Черно-бели учебници в цветен свят! Защо?

Опасно е, когато се притесняваме какво пише във Facebook
1 сеп 2017 09:45,
18
Черно-бели учебници в цветен свят! Защо?

Черно-бели учебници не би трябвало да има, защото живеем в много цветен съвременен свят. Това заяви в "България сутрин" директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Гостът на Bulgaria ON AIR, заедно с Елена Хаджигенова, в ролята й на родител, коментираха разнопосочните мнения за черно-белите учебници, които някои родители определиха като "дискриминация", а Министерството на образованието блокира от разпространение.

Още по темата

За Диян Стаматов този казус се е развил под натиска на коментарите в социалната мрежа Facebook.

"Много е опасно, когато всички се притесняват какво пише във Facebook!" Това отсече бившият зам,-министър на просветата, като подчерта, че учебникът е средство за достигане до знанието, но има и много други източници, с които ученикът да го добие и те трябва да бъдат позволявани, вместо конкретно помагало да бъде вменявано за използване в учебния процес.

Елена Хаджигенова визира друга дискусия в социалните мрежи, която слага тежест върху мнението, че децата със специални потребности са "опасни". Повод за острите думи е убийството в Бургас, извършено от 15-годишно момче, за което се твърди, че има психични отклонения.

"Децата със специални потребности са малко по-различни като начин на поведение от останалите, но тази тяхна различност ще се задълбочава, ако те са отделени от останалите, които, уж, не са различни", отговори на темата Диян Стаматов.

По думите му всяко дете е различно и обучението в класната стая трябва да се провежда еднакво за всички, без елемент на дискриминация или дори усещане за такава.

Елена Хаджигенова даде пример с образованието в Швеция, като разказа случая за едно дете - хърватче, което се оказва "различно" от останалите, когато тръгва на училище в Скандинавската страна.

Тя информира как детето веднага е включено в класа с останалите местни деца и дори му е осигурен учител по хърватски.

"Докато у нас майка с дете със специални потребности, което тази година е трябвало да стартира първи клас, е получила 37 отказа то да бъде записано както в държавни, така и в частни училища", заключи Хаджигенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Мимето преди 6 години
До абре МимеТо така ще е докато всеки гледа да се оправдава, а не предлага решения на проблема. Всички виждаме пробойните в образованието, но ние сме свикнали да сочим с пръст и да търсим вината в другия. И какво като се пенсионират учители??? Цялото ни общество е като прогнила ябълка. Що се отнася до закона-от кого е писан? Отговорността е и наша - на тези, които гласувахме доверие, но не търсим отчет и отговорност за свършеното.
16
0
 
2
 
! Отговори
абре Миме преди 6 години
излизат от училище неграмотни, но вина за това нямат учителите, а родителите, че не го карат да учи и в къщи, учителя предава урока, но после трябва да се труди ученика и в къщи.Учителите не могат да го оставят да повтаря класа.Запознай се със закона , виж какви задължения имат родителите на ученика.Но не се тревожи, скоро се пенсиониратнад 50 % от учителите, а нови няма и няма да има.
15
0
 
7
 
! Отговори
Мимето преди 6 години
Отново правим драми от нищо и обръщаме огромно внимание на опаковката, а не на съдържанието. Защо никой не вдига пара за глупостите, написани в учебниците, а гледаме цвета на мастилото. За каква дискриминация говорим? Това е в главата на някой пълен комплексар. Обществена тайна е, че от училищата излизат много неграмотни деца. Трябва да насочим енергията си към качеството на образованието, но явно на някой това не му изнася. Май е по-удобно да управляваш стадо, отколкото здравомислещо общество!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първото изречение от дописката ме отказа да дочета до края.Сори, но не мога да си го причиня доброволно.Що не забраните шах-а?Ще бъде също толкова европейско, гениално и толерантно...
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички учебници и помагала - чернобели (освен Букварчето за спомен), и без това никой не ги чете. което дете е по-любознателно, да си прегледа картинките в нета. спестените милиони народна пара да се разпределят по училищата за належащи нужди,подобряване на базата или курсове по интереси
12
0
 
11
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Правилния въпрос е защо хартиени учебници в дигитален свят!? Ама пусти рушвети.
11
0
 
5
 
! Отговори
ккккккк.....ррр преди 6 години
Работата е много проста: децата / поне 70-80%/ си купуват учубници втора ръка и издателите са решили да го "треснат" този бизнес! Само, че не им се получи номера! Проверете колко струват учубниците "втора ръка" и черно белите! Понеже в РъБъ не се издават книги, защото няма кой да ги чете, тн издатели решиха да шамаросат още веднъж дечурлигата! А ако са толкова много загрижени за децата нека направят нещо средно м/у черно-белите и цветните учебници, ама те колкото по-вече шарения има по букварите
10
0
 
7
 
! Отговори
ив преди 6 години
Към ония министерски умници : Сетихте ли се първо,дали е възможно да печаташ цветно на рециклирана хартия? Пазете гората, че не останаха дървета!( Освен тези във вашето министерство)
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, които нямат работа се занимават с глупости. Издателите се опитват да предложат и по-евтин вариант на учебниците, а разни комплексари ги изкарват дискриминатори. Знаете ли кое е най-лошото? най-лошото е,че сме общество от комплексари и това се отразява най-вече на децата. дори и да пуснат чернобели учебници,почти никой няма да ги купи, защото детето да не се чувства глупаво пред съучениците си. Знаете ли колко злобарчета ще се намерят, да го скъсат от подигравки ? За съжаление много.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в момента над половината от гимназистите учат с черно-бели учебници - преснимани тайно в офиса от мама или тате на служебния ксерокс. От останалата част една трета с нови, другите втора-трета ръка. Не виждам драма. Предпочитам кадърни преподаватели и разумни и логически свързани текстове. В момента голяма част от учебния материял е пълна боза.
7
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 6 години
До БауПодкрепих те - но имам и алтернативно предложение: електронни! Електронните учебници могат да са поне три пъти по-евтини от цветните и до два пъти по-евтини от черно-белите! Няма разходи за хартия, мастило и т.н. Включително и за РАЗПРОСТРАНЕНИЕ! Може да си ги теглиш от сайта на екипа, изработил текста и оформлението!
6
1
 
9
 
! Отговори
Даскал Ботю преди 6 години
А Ко прайм като купите цветен учебник на чаавето си,а то се окаже далтонист?
5
3
 
20
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Мен ако питате на всички черно бели. Стига глезотии. Важното е да се учи не да им е луксозно.
4
3
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Тийна го боли фара за черно-белия буквар... Ша врътнат едно наргиле и ще им мине!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 30-на години, когато бях студент по медицина, колегите ни (обикновено чужденци) си купуваха учебници от Турция. Анатомията на Грей, черно бяла, беше много по-евтина, в пъти, от цветния вариант. Всички наши учебници и помагала бяха черно бели. Завърших успешно медицина. Лекар съм. Не виждам обаче специално за децата, които и без това са чувствителни, да се делят на такива с бедни и такива с богати родители, по този критерии.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама има бедни и богати хора ... Колкото и да не ни харесва не всички са еднакви. Няма угодия. Веднага накой скача, че е дискриминиран ...
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледахте ли го оня вмирисан въшкар по телевизията? Взел да се отглежда в телефоните и маратонките на децата. Типично поведение на държавен хрантутник. Вменява вина,за да прикрие колко е некадърен.