От догодина: Учителските заплати скачат с още 20%

Целта – двойно увеличение на заплатите им за три години
30 авг 2017 17:30, Екип на Bloomberg
45
От догодина: Учителските заплати скачат с още 20%
Снимка: Bloomberg

 След увеличението на учителските заплати с 15% от септември възнагражденията на заетите в средното образование ще бъдат възходящо индексирани с още 20-25% през 2018.

Това съобщи пред Националната телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Целта на кабинета – удвояване на учителските заплати за три години, посочи още тя.

"Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение", бяха точните думи на Стоянова.

За скок на възнагражденията ще се мисли и в други публични сектори.

"В сектор "Сигурност" ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника. Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма", каза още председателят на парламентарната комисия по бюджета.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименЩо не вземе училището да плати и сватбата на ученика, ремонт на жилището да направи и т.н.?Който иска шоф.книжка безплатно се записва в гимназия по транспорт и кара какви ли не курсове, обучения и квалификации свързани с автомобили, автобуси, микробуси, камиони, ТИР-ове и пр. На ти безплатен курс!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3000 ЛЕВА И НИТО СТОТИНКА ПО-МАЛКО.
33
6
 
8
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Другите с образование не сме европейци, така ли? Значи които професии са с над 10000 човека, заплатите им се актуализират, а другите да ги ядат кучетата. Гледам полицаите и военните надвишиха хилядарката, за пожарната е от пет години така. Това ако е държава, затова бягат хората оттук
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо не ми се мисли с колко ще скочат цените...
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някакви критерии за учителите ще има ли или куцо и сакато юруш в училище?
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,В сектор ,,Сигурност'' предвиденият разход е основно в техника. Да! Важни са поръчките за милиони и подкупите под форма на комисионни!
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като закрият половината училища както е тръгнало. може и с 5000% да ги лашнат!
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все си мисля, че първо трябва да се даде ясен отговор какво ще е съдържанието на това образование и каква ще е крайната му цел.' Или дайте да дадем и продължаваме с просветителството от времето на идеологическите диверсии. Например защо да не се хвърлят средства за целогодишен или 6 - 8 месечен курс за управление на МПС още в средното школо. Не след това да ги обрулят по 1000 лева и за 20 дни на беемвето.
27
3
 
8
 
! Отговори
Jeagovo преди 6 години
Menda Stoianova na besilkata do L. Pavlova.
26
20
 
11
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
460лв им стигат на даскалите.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли как публично опънаха Кунева, когато и тя се опита да бъде щедра и каза, че ще се работи за 10% увеличение!
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От догодина: Учителските заплати скачат с още 20%.Целта двойно увеличение на заплатите им за три години." :)---Тате каза, че ще ми купи колело, обаче друг път. :)
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разделяай и владей - това е тактиката на Тиквения Суджук.Изминалите три мандата показват, че е успешна.За това допринасия разбира се и проЗДият народ.
22
6
 
10
 
! Отговори
Джейлян Христов преди 6 години
Браво,браво увеличават заплатите на учителите а аз като съм бияч на тоалетно кога ще ми вдигнат заплатата??
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени."Тоест, за третата година скока ще бъде още 45-50%? Не го пишат, защото знаят, че не е реалистично. Те 15% скок на заплатите ореваха орталъка, че нямало как да го финансират, какво остава за 20-25% или за 45-50%...
20
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засега това е само намерение. Учителите дружно гласуват за ГЕРБ, освен това могат и да агитират учениците с право на глас, така че инвестицията с нашите пари за Борисов никак не е лоша.Виж , с лекарите не е така.Те не са толкоз прости.За това за тях няма а а.
19
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата политика на гербррасите откакто са на власт,е да противопоставят едни българи,на други българи...Разделяй и владей..
18
16
 
24
 
! Отговори
_!_ преди 6 години
Всичко под 5000 лева (чисто, разбира се) е подигравка с труда на учителитене че, 2500 евро са нещо кой знае какво в западните държави, но в България това е едно добро начало за повишение на заплатите
17
1
 
23
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Поредния кьорфишек е това увеличение, при наличието на делигирани бюджети. Докато съществува системата на делигираните бюджети, няма как да има еднакво увеличение навсякъде.Едни училища ще получават много високи заплати, а други ще си стоят на същите и недоволството ще расте.Най-спешната стъпка, която трябва да се направи е махане на срочните трудови договори и пускане в системата на фиктивни обяви за незаети места.Схемата е пестим по 2 заплати за юли и август, е няма как нов даскал да се навие.
16
5
 
30
 
! Отговори
Член преди 6 години
Уважавайте преподавателите и учителите в началните и средни училища, те градят характера и възпитават децата... Лесно се създават тираджии, дюнерджии, общаци, таксиджии, но умствения багаж се създава трудно... Древните хора се множат, а съвременните намаляват