Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!

Омбудсманът иска да бъдат изтеглени, защото създават дискриминация
124
Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се отмени издаването на черно-бели учебници и да се спре разпространението им.

Препоръката на омбудсмана идва след гневните обществени реакции в социалните мрежи на предложените за 8 клас черно-бели учебници, които според издателя са за "притеснени" родители. Те са с 30% по-евтини от цветните.

"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова.

Още по темата

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

"Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Манолова скочи на МОН!И никой не се смущава от "уличния жаргон" на медиите!Стандарта в България е такъв - заглавие...все едно написано от "борче" през 90те!
11
1
 
0
 
! Отговори
Отговарям ти преди 6 години
До Анонимен БКП
10
32
 
6
 
! Отговори
3M преди 6 години
Тази куха лейка това ли видя само!? А факта че има деца с маратонки за 20 лв и други за 200лв!? А мобилните телефони, а останалите аксесоари!? РАЗЛИЧНИ СМЕ! Трябва да е ясно и не приемам връщането към онова време , в което всички бяхме еднакви (насила разбира се ни уеднаквяваха)
9
2
 
2
 
! Отговори
Hriso преди 6 години
Hm...naistina...ne e li po-dobre da sa jalto-beli?...kato turisticheskoto logo na rbg?!Jalto imame navred premnogo v rbg...daje jaltoto e dosta lesno i eftino za dobivane, navred deto nema kanalizacii...
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същата логика може да иска да забрани и борсите за употребявани учебници и книги. Те също " създават" дискриминация, DОх, и за тия идея колко заплата ви плащаме?Кой ще понесе отговорност за тоталната разсипия в държавата? Защото гледам народа не ще да живее тука, въпреки шарените учебници и тетрадките с Азис..
7
0
 
23
 
! Отговори
Пърпорчо преди 6 години
А дали шима учебник с най новите чалга певици.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учениците са фенове на Локо Пловдив.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизат различно умни, излизат еднакво ***? Що е то?
4
1
 
22
 
! Отговори
Бокич преди 6 години
Е да, ама "Винету" си е доста цветна книжка!
3
1
 
38
 
! Отговори
Georgi преди 6 години
Не мога да повярвам, че това е релано предложение! Ако наистина МОН е предложило, черно-бели учебници за "притеснените', всеки един, който е взел това решение трябва да бъде уволнен... такъв човек не ни трябва в държавата, това е извращение, гавра и тотална липса на усет за каквото и да било. Ако такива хора работят в МОН, уволнението дири им е малко, трябва да ги съдят за дискриминация и да им забранят да имат деца!
2
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Мая. Приятно съм изненадан, колко добре се представя като омбудсман. Това е едно от най-добрите попадения за последните 30 години.
1
0
 
32
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Черно-бялото мислене...Ми не....сиво си е мисленето на правителството!Сиво...като канален плъх!