Учителската професия – непривлекателна за младите!

Стартово ниво от 1300-1500 лева би могло да привлече интереса им
29 авг 2017 16:07, Екип на Bloomberg
66
Учителската професия – непривлекателна за младите!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България заема последно място по трудово възнаграждение на учителското съсловие. Това коментира Юлиян Петров от синдикат Образование, КТ Подкрепа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му въпреки увеличението от 15% на най-ниските заплати в сектора интересът на младите учители към професията няма да се промени значително.

Според анализи на синдиката началното възнаграждение, което би могло да привлече интереса на младите учители към професията, би било от порядъка на 1300-1500 лева. 

Първата стъпка на реконструкция на делегираните бюджети трябва да бъде прекъсване на връзката между броя на учениците и финансирането - най-вече заплатите на учители и директори на учебни заведения, смята Петров. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
46 преди 6 години
46 годишна,търся работа като учител по математика!От 46 годишни,магистри с желание за работа оказва се в България просто няма нужда!Защо ги пишат тези статии...???
53
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 6 години
А колко струва на родителите един деветокласник?
52
1
 
0
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До Онзи.Ти самият знаеш ли какво точно искаше да кажеш или просто си пишеш? Щото аз нищо не разбрах.
51
2
 
0
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
Тук пращи от неграмотност, а пък се говори за учители и дейности свързани с тях. Ами уважаеми там еди какви си, навсякъде се шири простащина, агресия, желания и т.н, и никаква креативност, никаква интелегентност, никаква съдържателна позиция за оправяне на нещата. Това е състоянието на етикета на Българската Държавност - Образованието. Да си помислим, след време един випуск, какви специалисти ще има тук - какви лекари, какви инженери, какви офицери и т.н.. Докога !?
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в чужбина от 11 години-работя като възпитател в училище. Преди това бях млад учител в продължение на 4 години в провинцията. И... просто няма какво да сравняваме. Отношението на колеги ,родители,деца,заплащането. Болно ми е за българските деца , но просто всичко е изкривено и изродено и надали скоро ще се оправи. Тези, които са по интелигентни просто се дамоподготвят за бъдещаеимиграция, защото не могат да се впишат в общество с криворазбрани ценности.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то пък кое е привлекателно за младите -може би да са лекари да ги бият
48
0
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Трябва ли полицаите и войниците да са на минимални заплати, щото между тях има корумпирани или са с шкембета и не могат да си покрият нормативите по ФП? Не се ли усещате, че нарочно противопоставят една прослойка от обществото на друга, за да ви бият "по части"? "Разделяй и владей" - това нещо ново ли е за вас?
47
0
 
2
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Означава ли, че след като има лекари, които участват в далавери с човешки органи от войните ( Сърбия, Украйна и т.н.), трябва лекарите да стоят на минимална заплата, докато системата се изчисти от "черните овце"?
46
0
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Искам да питам тези, които казват, че едва когато се махнат "черните овце" образованието, едва тогава трябва да се вдигнат учителските заплати - за лекарските заплати. При положение, че има лекари, готови да ти отрежат орган без да има нужда, да ти кажат, че имаш рак, без да го имаш, само да ти вземат парите (не си измислям, говоря неща случили се на членове от семейството ми!) - каква заплата бихте им определили?
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига са ревали, има училища с паралелки по 5-6 хлапета. А трябва да са поне 26. На тях да не би да им дават пропорционално заплати според натоварването.
44
1
 
10
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Или може би ако се вдигнат учителските заплати, точно тогава куцо и сакато, стига да намери връзки, ще се юрне да става учител!
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗДРАСТИ , г-н председател .Открихте топлата вода .Ами направете нещо ,за да стане привлекателна . пОГЛЕДНЕТЕ САМО БУМАЩИНАТА ,КОЯТО СЕ ИСКА ОТ УЧИТЕЛИТЕ .ЖЕНА МИ ,ЩЕ Е първи клас наесен .От 1 месец ходи като луда . В петък им искат МНОГО спешно някакви програми .Погледнах от любопитство за какво става въпрос 4 ЛИСТА разтягане на локуми и една малка страничка със същността на програмата /темите/ по които ще се работи . Е заради това няма да има не само учители , ами изобщо учители .
42
0
 
13
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
А тези, които са си го заслужили да чакат, така ли? Тези, дето творят безумия в инспекторатите (или както там се наричат) заслужили ли са си още по-високите заплати? Министърка, нямаща нищо общо с образованието заслужила ли си е заплатата? И само при учителите ли има хора, които не си разбират от работата или се скатават?
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, че УЧИТЕЛИТЕ трябва да получават повече. Обаче трябва ида си го заслужат! А това ознава чистка, понеже голяма част от тях просто не стават. Трябва и МОН здраво да поработи върху нови правила и арестции..
40
4
 
13
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До До 35Децата търсят младия човек за игри и забавления, шеги и закачки. За да си учител, трябва да имаш и поне малко житейски опит, да си се издигнал над дребните неща, да гледаш по- философски на живота, а не да се дразниш, че ученичката в 10-ти клас има по- хубави обувки или маникюр от твоя. Или че ученикът от 12-ти клас кара по- класна кола от теб. Колко е разликата между 18-19 годишен ученик и учител на 23-24 години? Като възраст и манталитет?
39
12
 
6
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Даскалите трябва да вземат 460лв,колкото е минималната,пари няма,световна криза е!
38
2
 
7
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До ЧитателПисах за учители на 35-40 годишна възраст. Не съм писал за учители с 35-40 год. стаж. Какво да търпят 40-годишните? Тях ги махат от работа по една или друга причина, за да назначат 24-25 годишен учител. Нищо не си разбрал от това, което написах.Интервю за работа- кандидатства учител на 25 год възраст и учител на 38 год. възраст, назначават 24 годишния. Деление млади- стари. В другите професии това деление не е толкова очеИЗвАдно. Навсякъде тръбят МЛАДИ учители, а изритват другите.
37
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 6 години
Не би могло. Аз избягах от заплата 1500 лв на втората седмица след като започнах първата си работа след завършването. На 5000 лв сега ми е горе-долу добре, само дето пpocтотията на средния българин ми идва в повече, и все още обмислям емиграция. (това в друг бранш - здравеопазване)
36
1
 
20
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Там където работя най-младия учител е на 44 години... Това е.
35
3
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Отговарям веднага!От 40 г. си педагогическа практика споделям мнението,че децата търсят младия човек!Естеството на работа е да си сред деца непрекъснато!Така,че младият човек-учител е предпочитан от децата!Има и изключения,но се отнася до по затворените системи в малки населени места!