Учебниците – на "висок стил", учителите – малко. Трябват промени!

След 6 години в системата ще липсват 39 000 учители, каза Янка Такева
4 сеп 2017 18:00,
34
Учебниците –  на "висок стил", учителите – малко. Трябват промени!
Снимка: Архив, Reuters

Трябва да има коренна промяна на учебните планове, учебните програми и учебното съдържание, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за БТА. Тя участва наскоро в семинар на тема "Извънкласните и извънучилищните дейности - за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците" край Варна.

Все още има голям проблем със списването на учебниците, коментира Такева. По думите й "този висок стил в учебниците не може да отговори на психо-физическото развитие на децата".

Учебните програми, по които се списват учебниците, са много несъобразени с етапите на развитието на децата, посочи Такева. Не може по математика в пети клас да се изучават дейности, които са за седми клас или пък материал за шести клас да се изучава в четвърти, отбеляза тя.

Смятаме, че трябва да има коренна промяна на учебните планове, учебните програми и учебното съдържание, допълни Такева. По думите й учителите компенсират неудачите в учебното съдържание и в стила на списване на учебниците.

Добре, че учителите знаят какво да правят в училище - учат и работят със всички видове варианти учебници по една дисциплина, правят един урок, който да бъде възприет от децата, каза тя.

Такева съобщи, че синдикатът е поставил пред настоящия министър Красимир Вълчев проблемите с учебниците. От СБУ са помолили министъра да бъдат изнесени имената на оценителите на учебниците, за да се видят кои са тези преподаватели от висшите училища, от БАН и учители, които одобряват такива учебници и то с много грешки. Такева каза, че комисиите, които трябва да оценяват учебниците, трябва да са на показ и да се знае кои са тези хора, които пускат на пазара и одобряват некачествени учебници.

През новата учебна година ще има около 1000 учители без педагогическа правоспособност

През новата учебна година в системата на образованието ще има около 1000 учители без педагогическа правоспособност, коментира Янка Такева. Тя обясни, че те не са завършили педагогическа специалност и работят в системата. Това се отнася особено за учители по чуждоезиково обучение и по информационни технологии. Тя обясни, че в новия закон за училищното образование е записано, че в рамките на две години тези учители трябва да придобият учителска правоспособност.

Такева коментира още, че процентът на новопостъпилите в системата млади учители е много нисък. По думите й около 10% от завършващите 18 специалности по начална и предучилищна педагогика или учител по физика, математика, информационни технологии, чуждоезиково обучение и т.н., влизат в училище. Според нея това е много нисък процент.

Такева каза, че води непрестанни разговори с висшите училища, защото в новия закон за училищното образование е записано, че те трябва да променят учебните планове и програми при подготовката на бъдещите учители, защото вече има нови обществени процеси, които налагат да се създадат нови специалности, по които ще се обучават учителите.

За пример тя посочи интегративното обучение, обучението в мултикултурна среда, гражданското образование, което трябва да бъде застъпено повече в учебните планове при подготовката на учители. Освен това трябва да се изучава повече възрастова психология, за да се разбират поколенията, необходимо е въвеждане на стажантските програми, увеличаване на часовете по практика, която провеждат студентите в училищата и детските градини, смята Такева.

След 6 години в системата на образованието ще липсват 39 000 учители

Всяка година имаме проблеми с кадровото обезпечаване на системата, особено на учители по чуждоезиково обучение, по природо-математическите дисциплини - математика, информатика, начални учители и учители в предучилищния сектор, заяви председателят на Синдиката на българските учители. Всяка година в образователната система работят над 3600 пенсионери и така обезпечаваме кадрово системата, допълни тя. Такева каза, че решението с връщането в системата на пенсионирани учители е временно решение, защото след 6 години в системата ще липсват 39 000 учители. Така че ние ще изпаднем в голям колапс, отбеляза тя.
По тази причина увеличаването на работната заплата, справянето с агресията, насилието, тормоза, стреса в училище, подобряването на учебните програми, учебното съдържание, въвеждането на по-интересни и иновативни методи за работа с младите хора са предпоставки за връщането на завършващите университетите с учителска правоспособност да влязат в училище, каза Такева.

"Дълбоко съм убедена, че с политиките, които се предприемат за рязко увеличаване на работните заплати и достигане на началната работна заплата на 1800 лева през 2020-2021 година може би ще се разреши проблемът", смята Такева.

СБУ предлага данъчни облекчения за предприятия, работещи по професионалното дуално образование

Професионалното образование е много голям и важен дял в средното образование за подготовката на средните кадри, необходими за пазара на труда, каза председателят на СБУ. Такева коментира, че безспорно въвеждането на професионалното дуално образование, което вече трета година се експериментира в професионалните училища, е дало своите резултати. Имаме 100 училища, които са кандидати да работят по професионалното дуално образование, но нямаме насреща предприятия, които да ги поемат, обясни тя.

По думите й бизнесът все още не е готов за това и по тази причина СБУ предлага да се облекчат данъчните изисквания към предприятията, които работят по професионалното дуално образование. Според синдиката всички разходи по издръжката на учениците, заплати, социални осигуровки, стипендии и съответно обзавеждане с необходимите съоръжения на техните работни места, не трябва да се облагат с данък.

