Търсят се 2000 учители, а 15 септември наближава!

Проблемът в сектор "Образование" е много осезаем
30 авг 2017 21:00, Александър Попов
65

Над 15 000 са свободните работни места, които са обявили фирмите у нас. Според данните на Агенцията по заетостта по-голямата част от тях са в частния сектор, съобщава Bulgaria ON AIR. Най-много обявени позиции има в сектора на преработващата промишелност, следвана от търговията и администрацията.

Най-търсените професии според заявените работни места в бюрата по труда са учители, продавач-консултанти и машинни работници. Броят на регистрираните безработни в края на месец юли са над 220 000, като от тях близо половина са с основно и по-ниско образование. Едва 12% са с висше образование.

Осезаем е проблемът в сектор "Образование". По-малко от месец преди началото на учебната година се търсят над 2000 педагози.

По данни на синдикати липсват специалисти по математика, информатика и чужди езици. Намирането на кадри е трудно както в малките населени места, така и в големите градове.

В следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям недостиг в сферата на средното образование. В момента образователното министерство разработва стратегия за преодоляване на проблема. Една от мерките, която ведомството обсъжда, е на преподавателите в пенсионна възраст да се предлагат длъжности с по-ниско натоварване, въпреки че и сега броя на тези учители е голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: учителиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
11
 
! Отговори
сб преди 6 години
Не ме разбирайте криво! Има много читави директори. Системата налага глупостта! Тя не ходи по гората, а по хората! Убивайте глупостта, отстранявайте я от пътя си, не допускайте наглостта да вземе връх над вас!
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През юни ГЕРБ уволниха учители за да икономисат а сега търсят.
35
3
 
36
 
! Отговори
1 МАЙКА преди 6 години
Една позната разказваше, че след всеки конкурс била класирана на второ място. Един път и писнало и попитала, как никога не е първа.ОТГОВОРЪТ: ПЪРВИЯТ СЕ СПУСКА ОТГОРЕ.ЕТО ТАКИВА ХОРА ПРЕПОДАВАТ НА ДЕЦАТА НИ.
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами,най-после националните предатели може да отчетат един от грандиозните си успехи,пред господарите - налице са условията за повсеместно опростачване на булгарПланктона!Браво на БулгарПланктона!!!!
33
2
 
19
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Тъй де, ангарията вече свърши @!@!@. Няма как за безпари да се бачка....
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се направи една нулева година за директорите и всички да се освободят. Колективът да предложи заместника.А ИНАЧЕ МАНДАТ ЗА ДИРЕКТОРИТЕ ИЛИ РОТАЦИОНЕН ПРИЗНАК.ТЕ ДА НЕ СА МОНАРСИ - ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ?
31
1
 
22
 
! Отговори
сб преди 6 години
До 29Това е ваш проблем! Вие мълчите! Защо? Куцото и сакатото ще си отидат. Те няма да заслужат доверието ви. За директорите: Нали знаеш как се назначават! Послушко.По - послушко.Най - послушко.Директор! Извини ме за анти-степенуването!
30
2
 
2
 
! Отговори
сб преди 6 години
До 24Прочети написаното от теб! Много грешки!
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сбА знаеш ли колко училища са празни, имат база и калпави директори, които назначават ... куцо сакат, ама послушно.
28
3
 
4
 
! Отговори
сб преди 6 години
Какво ли знаете?
27
1
 
18
 
! Отговори
ох преди 6 години
Понякога комисията се състои от 8 човека - влизаш и се стъписваш, то толкова хора в час не влизат.
26
4
 
25
 
! Отговори
сб преди 6 години
Много си говорите/пишете/, а малко знаете. За да се направят реформи в образованието трябва да се обнови базата. Някой да е казал дума за базата? А знаете ли какво е учебна база? Знаете ли как се обясняват посоките на света без учебна карта? Как се обяснява релефа без релефна карта? Как се води целодневно обучение без налични стаи за това? Знаете ли как децата ви стоят по 9/ девет/ часа с обувки в училище? Знаете ли, че децата няма къде да се преоблекат за часа по физкултура? Знаете ли, че...?
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АзАми казвайте ги тези училища - вече нищо не губим.ето пример: "Св. св. Кирил и Методи"- Пловдив.
24
3
 
23
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Аз наскоро бях на интервю в което ми задаваха само забиващи въпроси и по това разбрах че си имат вече човек . Директора се стараеше да не ме хареса . В края ва интервюто самата аз вече не исках да ме вземе
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименО, в Германия едва ли програмата е такъв бълвоч като тука.
22
2
 
20
 
! Отговори
СОЛИ преди 6 години
Вече не е тайна, че за учители се назначават само хора с връзки - общинар, депутат, инспектор.А конкурсите са подигравка за останалиТе.НО "СПАЗВАНЕТО" НА ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ВАЖНОТО. А ЧОВЕКЪТ СЕ ЗНАЕ ПРЕДИ ТОВА.
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия един учител преподава по 3 предмета, горен курс. При нас учиш 5 г. География и преподаваш само това. Защо? Защо трябва да учиш толкова много за да станеш учител. Ако образованието е по-гъвкаво ще има и добри резултати после. В Германия недостигът на учители е огромен, но с квалифицирана по 3 предмета системата е много гъвкава.
20
3
 
8
 
! Отговори
до шматка преди 6 години
А началното до 4 клас какво е ?
19
3
 
8
 
! Отговори
до 11-ти преди 6 години
Ти да не си швед с виШо?
18
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
"с основно и по ниско образование"По ниско от основното няма.Има без образование.