Учителската професия – непривлекателна за младите!

Стартово ниво от 1300-1500 лева би могло да привлече интереса им
29 авг 2017 16:07, Екип на Bloomberg
66
Учителската професия – непривлекателна за младите!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България заема последно място по трудово възнаграждение на учителското съсловие. Това коментира Юлиян Петров от синдикат Образование, КТ Подкрепа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му въпреки увеличението от 15% на най-ниските заплати в сектора интересът на младите учители към професията няма да се промени значително.

Според анализи на синдиката началното възнаграждение, което би могло да привлече интереса на младите учители към професията, би било от порядъка на 1300-1500 лева. 

Първата стъпка на реконструкция на делегираните бюджети трябва да бъде прекъсване на връзката между броя на учениците и финансирането - най-вече заплатите на учители и директори на учебни заведения, смята Петров. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
20
 
! Отговори
Неа до 10 преди 6 години
Вярвам Ви. Мои приятелки изкараха по 1 година в училище и се отказа по същите причини с добавка - не оценят труда , интригантстват и др . Не е проблем че не ходят на училище , това е проблем на детето и на родителите , а ръковостството ти търси на теб отговорност защо не идват ... А сега де ...
13
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Най-ниско и смешно платените висшисти в България са даскалите, но не само това е проблема - ОБРАЗОВАНИЕТО Е ДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ, А ДЪРЖАВАТА Е АБДИКИРАЛА !!!Иначе, как да си обясним, че училищата са търговски дружества ?! И учениците и учителите са неравнопоставени ! Има и *** директори, които работят милионери, смучейки от милионните бюджети с фалшиви общ. поръчки, особено в провинцията...
12
0
 
30
 
! Отговори
3 баща на учител преди 6 години
Сега сина е при чичо му в Норвегия и монтира климатици и прави отоплителни системи, получава 2000 евро и за учителството си спомня като тъжен виц. Лошото е, че изобщо почва да подхвърля,че няма намерение да се връща, май се е залюбил с някаква по там. А най-лошото е ,че и малкия му брат само чака да завърши средно и смята да бяга при батко си, за висше не иска и да чуе. А ние с майка им ще ходим да събираме праха в празния апартамент на сина и да се чудим какво да правим?
11
0
 
19
 
! Отговори
Румъния преди 6 години
Я да погледнем малко на север и да видим какви заплати дават в Румъния на даскалите, отделно догодина ще им качат заплатите с 30%. Очаквам Бойко да запее песента "Търпете да не стане като в Румъния"
10
0
 
27
 
! Отговори
Престъпници! преди 6 години
Най- голямата мътилка са директорите и инспекторатът-те нямат нужда от кадърни.Това е така, защото такива са четири, пет човека в едно училище.На техния фон лъсва простотията на останалите.Затова истинските учители са претоварвани и виновни...за да си тръгнат сами.Училището е разпасана работа.Наистина в добрите частни е по-поносимо,защото що-годе има дисциплина.
9
0
 
21
 
! Отговори
Хора преди 6 години
Ако до 10г. не се намери някой да реформира и подреди това подобие на държава, няма да има връщне назад...
8
6
 
28
 
! Отговори
2баща на млад учител преди 6 години
От 35 човека колектив 17 са с ТЕЛК, не плащат осигуровки и част от данъците, вземат пенсия и заплата, получават дори лекторски, те си докарват двойни заплати , а когато опре до работа се почва, ама той е с ТЕЛК не може да дежури, не може да е квестор, не може да бъде уволняван, не му се ходи на проверка, програмата се съобразява с него, а младия учител е юркан като млад войник да запълва всяка дупка . Да ама на края на месеца младия е работил двойно и получава до 600 лева , а другия над 1000
7
0
 
34
 
! Отговори
1 баща на млад учите преди 6 години
Синът завърши математика и информатика, почна работа и след 6 месеца напусна. Питам го защо ? Ами вика заплатата едно на ръка, че е малко- около 560 чисто/700 лева бруто/, друго вика децата не идват да учат в училище, идват за всичко друго само не и за учене. От клас с 25 деца само 4-5 имат желание да учат другото и то не знае за какво е дошло. Но най -много дразни, когато младите здрави учители сме впрегнати да работим и за някой друг дето само идва да взема.
6
0
 
22
 
! Отговори
и преди 6 години
С над 50% раждаемост на младите шведи тези 1500 лв.,трудно ще се навият млади учители, всеки ден може да бъдеш убит от стадо първобитни шведи,за 1500 лв.
5
1
 
25
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
Прав е човека и е горе-долу реалист. Лесно е да плюем по учителите и да тръбим кой става и кой не. Ама не е лесно да се работи с днешните деца. Учителите трябва да бъдат мотивирани, на първо място финансово. Е, който не става да се глобява - без контрол няма да мине, както и навсякъде.
4
6
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Глупости,подобно на всички сфери на живота и в училищата има не повече от трима четирима човека знаещи си работата ,останалите са партиен пълнеж .
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалга певачка е друго вече.
2
0
 
20
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Така де всички шведи ще са отличници .... Щото вече бюджета ще се определя от успеха . Туй то ... 15 000 нови бройки ...
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът вече не опира само до пари.