Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!

Омбудсманът иска да бъдат изтеглени, защото създават дискриминация
124
Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се отмени издаването на черно-бели учебници и да се спре разпространението им.

Препоръката на омбудсмана идва след гневните обществени реакции в социалните мрежи на предложените за 8 клас черно-бели учебници, които според издателя са за "притеснени" родители. Те са с 30% по-евтини от цветните.

"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова.

Още по темата

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

"Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
5
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименВ Бг история има много примери за национална гордост. Които не зная защо се омаловажават. Имаше някакво проучване кои народ е най- добрият войник в исторически план. 2 или 3 са най- смелите народи в световен мащаб- единият народ е българският. БЪЛГАРСКИЯТ ВОЙНИК!
91
2
 
3
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До до 57 nerealistНищо не съм се объркал за историята. Фактите са си факти, както и да ги тълкуват, и да ги наричат. Историята е една, разтягането на локуми е различно. До сега някои неща се премълчаваха, отсега нататък ще се говори за тях и МОН ще реши дали да ги включи в учебниците. Например издевателствата на съветските войници над мирното население в новоосвободените територии в края на ВСВ. Имперските интереси на Царска Русия към българските земи, които са под османско владичество...
90
2
 
2
 
! Отговори
Циник до nerealista преди 6 години
Ти започна....виж си поста...а и всичко е свързано...пари за роми...бежанци...огради...Само не и за останалото!
89
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 93 преди 6 години
Смешно ли ти е?Повечето такива....са събирали пари "за черни дни" с цената на кофичка кисело мляко, и 1 типов хляб на ден...или хвърлят парите, които децата им са изпратили с тежък труд зад граница...и ти ми се правиш на отворен, че бок луци се гаврят с нашите майки , и бащи!ТИ - и такива като теб сте "крайния продукт" и срама за България!
88
1
 
3
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До *** до nerealistaЯсно е, че нямаш никаква връзка с образованието и влизаш със съвсем друга цел. Защо изобщо цапаш темата? И я отклоняваш?
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 89- и пенсионерите ровещи по кофите ... за да оставят по стотина хиляди лева!
86
0
 
7
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименНивото не зависи от учебника. Нивото зависи и от преподавателите, и от профилирането на паралелките, гимназиите и пр. Сам си си отговорил на въпросите, които ми задаваш. За матурите се обърни към МОН, не към издателите на учебници. Тях питай защо оценяват по еднакви критерии учениците от математическите гимназии и тези от общообразователните гимназии, и защо им дават еднакви задачи.Многото учебници са си чиста търговия, нищо повече.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представям си след години в биографиите на сегашните ученици, станали вече известни личности как се изтъква Той учеше от черно-бели учебници! като мерило за качества на личността.
84
4
 
2
 
! Отговори
Циник до nerealista преди 6 години
Жалък си...и не разбираш колко си прав!Всичко е политика...и помощите за афганистанските търтеи 1050лв....и всичко безплатно...и пенсионерите ровещи по кофите...и партийните милионери...и умиращото образование...и злобните...лумпенизирани комплексарчета, като теб....всичко е политика!
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако трябва да бъдем точни то историята на хората живяли по тези земи от 1396г. До 1878г. е историята на Османската империя. Как да замаскираме този факт?Турско присъствие или владичество поне малко запазва националното ни достойнство.
82
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 85 преди 6 години
По тази логика - няма САЩ...Канада...Русия...
81
2
 
1
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ще опитам - да сложа точка в спора!Наистина е ДИСКРИМИНАЦИЯ - по-бедничките деца с черно-бели...или секънд хенд...мога да си представя, че по-заможните им съученици биха ги подигравали!Децата са жестоки....
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре турско присъствие отколкото истината, че българска държава не е имало.
79
1
 
2
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До *** до nerealistaТвоите знания от Турското робство по- далече не се простират. Сега остана и бежанците, и мур..гавите да намесиш. Нали затова ти плащат от централата? Да политизираш всяка статия и да насочваш темите в определена посока.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ какво стана с успялата Крисия, покорява ли световните сцени една след друга или нещо...
77
0
 
10
 
! Отговори
dzf преди 6 години
Пълни глупости, преди 100 години учениците като са учили само на "черно-бели" учебници-да не би да са били по-глупави?!? И толкова ли е важен цвета на някаква си картинка?!? Съдържанието на материала е важно, проблемите в образованието идват от зле поднесено съдържание и обяснение на материала от даскалята, които мислят само за заплати и спокойствие!!! Великите ни инженери, химици, физици и т.н. сякаш са учили само от "цветни" учебници-смешни ставате-засрамете се и не товарете обществото с това
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nerealistНама какво да ти доказват...------------Тогава всички тия избори на учебници, освен в случайте при училища със засилено изучаване на определен предмет, е лобизъм от страна на училищата. Деца, които учат в математическа гимназия и купуват учебниците на изд. Архимед, по математика, но на матурата се явяват заедно с тези, които са учили по учебниците по математика на ПросветаИскаш да ми кажеш че едно и също, така ли? И една оценка отличен отразява едно и също ниво?
75
1
 
2
 
! Отговори
До успял в живота преди 6 години
Тук не се говори за възрастни хора, вече взели живота си в свой ръце и няма нищо лошо. Тук става въпрос за ученици, който в момента са в 8 клас, тук не трябва да има делени в цветовете на учебниците. Оттук - нататък нека всеки да покаже знания , умения, възможности и да се реализира в живота и да са му честити и морковите дрехи и айфони и защо не и още нещо.
74
1
 
7
 
! Отговори
до 65 Това са Глу... преди 6 години
Да, има хора в затруднение, но това не означава, че техните деца трябва да са различни. Че щом черно-бял учебник е 30% по- евтин, да направят всички учебници така!? Да ама не! Отдавна обърнаха просветата на търговия. Както и здравеопазването, между врпочем.Ама някои хора не разбират равенството така, а живеят още в тоталитаризма - всеки взима и краде по равно. Изненада- не е това!
73
2
 
5
 
! Отговори
Циник до nerealista преди 6 години
Да бе да....и затова вече има " турско присъствие"...и още ред глупости в учебниците..