Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!

Омбудсманът иска да бъдат изтеглени, защото създават дискриминация
124
Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се отмени издаването на черно-бели учебници и да се спре разпространението им.

Препоръката на омбудсмана идва след гневните обществени реакции в социалните мрежи на предложените за 8 клас черно-бели учебници, които според издателя са за "притеснени" родители. Те са с 30% по-евтини от цветните.

"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова.

Още по темата

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

"Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и сега не е много по- различно- изборът е между нови и втора ръка учебници. Не виждам нищо лошо да възпиташ детето си да бъде скромно, колкото и пари да имате по- скъпите учебници няма да го направят по- умно. Едно време най- стиснатите ми съученици бяха от заможни семейства. Едно момиче дори обяви война на учителката по английски, която ни задължаваше да поръчваме през нея учебници и си изкара с ксерокопирани. След това завърши английска специалност и изобщо направи кариера с този език.
31
0
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
Е как ще дпуснам електронни учебници бе, нали тогава нашите фирми ще вземат да фалират
30
0
 
15
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Като студентка не си купувах учебници защото нямах пари , просто си ги откопирвах от колеги . Не виждам причина някой да не прави същото ако няма как да си купи учебник . В противен случай унижават децата ! А и нали оброзанието беше безплатно , какво стана сега ? За какви намаления говорим ?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учениците в горния курс си купуват предимно втора ръка учебници и хич не им пука цветни ли са, или не. А за малките учебниците са безплатни. Така че този вой е буря в чаша вода!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До IvanЩом говорим за отношение на държавата към хората и по-конкретно, че са се трогнали за парите на същите тия хора, да раздават учебниците безплатно и след 7 клас.Тогава няма опасност някой да се обиди че е беден, не ли?Иначе това е поредната демагогия и нищоправене.D
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се премине към електронни учебници, каква е тая глупост през 2017 година да се харчат луди пари за печат на учебници, отделен въпрос е че с електронни учебници на децата нема да им се налага да носят раници по 15 кила
26
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
До АнонименТова е така, но е отделен въпрос.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току що си предствих как би изглеждал черно бял учебник по биология или по география. Ами направо си е ужастно грозно.
24
0
 
8
 
! Отговори
vazmutena преди 6 години
По-добре да въведат униформи за всички и да направят шкафчета със заключване при директора за айфоните на богаташчетата. Много кофти да ти е черно бял учебника, ако вашите нямат парички. Но в държава, където ценностите са да си направиш селфи с възможно по-големи джуки и да те харесат по-голям брой овце, няма значение кактв ще ти е учебника, ако не смяташ да останеш дълго. Успех на всички бедни деца!
23
3
 
9
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Майо не бързай като пърле пред майка! Децата имат избор... черно-бели или цветни. Никой не е казал, че едните са за бедни, а другите за богати!?!? .... "Бедните майки" пушат вносни цигари... не ги съжалявайте толкова.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забранявайте идеята! Ние, отличниците ще си купим евтини, черно-бели учебници и с останалите пари ще си направим излет или нещо полезно. Фукльовците да се радват на шаренките, както и на чалгичката която слушат! Май се уплашихте, че ще ви останат неизкупени цветните книжки? Не сме еснафи ние учениците!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз едно нещо немога да разбера, защо не се премине изцяло към използването на електронни учебници, много евтино би излязло дори ако трябва и държавата да купи на всяко дете таблет, защо продължават да се харчат безсмислени пари за печат на нещо което се използва не повече от година
20
2
 
17
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
До АнонименГоворим за отношението на държавата към хората. То трябва да е еднакво.Това е принцип на равенството, залегнал във всяка съвременна демократичнa държава. Ако някой не може да доплати 30 %, 40 % или 90 % за учебници, трябва държавата, целево да му помогне. Такава е практиката в Полша, Чехия и дори Албания! На никоя държава не и е хрумвало, бедните да учат от черно-бели учебници. По същата логика, тройкаджиите трябва да стоят на последния чин, а евреите да учат със значки на ревера!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До IvanА съдържанието на учебниците не е по-важно от дизайна?Какво ако са цветни и пълни с безумия, същото е и ако са черно-бели и пак пълни с безумия. Това защо никой не го обсъжда?Мен това ме "притеснява" повече..
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манолова, купете на всички деца по един лаптоп и да се обучават електронно и на цветно. Ама поръчай и по поне по едно Рено Меган да вози всяко дете, да няма дискриминация. Поръчай и по апартамент на всяко семейство - по 80 квадрата за 50 хил. лева. И сме готови.
17
0
 
18
 
! Отговори
зайчето бъни преди 6 години
И ПОСЛЕ,КОГАТО ТЕЗИ ДЕЦА ПОРАСНАТ,ДЪРЖАВАТА ПОЧВА ДА ВИЕ НА УМРЯЛО - ОСТАНЕТЕ В БЪЛГАРИЯ,НЯМА РАБОТНИЦИ.ХАЙДЕ ПОЗНАЙТЕ ДАЛИ ЩЕ ОСТАНАТ.
16
1
 
13
 
! Отговори
нямам думи преди 6 години
Тези *** изобщо не се поставят в ролята на дец;ата от соц. уязвимите групи. Как ще градиш бъдеще с тези деца, като още от днес - нашата социална държава ги разделя---за теб цветно , а за теб черно -бяло. Да пукнат дано!
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До IvanЕ защо да е лошо да има по-евтини учебници? Никой не ви задължава да ги купувате, ако ще ви обидят. Има хора, на които самочувствието не се гради от покупателната им способност.
14
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 6 години
До 3MПоказваш крайно неразбиране на проблема.
13
1
 
8
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
До АнонименНе е никак същото с борсите за употребявани учебници. Това предложение е на МОН, т.е. държвата прокарва разделени, дискриминация, второ качество хора, качеството "Притеснени"! А другото е пазар, наложен от нуждите. Разбираш ли разликата или не разбираш?