Учебниците – на "висок стил", учителите – малко. Трябват промени!

След 6 години в системата ще липсват 39 000 учители, каза Янка Такева
4 сеп 2017 18:00,
34
Учебниците –  на "висок стил", учителите – малко. Трябват промени!
Снимка: Архив, Reuters

Трябва да има коренна промяна на учебните планове, учебните програми и учебното съдържание, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за БТА. Тя участва наскоро в семинар на тема "Извънкласните и извънучилищните дейности - за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците" край Варна.

Все още има голям проблем със списването на учебниците, коментира Такева. По думите й "този висок стил в учебниците не може да отговори на психо-физическото развитие на децата".

Учебните програми, по които се списват учебниците, са много несъобразени с етапите на развитието на децата, посочи Такева. Не може по математика в пети клас да се изучават дейности, които са за седми клас или пък материал за шести клас да се изучава в четвърти, отбеляза тя.

Смятаме, че трябва да има коренна промяна на учебните планове, учебните програми и учебното съдържание, допълни Такева. По думите й учителите компенсират неудачите в учебното съдържание и в стила на списване на учебниците.

Добре, че учителите знаят какво да правят в училище - учат и работят със всички видове варианти учебници по една дисциплина, правят един урок, който да бъде възприет от децата, каза тя.

Такева съобщи, че синдикатът е поставил пред настоящия министър Красимир Вълчев проблемите с учебниците. От СБУ са помолили министъра да бъдат изнесени имената на оценителите на учебниците, за да се видят кои са тези преподаватели от висшите училища, от БАН и учители, които одобряват такива учебници и то с много грешки. Такева каза, че комисиите, които трябва да оценяват учебниците, трябва да са на показ и да се знае кои са тези хора, които пускат на пазара и одобряват некачествени учебници.

През новата учебна година ще има около 1000 учители без педагогическа правоспособност

През новата учебна година в системата на образованието ще има около 1000 учители без педагогическа правоспособност, коментира Янка Такева. Тя обясни, че те не са завършили педагогическа специалност и работят в системата. Това се отнася особено за учители по чуждоезиково обучение и по информационни технологии. Тя обясни, че в новия закон за училищното образование е записано, че в рамките на две години тези учители трябва да придобият учителска правоспособност.

Такева коментира още, че процентът на новопостъпилите в системата млади учители е много нисък. По думите й около 10% от завършващите 18 специалности по начална и предучилищна педагогика или учител по физика, математика, информационни технологии, чуждоезиково обучение и т.н., влизат в училище. Според нея това е много нисък процент.

Такева каза, че води непрестанни разговори с висшите училища, защото в новия закон за училищното образование е записано, че те трябва да променят учебните планове и програми при подготовката на бъдещите учители, защото вече има нови обществени процеси, които налагат да се създадат нови специалности, по които ще се обучават учителите.

За пример тя посочи интегративното обучение, обучението в мултикултурна среда, гражданското образование, което трябва да бъде застъпено повече в учебните планове при подготовката на учители. Освен това трябва да се изучава повече възрастова психология, за да се разбират поколенията, необходимо е въвеждане на стажантските програми, увеличаване на часовете по практика, която провеждат студентите в училищата и детските градини, смята Такева.

След 6 години в системата на образованието ще липсват 39 000 учители

Всяка година имаме проблеми с кадровото обезпечаване на системата, особено на учители по чуждоезиково обучение, по природо-математическите дисциплини - математика, информатика, начални учители и учители в предучилищния сектор, заяви председателят на Синдиката на българските учители. Всяка година в образователната система работят над 3600 пенсионери и така обезпечаваме кадрово системата, допълни тя. Такева каза, че решението с връщането в системата на пенсионирани учители е временно решение, защото след 6 години в системата ще липсват 39 000 учители. Така че ние ще изпаднем в голям колапс, отбеляза тя.
По тази причина увеличаването на работната заплата, справянето с агресията, насилието, тормоза, стреса в училище, подобряването на учебните програми, учебното съдържание, въвеждането на по-интересни и иновативни методи за работа с младите хора са предпоставки за връщането на завършващите университетите с учителска правоспособност да влязат в училище, каза Такева.

"Дълбоко съм убедена, че с политиките, които се предприемат за рязко увеличаване на работните заплати и достигане на началната работна заплата на 1800 лева през 2020-2021 година може би ще се разреши проблемът", смята Такева.

СБУ предлага данъчни облекчения за предприятия, работещи по професионалното дуално образование

Професионалното образование е много голям и важен дял в средното образование за подготовката на средните кадри, необходими за пазара на труда, каза председателят на СБУ. Такева коментира, че безспорно въвеждането на професионалното дуално образование, което вече трета година се експериментира в професионалните училища, е дало своите резултати. Имаме 100 училища, които са кандидати да работят по професионалното дуално образование, но нямаме насреща предприятия, които да ги поемат, обясни тя.

По думите й бизнесът все още не е готов за това и по тази причина СБУ предлага да се облекчат данъчните изисквания към предприятията, които работят по професионалното дуално образование. Според синдиката всички разходи по издръжката на учениците, заплати, социални осигуровки, стипендии и съответно обзавеждане с необходимите съоръжения на техните работни места, не трябва да се облагат с данък.

Такева обясни, че по този начин са постъпили във Словакия и в Румъния и тяхното професионално дуално образование е потръгнало много добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На висок стил"Може би, ако бяхте прочели няколко книги на децата си, ако ги бяхте карали, да четат и да пишат, може би, нямаше да се превърнат в хленчещи 0лигофрени, който не могат да разберат един базов текст, или да следва инструкции в просит стъпки.И не, не говоря за учителите, а за родителите.
8
0
 
16
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Да бе, за "висок стил" можеше да се говори в първите години на демокрацията, тогава се пишеха високопарни учебници, за да могат да изтъкват писачите колко са велики. Ся даже и това няма! Често се срещат цели безсмислени или откровено неверни пасажи, това е псевдоинтелигентност...не "висок стил". С една дума - пълна глупост! Има добри неща, но обикновено са препис от стари учебници.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учебниците са написани преди 30 години ,промяна няма в нищо с изключение на съвременна история и география !Новото е предмет ,, информатика " ! Проблема е че , всички пишат учебници единствено за пари ! А образоваността , е на най-ниско ниво ! ВУЗовете с незаети бройки дори и срещу подаряване на дипломи........
6
0
 
16
 
! Отговори
еха преди 6 години
Учебниците на висок стил, па нямало учители?! Ми тези, дето списват учебниците да вземат да си ги преподават. И директорите - също. И те са учители.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямата утеха за човешкия род, че това гладно, гадно и злобно племе балканско изчезва от лицето на земята! Хайде да е по-скоро! Амин!!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50000 всяка година напускат България.Само с приказки не става. Няма реални промени, няма политици в затворите за корупция. Съдът и прокуратурата още са червени.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, от една страна нали точно това искаха комунистите, да покажат, че демокрацията е по-голямо зло от комунизма. И вече постигнаха целите си. България загива.То не са само учителите. След 6 г. няма да има лекар, сестри, шофьори, никой няма да остане в държавата.ГРОБ обяви, че до 4 г. ще вдигне учителските заплати. Но тогава вече ще е късно."Бизнеса" в България ако и да знае, че положението е вече сериозно се прави, че това не го интересува. Вече няма хора за нищо. И хамали не се намират.
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училището в 21 век е анахронизъм като килийните през 19 век!
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворете училищата и отворете бутки за дипломи!