Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище

Най-проблеми са децата от 5 до 7 години, не знаели български
60
Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище
Снимка: Булфото, архив

Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в страната трябва да бъдат привлечени в образователната система, отчете просветният министър Красимир Вълчев в Сливен.

Той обясни, че толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието.

По думите му, той не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са между 13 и 14 процента, т.е. между 130 и 150 000.

Още по темата

Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза още той, цитиран от БТА.

Над 9 000 са децата, които липсват в регистрите на Министерството на образованието в област Сливен.

Велчев отиде специално в града, за да се срещне с директори на детски градини и училища от областта, с участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Той обясни начина, по който ще работят екипите. По думите му, много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години.

Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език, както е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята министърът.

Според министър Вълчев, Механизмът ще благоприятства взаимодействието между институциите.
Броят на децата, които трябва да бъдат издирени и върнати в училище, е голям, каза той и допълни, че усилията в тази насока трябва да продължат и това не е еднократна кампания.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. Това каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали учениците трябва да преминават в по-горни класове, при условие, че са неграмотни. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни той.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
пак глупости преди 1 година
.....Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език...
Да ходят да се образоват в държавата чийто език говорят.Щом не говорят български няма да ползват и нищо българско.Стига глупости сте "творили" в това министерство.С всяка изминала година съсипвате все повече и повече образованието у нас дори за децата който искат да се образоват като толерирате и спонсорирате тези който не желаят.
51
1
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
До Анонимен
*** чети роми и роминизира
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро прочетох, че в с.Замфирово, общ.Берковица има 63 ученика в училището, от които 57 ***. Какво ви говори това? Бавно и полека България се ***!
49
2
 
9
 
! Отговори
варадун преди 1 година
стига социални помощи за нисши същества, необразовани, гадни, агресивни, крадливи, които могат само едно-да се плодят като мишките.
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом децата не ходят на училище - пълно спиране на всякакви социални помощи. Ама щели да гладуват?! Да гладуват, вместо аз да гладувам заради тях, с 40 г. стаж и пенсия 220 лв, за което ми завиждат всички учители. А жълтоооките тежат по 100 кила, целите окичени със злато, най-модерни дрехи, лекуват се в Токуда. Е? И ние ги награждаваме с по 1000-1200 лв., че имали много деца. Ми те само това правят. А когато са гладни животните сами намаляват раждаемостта. Ама животните, а те не са електорат.
47
3
 
8
 
! Отговори
до Един преди 1 година
Проблема е в децата които са в България! Стига с тези имигранти. Един като завлече крак с подобна *** теза и другите подире му... Процента на тези които са напуснали БГ с родителите си е незабележимо малък. Малко родители имат възможност да вземат децата си и са по скоро изключение. Проблема тук са маргиналите по гетата и от другата страна простаците които блъскат бабички по границата с Турция.
46
0
 
11
 
! Отговори
Edin преди 1 година
В държавните ни институции цари хаос,бездарие и слабоумие!
45
0
 
9
 
! Отговори
Edin преди 1 година
А случайно някой да се интересуваше за тези деца,когато напускаха България?
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БПФ

"Майчин" език може да се говори само в семействата.Няма какво да ми се афишират с езици, които не са разбираеми за основната група население!!! Откъде да знам, какво си разменят разните *** *** с рунтавите бради - символ на кръвожадност. Та те може да си разменят, кой от къде да тръгне да коли. Вече и в нашето метро размахват ножове милите измъчени "бежанци". Добре, че е бил във вагона един истински мъж, който не е бягал от казармата, като сегашните лиrльовци с червени маратонки.
43
0
 
7
 
! Отговори
ЯВОР преди 1 година
СЛАГАТЕ БИВШИ УЧИТЕЛИ ЗА КМЕТОВЕ, А МИНИСТРИТЕ НА МОН СА МНОООООООООГО ДАЛЕЧЕ ОТ ИСТИНАТА?
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО ПРИ СОЦА СЕ ПОЛУЧАВАШЕ, А ПРИ ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАЦИЯ - НЕ?
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕЛСКИТЕ УЧИЛИЩА СТАВАТ САМО ЗА РОМИ. БЪЛГАРИТЕ БЯГАТ ОТ ТАМ.
КАКВО ОБУЧЕНИЕ, КАКВА ИНТЕГРАЦИЯ...?
40
1
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Никакво "допълнително обучение" за сметка на работещите данъкоплатци. Всеки родител е ДЛЪЖЕН да даде начално възпитание и образование на децата си, в основата на което е владеенето на официалният език на държавата, който все още е Българският - а това владеене е ЗАДЪЛЖЕНИЕ за всеки Български гражданин !!! Който не желае да говори български, няма място в България !!! Да се махат към Индия, Арапия, Негрия - или към толерастката Европа - тук място нямат.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза още той, цитиран от БТА.
АМИ ЕГН, ДЕТСКИ ДОБАВКИ, ПОМОЩИ КАК ОТКРИВАТЕ БЕ???
ПИТАЙТЕ НОИ, ГРАО, СОЦИАЛНИТЕ.
РАБОТА НА ТЕРЕН-ТОВА ДА НЕ Е ТРЕНИРОВКА?
38
2
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Тоя министър сам да върви да обучава тия, дето не разбират членоразделна реч. Единствената ефективна мярка е два варианта:
1. Тези малки напитчици:
А/ Да бъдат изведени в институции.
Б/ Пишман родителите им да върнат до стотинка взетите за тях помощи, да платят допълнителна глоба от поне 10 000 лв и да поемат пълната им издръжка в институциите, като ако нямат нужните средства, да полагат принудителен труд.
2. Ако това не им харесва, да си дигат парцалите и вън от нашата държава !!!!
37
1
 
2
 
! Отговори
Kopakapana преди 1 година
Prokurorite i sadiite v rbg sa za besilkite barabar s ns i ms.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой взима ли помощи за тези деца?
Ако взима, значи дължи обяснение къде са децата!
35
2
 
18
 
! Отговори
ИН САЙДЕР преди 1 година
СПРЕТЕ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ ЗА ДЕЦА КОИТО РАЖДАТ ДЕЦА,

И ПРОБЛЕМА ВЕДНАГА ЩЕ Е РЕШЕН

НИЩО ДРУГО НЕ Е НУЖНО ДА ПРАВИТЕ

ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ 200 000 ДЕЦА СА РОМЕЙЧЕТА,
КОИТО ВЕЧЕ СА РОДИТЕЛИ И ТАКА СА СИ ОСИГУРИЛИ

МНОГО ДОБРА МЕСЕЧНА СОЦИАЛНА ИЗДРЪЖКА

САМО ДЕТСКИТЕ ЗА ЕДНО УЖ БОЛНО Ч А В Е СА НАД 500 лв. МЕСЕЧНО
34
0
 
2
 
! Отговори
Неа до 33 преди 1 година
Мисля , че си психично болен . Дано специалистите да отхвърлят твърденията ми , но е малко вероятно , да си знаеш .
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиреч търсят се 200000 ч авета...