Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!

Омбудсманът иска да бъдат изтеглени, защото създават дискриминация
124
Манолова скочи на МОН: Черно-бели учебници! Черно-бяло мислене!
Снимка: БТА, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се отмени издаването на черно-бели учебници и да се спре разпространението им.

Препоръката на омбудсмана идва след гневните обществени реакции в социалните мрежи на предложените за 8 клас черно-бели учебници, които според издателя са за "притеснени" родители. Те са с 30% по-евтини от цветните.

"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях", посочва в становището си до образователния министър Манолова.

Още по темата

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

"Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система", подчертава Манолова.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

"Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти", посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо "черно-бялото" мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

"Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира "цветното" мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора", завършва омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Анна преди 6 години
хич не съм притеснен родител,нобих купила по евтини и леки учебници и за двете си деца.И мисля ,че 90 % от хората биха го направили.Да не коментирам пък колко са вредни боите за хартия!
111
0
 
0
 
! Отговори
. преди 6 години
Долу във "фалиралата" , разкъсваща се от бедбост и глад южна съседка, учебницитвцса безплатни до завършване на университета, нека "най-стабилната икононика в Европа" вземе пример и покаже, че и пукажза образованието, товажса нашите пари!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти""Това не е родното ни образование. Родното ни образование е зубрене, оценка, зубрене, изпити, университет и още зубрене.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стъшка номер 2 - Безплатни учебници, закупени от Кока Кола. На корицата на учебника по история, можем да видим Хан Апспарух, който е възседнал на коня, но си пийва Спрайт. Хъшовете си хапват Макдоналдс, а по физика, се учи, че Ред Бул дава крила. И такова време, може да дойде. Не го казвам, като шега. Не ми е смешно. Плаче ми се !
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не виждам, нищо лошо в това. Тя дискриминацията си я има, и тепърва ще става по-зле. Свръхбогатите, не си пращат децата в държавно училище. Техните деца са все по чуждоезикови частни гимназии, с цена на учебната година, по-висока, от дохода на един човек за 5 години. А това, че някой ще спести от учебника, няма лошо. Така и така, всички ги копираме, ако не можем да си ги купим ...
107
0
 
2
 
! Отговори
Вили преди 6 години
Черно-бели ксерокопия масово се ползват от тези деца, които не могат да си купят учебници. Снимат си урок след урок. Крайно време е учебниците да бъдат безплатни за всички деца. Другото е финансова дискриминация, независимо от цвета на учебника.
106
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тогава да продават само един вид автомобили, които да е възможнода бъдат купени и от бедни, и от богати!
105
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Локо Пловдив. Черно бяло!!!
104
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕНОРМАЛНИ ГУМЕНИ ГЛАВИ,ДА ГИ УВОЛНЯВАТ ВСИЧКИТЕ! НЕ СЕ СЕЩАМ ЗА ПОДОБНА ОБИДА КЪМ ХОРАТА ОТ МНОГО ВРЕМЕ. ПРОСТО СЪМ ОТВРАТЕНА, НЕ ЗНАМ ДАЖЕ КАК ДА СЕ ИЗКАЖА. ДЪРЖАВАТА ДЕЛИ ДЕЦАТА НА БЕДНИ И БОГАТИ. СРАМ И ПОЗОР!
103
5
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Като видя червено ,побеснявам.Манолова още повече ме дразни
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в това министерство да ги уволнят всичките
101
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следва да минем и на черно бяла телевизия.Ненормални управляващи с още по ненормален премиер.
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да са розови всичките. Хем да радват децата хемафродити, които сега са на мода на запад, хем да показват света розов. Така, като се срявняват с учебниците от миналото ще може да се цъка с език колко репресирани, невежи и назадничави са били всички по комунизма без розови учедници.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И само Славия !
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а и народа ни е такъв черно - бял - да пояснявам ли кой от кой етнос е
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали сметките им са черно - бели ! да не би да са цветни ?
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
черно бяло мислене ! ? А защо НЕ ? като филмите на Уди Алън ...
95
0
 
1
 
! Отговори
до успелия преди 6 години
Е ти пък как разбра дали мога да си позволя айфона? Ти избиваш комплекси с него и го смяташ, за критерий за успех в живота. Разбрахме, че ти, децата ти и цялата рода с те с айфони. А в един апратамент в Люлин ли живеете всичките? питам само..
94
0
 
0
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Примерите, които си дал са точни...и аз ги подкрепям....а за турското робство....то не е само "физическа категория" ...а морална...и духовна! Друг път не бързай с обидите...и може да се окаже, че по много въпроси - мислим еднакво!
93
0
 
10
 
! Отговори
Клара преди 6 години
Колкото и да са ниски цените на учебниците и безцветни... ДЖЕПЕТО ПАК ЩЕ СИ ПРОДАДЕ ПАЛТОТО, ЗА ДА ГИ КУПИ... Оправете жизнения статус на българите, който е под всякакъв жизнен минимум ...