Такева обясни, че по този начин са постъпили във Словакия и в Румъния и тяхното професионално дуално образование е потръгнало много добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Петкова преди 6 години
Така като чета статията, започвам да мисля, че е нужно да се направят екипи за обхващане и задържане на учителите в образователната система, че то няма да има кой да обучава онези 206 000 хиляди деца, които тепърва ще се издирват. Смешници!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя висок стил на учебниците е написан от някой без стил .Хората са го казали отдавна разделяй и владей много учебници много маниери -едно голямо нищо
27
0
 
4
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Какви учители търсите по математика, природни науки и разни други, след като 90% от учениците не владеят бълг.език, включително и българчетата, които не разбират написаното в учебника и говореното от учителя, поради беден речников запас, ниска езикова култура и др? И никой не работи допълнително с тези ученици. Какво и как ще преподава учителят по биология и ИТ на ученик, който не знае български?Преводач ли ще ползват? С два часа седмично бълг. език по 40 мин. как ще стане?
26
0
 
5
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Изобщо не мога да се съглася с твърденията на Такева, че ще липсват 39 хил. учители. Госпожо Такева, защо никой не се обръща към правоспособните учители на възраст 35- 45 години? Защо ги изритахте от училище, а търсите и ще назначавате на работа пенсионери? Докога по училищата ще се въртят едни и същи кадри, които са успели с щуробаджанащина да се внедрят веднъж в системата? И тези хорица ги дюндюркате до пенсия и след пенсия, като ги местите от училище в училище, за да не останат без работа?
25
0
 
5
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
До Жиб.Стилът стана особенно висок, последните 20-тина години, да не кажа, последните 10. От чия ли армия се страхуват писачите на учебници днес? Колега, за едно си прав-днес войнстващата посредственост е навсякъде, от последния бизнесмен, близък до някои обръчи, до министър председателя.Никота до сега посредственоста не е била във властта и толкова обвързана. Калинка вече е дума, нарицателна за кадровия подбор днес, а и от бензиностанциите и кръстовищата ги взимаше едно време.
24
0
 
8
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Най-удачна за обучение по професиите, бе системата на техникумите и спту.От техникумите излизаха кадри, превъзхождащи по професионална подготовка даже инженерите, инженерите ги превъзхождаха само с много обширната си теоретична подготовка и по-широк поглед върху нещата.От савършилия първо техникум, ктаваше перфектния инженер.Но е скъпо.За това тази система се премахна.С трици маймуни не можеш хваща, трябва банан....Основния убиец на професионалното обучение е делегирания бюджет.
23
1
 
3
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Дуално обучение е най-голямата крачка назад в образованието ни-от 21-ви век, къв 18-ти, към системата Чирак-Калфа-Майстор.Научната основа на повечето професии отива по дяволите, обучението ще се води от майстори по места, със съмнителна научно-техническа подготовка, но работили 20-30 години на една машина, често на една и съща операция.А за недостига-ами, потърсете учители в махалите и сред имигрантите, нали тях обгрижва всячески държавата от години?
22
2
 
4
 
! Отговори
шашко преди 6 години
Когато армията и образованието клонят към. 0 , нацията е загинала .За къде без двата фсктора ?
21
1
 
8
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
"Висок стил" означава негоден за усвояване материал. Така го пишат полуограмотените парвенюта,дошли на власт със съветската армия,понеже ги е страх че ще бъдат изместени от жалките си постове.
20
0
 
3
 
! Отговори
алоха преди 6 години
е тая на снимката е сладка! :)
19
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
20И? С какво това предположение те забавлява?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lan 19Щом в него живееш няма как да не си комплексиран! :))))
17
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
15 :)Всъщност неволните "клавиатурни" грешки си личат. А тази не е...Каква изгода мога да имам аз от чужда неграмотност? И за мен е само негатив! Неграмотни индивиди, неграмотно общество, в което и аз живея...
16
1
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Ами високи хонорари - висок стил , вие какво искате ?
15
1
 
10
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
Трябват връзки !!!!
14
0
 
16
 
! Отговори
Lan преди 6 години
14Не е вярно, че учебниците са на висок стил! Те са нещо много страшно - те са смесица от стари неща, написани на висок стил, хубави стари неща, написани си както трябва и нови недомислици без смисъл в тях и с претенция за интелигентност - манджа с грозде, дето и този дето я е събирал не може да я разбере (независимо от стила), какво остава за едно дете!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lan 13От една клавиатурна грешка цял капитал направи!:)))) Много ти е елементарен комплексарския защитен механизъм. Оцелявявянето ти е в кърпа вързано, специално на теб!:)))))
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма "висок стил". Хората станаха много прости.
11
0
 
12
 
! Отговори
Lan преди 6 години
12Като си говорим за учение, нали знаеш, че има разлика между И и Й и НЯМА дума в множествено число, която да завършва на Й? (от материала за 2-ри клас) Ако искаш да си като западняците - започни от себе си.
10
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До Анонимен 5,ще ти се, нали? НО "гадното, зло и незнам-си-какво" племе има едно голямо качество - ОЦЕЛЯВА! :)