Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище

Най-проблеми са децата от 5 до 7 години, не знаели български
60
Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище
Снимка: Булфото, архив

Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в страната трябва да бъдат привлечени в образователната система, отчете просветният министър Красимир Вълчев в Сливен.

Той обясни, че толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието.

По думите му, той не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са между 13 и 14 процента, т.е. между 130 и 150 000.

Още по темата

Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза още той, цитиран от БТА.

Над 9 000 са децата, които липсват в регистрите на Министерството на образованието в област Сливен.

Велчев отиде специално в града, за да се срещне с директори на детски градини и училища от областта, с участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Той обясни начина, по който ще работят екипите. По думите му, много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години.

Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език, както е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята министърът.

Според министър Вълчев, Механизмът ще благоприятства взаимодействието между институциите.
Броят на децата, които трябва да бъдат издирени и върнати в училище, е голям, каза той и допълни, че усилията в тази насока трябва да продължат и това не е еднократна кампания.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. Това каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали учениците трябва да преминават в по-горни класове, при условие, че са неграмотни. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
24
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Стига глупости "на килограм". Комисии, работа на терен, работни групи, срещи и накрая- нищо. Голямо издирване по села и по паланки и видиш ли учителите да обикалят нощем из ромските махали. Просто се спират детските по ЕГН и точно за 1 седмица всички ще се явят достатъчно мотивирани.
6
0
 
24
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
До АнонименКакви ти "випуски" от набор '97 цветнокожите с майчин език различен от български са повече от онези с майчин език български. Това е политика вече 20 години и след 7-8 години тези 28-годишни тогава ще имат внучета.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 000 са повече от 1 випуск. Може да са повече и от 2 випуска. Толкова много?
4
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Азис ще ги научи..Не се хабете...а гюбека им е в кръвта...И да не забравя...те на 14 имат да хранят семейство!А "командированите" в Германия...и по-рано
3
2
 
20
 
! Отговори
Брадвата 2 преди 6 години
Апел на коментара на "Брадвата" !!!Бъдещето на България, 200 000 хиляди ***!!! Ако бяха живи дедите ни и видят това ИЗВРАЩЕНИЯ, щяха да се покайват до края на дните си!!!
2
4
 
25
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ако са от гетата изобщо да не ги търсят, пълна загуба на всякакъв ресурс
1
7
 
37
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
Като не знаят и не искат да научат български, отнемане на гражданство. Те по същество никога няма да са българи, не го желаят. Искат само да се възползват от това. Един паспорт, който се анулира след излизане от държавата и край. Аз такива "сънародници" не ща!