Съд за родители, които спират децата си да учат

Целта е да се върнат над 200 хил. деца в образователната система
4 сеп 2017 10:37,
31

Нови мерки на Министерството на образованието предвиждат съд за родители, ако целенасочено спират децата си да ходят на училище. Тези действия са в опит да се върнат около 206 000 деца в образователната система.

"Тази политика не е насочена към репресии, а към това да дадем шанс на тези деца, които са извън образователната система, да не продължават да възпроизвеждат следващи необразовани и неграмотни поколения. Това са деца от много разнообразни социални категории. В мерките има предвидени и много стимули за родители и деца, а не само санкции", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

В студиото на "България сутрин" тя подчерта, че на първо място родителите ще бъдат убеждавани и стимулирани да пращат децата си в училище. А санкции имало и сега за родители, които не пращат децата си на училище – глобата е от 50 до 100 лева.

"За първи път реално учителите ще бъдат рамо до рамо със социалния работник, с полицията и с общината. Тогава, когато работят в екип, всички ще се чувстват по-сигурни, че ще могат да извършат задълженията си", посочи още Сачева пред Bulgaria ON AIR.

Най-много неучещи деца има в София, Варна, Бургас и Пловдив.

"Ако децата искат да държат живота си в ръце, трябва да разберат, че имат нужда от образование", заключи зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В другата статя пише, че слеед 6 години ще станат 39 000 липсващите учители.Сега малкото психолозите ли са големия проблем или имало друг? И кой е бил главен секретар 4-5 години предди да стане министър...От няколко години МОН е обсебено от НПО-та с мераци, Кунева направо ги назначаваше да решават проблема и с по един даскал с +500 лева месечно то америката за българията го бяха решили, + всички проблемни на психолог ама май грешно е било решението, че с еничари не става.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкцията трябва да е не глоба а спиране на всякакви социални помощи и детски надбавки.Лишаване от българско гражданство и да поемат на запад.
19
0
 
3
 
! Отговори
ядосан преди 6 години
Ако законите се спазваха, нямаше да има майки на 12 години, бащите на 13 щяха да са изнасилвачи, а родителите на тези-в затвора.При добра субординация всяко поделение на социалното подпомагане може да даде на МОН данни за децата, за които се плащат помощи.Да не се правят на ощипани госпожици, защото ГЕРБ и БСП ни докараха до това положение.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдене и в затвора /ако може семейно/ и там на пълен пансион!Е те това ще ги сдуха *иганетата! Няма скраб, наркотици, чалга и проституция,кражби и убийства-като ангелчета ще станат! И по цял ден уроци -по 12часа дневно!Щом станат 18г.ги пускаме и на работа!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DEZATA IMAT NUGDA OT PARI ZA ZIGARI,ALKOHOL I DROGA.
16
0
 
5
 
! Отговори
Tangra преди 6 години
Как ще ги съдят не знам, като те тези родители може и лични документи да нямат
15
0
 
3
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименТова във връзка с работодателите ли го написа??? Щото не видях връзка с моя пост!!!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелееее сега няма да остане неосъден "човек"от малцинствата! !!!!!!!!
13
3
 
3
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Съд за *** който спират децата си да учат.Пишете правилно заглавията.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле,ами сега като вкарат и всички ромчета в училище,много учени ще станем в тая държава и няма да има кой да работи.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм един от социалните работници в тази комисия! Просто нямам думи вече!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната недомислица на хора,на които нищо друго не им е хрумнало,за да похарчат едни пари,които им даваме всички ние,защото:как ще вземеш пари за глоба от безработен?;как ще го вкараш в затвора,като затворите и без това не достигат за истинските престъпници?;как ще накараш насила някой да прави нещо,което не желае?;и ако все пак го вкараш насила в училище,няма ли да са погрешно потрошените за него пари,ако той едва крета и накрая пак ще отпадне.Досега всички усилия за интеграция се провалиха.
9
0
 
12
 
! Отговори
МАЙНА преди 6 години
Гробарите тръгнали да си ограмотяват бъдещия електорат.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nerealistЗакони има, ама никой не ги спазва. А и какво ще стане, като тръгнат да съдят родители ? Че те, ще трябва да напълнят 100 затвора с такива. После, кой ще гледа децата ? Кой ще издържа родителите. Опитай се, да си намериш работа, след като си лежал в затвор. ли може би, ще и глобят с по 5000 лева ? И ще се чудят, защо още повече хора се изнасят.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако децата искат да държат живота си в ръце, трябва да разберат, че имат нужда от образование", заключи зам.-министърът.Да, защото питаме з амнението на 8 годишните, когато ги пращаме на училище ...Тоя е много ***
6
0
 
31
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
Ще има ли съд за работодатели, които не плащат заплатите на работниците си?А съд за тези, които подписват 4 часов трудов договор и карат хората да работят по 12 часа? За родителите много бърза променихте законите.
5
2
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
То и за педофилия има закон,ама Викинг осъден май само един в Сливен имаше за 30 години преход.За профилактичен преглед пропуснат е точно 52 лв глобата.Колко скандинавски воини осъдихте от 2000-та насам и за колко прегледа? :)
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв съд какви 5 лв.,пак глупости.Образованието е задължително до 7кл.Който не посещава училище и няма писмена и говорима българска култура да се лишава от всякакви социални помощи ,детски надбавки и български лични карти.Да хваща пътя на запад.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спират им!Веднага се разбира че не е на училище.
2
2
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Хаха, чакам да видя как недосегаем плаща глоба. В крайна сметка спират ли им детските ако не ходят на училище или държавата се прави на неразбрала?