За да живее малката Цвети! Учители се отказват от букета за 15-ти

Така събират пари за нужната трансплантация на момичето
3
За да живее малката Цвети! Учители се отказват от букета за 15-ти
Снимка: Булфото, архив

Учители от училище "Петър Берон" в Костинброд се отказват от букетите за 15-ти септември в полза на ученичка, която се нуждае от спешна операция.

"Решихме да се откажем от букетите, защото се случи една неприятна случка в нашето училище. Едно момиченце от 4-ти Б клас на име Цвети Соколова има нужда от спешна трансплантация на костен мозък", разказа пред БНР Илда Христова, старши учител по български език и литература в училище "Петър Берон" в Костинброд.

Първите симптоми за болестта на Цвети са започнали през 2010 година, когато лекарите са открили туморно образование в яйчника на детето. След две химиотерапии процесът на развитие на болестта е прекъснал.

"Детето е здраво и тръгва на училище, играе и учи с децата до март 2017 година, когато отиват на контролна миелограма в болницата и там се разбира, че има процес на левкемия. От месец март до месец май има още три химиотерапии", обясни Илда Христова.

Оказало се е обаче, че момичето се нуждае от трансплантация на костен мозък, но майката, бащата и сестрата на Цвети са несъвместими с детето и е нужно да се намери донор на костен мозък.

"На 31 август тази година класната на Цвети ми се обади и ме помоли заедно с майката да напишем едно писмо до клиниките в чужбина, към които са се ориентирали. Всъщност тогава аз разбрах какво се случва с Цвети. Колкото по-скоро се намери клиника и колкото по-скоро се обяви сумата, която ще трябва за трансплантация, толкова по-добре ще е за Цвети", каза още Христова.

Тя допълни, че първоначално родителите са се свързали с една турска клиника, но лекарите там ги пренасочват към Германия, защото казват, че при случая на Цвети е по-добре да се направи трансплантация там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари