 6 години
Да , ще го изритът , защото на системата и е угодно учителите да са млади за да пестят от клас прослужено време .... Сега разбрали защо искат млади учители ?
30
1
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 6 години
Аз дадох примера за да стане ясно че цялата система не е ок . От целодневните занимания до отсъствията . Намирам за пагубно и безсмислено да карат някакви насила да учат . По добре да им намерят работа , няква земеделска или друга за която не се изискват особени познания и да се задължат да я вършат .... Толкова от мен
29
2
 
17
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Защо по ТВ и други медии постоянно се говори и пише за МЛАДИ учители? Защо в тази професия се прави селекция по признак млади-стари? Никой не пита програмистът, лекарят, инженерът, стругарят, шивачката дали са млади или стари.Защо се игнорират обучените учители на възраст 35-40-45 години? Младият учител след 5-6 год. ще стане на 30год. Какво ще се случи? Ще го изритат, за да назначат следващия 24 годишен? Първото намерете работа на 35-40 год. готови учители, през това време подгответе нови.
28
0
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Не. Не те познавам, за да кажа каква си. Говоря по принцип. А как живея си е моя работа. Нямам нужда да се обяснявам.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе в България има едно много странно явление, хем огромна част от хората се тупат в гърдите, че са идеалисти, хем само за пари говорят. Смешно е някакъв си псевдоексперт да ми обяснява, че учител се става заради пари, това просто не е такава професия и никога не е била!
26
8
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
На простичка ли ти приличам ? Сигурно изкарвам повече пари от теб и живея 5 пъти по щастливо и спокойно .
25
1
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
"Нищо странно не виждам. Аз като бях ученичка всички бяхме така , водеха ни че ходим и толкоз . Хем им е тихо и никой не ги закача , хем и нас никой с нищо не ни занимава . Оценките фиктивни , имах съученици без бележници за цялата учебна година . Накрая класната им ги написа на хвърчаш бял лист ако искат да ги покажат на родителите си , ама на дали..."...Както вече казах, при нас не беше така. Следва логичния въпрос "Кой има полза от опростачването на нацията?" Въпросът е риторичен. :)
24
2
 
9
 
! Отговори
Да бе, да преди 6 години
Само си приказват тук там и ...нищо.То и да дадат голяма заплата новите учители са си неграмотници.Нали са плод на последните 25 години подобие на образование.
23
2
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Да , намирам го за напълно нормално . Виждаш ли каква несправедливост се е случила с теб ? И сега сигурно трупаш яд към кифлите? На нас ни пишеха 3-ки . Не по високи оценки , но да не си мислиш че това има значение по нататък в живота ти ? Не , няма ....
22
10
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Родителите ми никога не са ходили на родителска среща от 9 до 12 клас . Никога ! Домашни също нямам спомен да съм писала . Учителите не са се оплаквали от мен просто защото не ме виждаха ... Как би могъл да се оплачеш от някой който го няма ? Те всъщност са доволни когато те няма , защото 1 по малко им създава проблеми. Класната беше забранила да ни се пишат отстътствия , затова нямаше как да останеш и в същия клас . Живот !!!
21
0
 
7
 
! Отговори
запознат преди 6 години
Напълно съм съгласна с 12 коментар. Справка: СУ "Йоан Екзарх" град Шумен
20
14
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Никой не ме задължавал да седя 7 часа по 40 минути с хора които не харесвам, да уча нещо което не харесвам . Я се замисли какво насилие е над личността цял ден да те занимават с неща които не те вълнуват ?
19
0
 
19
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До до 20.А аз когато бях ученик не беше така. Пишеха се отсъствия, проверяваха се домашни, за оценките се учеше. И родителите не скачаха на учителите, а на децата си, когато имаше оплаквания от тях.
18
5
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Така си и завършихме , никой не е повтарял . Всичко си беше ок . Това са едни от най - забавните ми дни когато имах пълната свобода да правя с деня си каквото по желая .Ето затова и днешните деца не искат да ходят на училище . От претрупване с материал нямат никакво свободно време за хоби , забавления , приятелства , любов....и ги избива на агресия . Ние нямахме агресивни деца в класа , защото бяхме свободни да бъдем където си поискаме
17
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Нищо странно не виждам. Аз като бях ученичка всички бяхме така , водеха ни че ходим и толкоз . Хем им е тихо и никой не ги закача , хем и нас никой с нищо не ни занимава . Оценките фиктивни , имах съученици без бележници за цялата учебна година . Накрая класната им ги написа на хвърчаш бял лист ако искат да ги покажат на родителите си , ама на дали...
16
3
 
20
 
! Отговори
пед.съветник преди 6 години
За 560 лева , как е да ходиш да дириш шведи в махалата . Добре ли ? Кажете
15
0
 
6
 
! Отговори
Неа до 12 преди 6 години
Поздравявам Ви за коментара !