Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище

Най-проблеми са децата от 5 до 7 години, не знаели български
60
Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище
Снимка: Булфото, архив

Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в страната трябва да бъдат привлечени в образователната система, отчете просветният министър Красимир Вълчев в Сливен.

Той обясни, че толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието.

По думите му, той не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са между 13 и 14 процента, т.е. между 130 и 150 000.

Още по темата

Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза още той, цитиран от БТА.

Над 9 000 са децата, които липсват в регистрите на Министерството на образованието в област Сливен.

Велчев отиде специално в града, за да се срещне с директори на детски градини и училища от областта, с участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Той обясни начина, по който ще работят екипите. По думите му, много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години.

Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език, както е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята министърът.

Според министър Вълчев, Механизмът ще благоприятства взаимодействието между институциите.
Броят на децата, които трябва да бъдат издирени и върнати в училище, е голям, каза той и допълни, че усилията в тази насока трябва да продължат и това не е еднократна кампания.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. Това каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали учениците трябва да преминават в по-горни класове, при условие, че са неграмотни. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
16
 
! Отговори
Ташко преди 6 години
Децата не са изгубени, просто не искат да ходят на школо. Гледайки някои теми в учебниците, чудя се тези, които са ги писали, къде им е акъла, или въобще имат такъв? Естествено-с такива министри, такива са и простотиите написани в учебниците
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 ХИЛЯДИ ... деца са изчезнали.1) Въпроса ми е вие имате ли имената на родителите им ?2) Родителите им как отговарят като ги питате къде е детето ти?
25
0
 
10
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Все едно сега на теб да ти кажа половин урок на български , половин на фински . Какво ще разбереш от финския ако незнаеш езика ? Ще можеш ли да го повториш ? Ще имаш ли изградена представа за какво говоря ако никога не си виждал нещата за които ти говоря ? На езика трябва да се наблегне . Другото са глупости да се усвояват евро пари .
24
0
 
15
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Къде ги търсите. Аз ше ви дам формулата:Изгубените деца=Общо деца, които трябва да тръгнат на училище - българчета.Остават (тези с *** лилав оттенък * отклонение 0.000001%) които щото зимата е по-топло ходят в сградата на школото.
23
0
 
26
 
! Отговори
Неа преди 6 години
В семействата си говорят само на майчиния език който не е български , по между си също говорят на техния език . Това е една от причините в училище да им е много трудно . Те не разбират учебния материал .... Просто защото той е на друг език за тях .
22
3
 
10
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ооо кога са били интегрирани ? Работили са по Бай Тошово време , да , но никога не са били интегрирани ... Айде да не бъркаме едното с другото
21
12
 
1
 
! Отговори
До Нея преди 6 години
Защо родителите им НЕ знаят български език? Мисля че политики при децата без такива за родителите е изключително ТЪПО решение в стил Б.Б. Ако продължим в този дух може би трябва да се започне най-напред от българите и КУЛТУРАТА им към малцинствата. Трябва да се научим да живеем и да се опитваме да интегрираме тези общности и това да стане част от българската култура както е било в не толкова далечното минало. За съжаление тоталитаризма, прекръстването и другите изродщини промениха българина.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 200 000 деца дето търсите са отдавна в чужбина с родителите си. В наща България управляващите нямат хал хабер колко народ е избягал в чужбина . Топим се и чезнем това е. Чакани училища пълни с *** , турчета и разни други етнически групи. Бог да е на помощ на тези който решихме да останем !!
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите деца родени в чужбина и живеещи там но с двойно гражданство броите ли ги??? Какви мъртви души? Ние решихме да им направим българско гражданство без да е задължително и без да им е нужно. Множеството мои познати не го направиха. Може би и моите деца ще ги издирват? ***
18
3
 
26
 
! Отговори
Тези над 200 000деца преди 6 години
да бъдели подпомагани "като се осигурява всякаква обща идопълнителна подкрепа"!Онези пък, които не са благоволили да научат поне азбуката, въпреки щедрите бонуси,"е предвидено допълнително обучение"!!!А кой ще плаща, бе?!Редно е да плащат родителите им, защото не са изпълнили задълженията, предвидени в българските закони относно родителите! Редно е също, тези родители да платят и глоба! Ако нямат пари, ще отработват.Ако продължат да им дават още и още помощи, резултат няма да има!
17
0
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 6 години
До Анонимен 5,,200 000 са повече от 1 випуск. Може да са повече и от 2 випуска. Толкова много?"Всъщност това са 3-4 випуска. От няколко години насам абитуриентите са около 55-60 000 души годишно.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говори се, че днес и във Велико Търново можеш да се запишеш в университета без диплома за средно образование, стига да обещаеш, че впоследствие ще им я покажеш. Но след това не ти я търсели!
15
1
 
22
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Един от най-големите пороци в образованието е липсата на мандатност на директорите и то без право на втори мандат. Един човек, който знае, че след 4 години отново ще е редови учител ще управлява по коректен и почтен начин, а ако вече е пожизнено и с индулгенция за непогрешимост и ненаказуемост- не можете да си представите в какви доморасли диктатори и тирани разцъфват.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
той не кореспондира със статистиката_________________Кой не кореспондира, бе?В БАН, през соца, имаше академик, който беше само със средно образование.Чак до началото на 21-ивек сочеха с пръст един от институтите.Там държали на щат чак до 70-годишна възраст някакъв професор, който навремето не бил взел матура. Съкратили го от длъжност полит.офицер и по право се записал в СУ без конкурс, но и без диплома за средно!Сега пък и министър на просветата, който не може да обясни какво иска да каже!
13
0
 
12
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 6 години
Не ги търсете! Яcтpeбите вече са в Германия да ,,берат" жИлязУ.:-)
12
0
 
0
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Незнаят * т9
11
1
 
6
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Те родителите им видният български език , адски ми е любопитно как ще се разберат
10
0
 
28
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Мхммм.... Цялата дандания е защото има европроект за усвояване точно във връзка с тях. Не се заблуждавайте , че някой се е загрил изведнъж ...
9
1
 
17
 
! Отговори
Иван Ил. преди 6 години
200000 деца изчезнали? Кога и как ще ги намери този министър - мисия невъзможна. Страшно - Б-я остава без хора, най вече без етнически българи. Ще остане само името България (или ***).
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези ,дето ги няма,са в чужбина.По-страшно е, обаче,с тези ,които са в списъците на училищата и завършват по документи съответния клас,пък реално са в чужбина,където се мотаят по улици и кафенета.Като формален резултат -завършили са,като реален-пълни неграмотници.Има училища,където са записани от 5-10 до 60 такива ученика.Училището получава за тях пари,а учениците липсват.В края на годината г-н директора събира парсата и раздава дипломи и бележници........